10/11/2022 09/11/2022 Μεγάλη η αγάπη για τον Άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό στη Ρουμανία, κάτι που αποδεικνύεται από τον πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο εόρτασε την μνήμη του η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία. Απότμημα από τα λείψανα του Αγίου έφθασε στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας Άγιος Νεκτάριος της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου. Ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς, και προσωπικό είχαν την ευλογία να...
10 Νοεμβρίου, 2022 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2022 - 18:16

Αφιέρωμα: Ο Άγιος Νεκτάριος σε Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας της Ρουμανίας

Διαδώστε:
Αφιέρωμα: Ο Άγιος Νεκτάριος σε Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας της Ρουμανίας

Μεγάλη η αγάπη για τον Άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό στη Ρουμανία, κάτι που αποδεικνύεται από τον πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο εόρτασε την μνήμη του η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία. Απότμημα από τα λείψανα του Αγίου έφθασε στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας Άγιος Νεκτάριος της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου. Ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς, και προσωπικό είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν και να ισχυροποιήσουν την πίστη και την ελπίδα τους.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας Άγιος Νεκτάριος στο Βουκουρέστι ιδρύθηκε το 2006 από το Ίδρυμα “Η Χαρά του να Προσφέρεις” της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου. Περιλαμβάνει 43 υπαλλήλους, και παρέχει ιατρική βοήθεια σε 28 ασθενείς. Συνεργάζεται με τον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης του Δήμου Βουκουρεστίου.

Φωτογραφία: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Τη λειψανοθήκη, η οποία περιέχει και απότμημα των λειψάνων του Αγίου Εφραίμ του Νέου, κόμισε ο π. Daniel Alexandru Bărîcă, της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Μπελού, και την τοποθέτησε δίπλα στο αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Παντανάσσης της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Φωτογραφία: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

«Είμαστε εντυπωσιασμένοι από την πίστη που υπερνικά τη σωματική ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων, τους οποίους φροντίζει με τόση αγάπη το προσωπικό αυτού του Κέντρου», είπε ο π. Daniel Alexandru Bărîcă στο Ziarul Lumina.

Φωτογραφία: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

«Οι ασθενείς έχουν ανάγκη για προσευχή και παρουσία ιερέων ακόμη περισσότερο αφού, όντας άρρωστοι και καθηλωμένοι στο κρεβάτι, προσεύχονται για ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και για αιώνια ζωή. Όλοι οι ασθενείς ζουν με αυτή την ελπίδα, η οποία τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τον πόνο του χωρισμού από μέλη της οικογένειας, όπως από συζύγους, παιδιά, αγαπημένα πρόσωπα. Όποιος είχε στην οικογένειά του έναν άρρωστο ξέρει πόσο σοβαρό και δύσκολο είναι να βρεθείς σε αυτή την κατάσταση του αποχωρισμού», είπε η Adriana Căruntu, διευθύντρια του Κέντρου, στο Basilica.ro, και συμπλήρωσε:

Φωτογραφία: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

«Συχνά ακούμε πως οι ασθενείς προσεύχονται για τους εργαζόμενους του Κέντρου, για την υγεία τους και τον Θεό να τους δίνει δύναμη, γιατί η δουλειά σε ένα τέτοιο Κέντρο είναι πολύ δύσκολη. Δεν είναι εύκολο να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους που είναι τόσο άρρωστοι, και να βλέπεις τόσα βάσανα κάθε μέρα».

Στο παρεκκλήσι του Κέντρου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των ασθενών.

Φωτογραφία: bucuria-ajutorului.ro/galerie/

Φωτογραφία: bucuria-ajutorului.ro/galerie/

Προσευχή και Επιστήμη την Ημέρα Μνήμης του Αγίου Νεκταρίου

Στο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης “Δημήτριος Στανιλοάε” (Ρουμάνος ορθόδοξος θεολόγος και καθηγητής ) της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής “Πατριάρχης Ρουμανίας Ιουστινιανός” στο Βουκουρέστι, το Ίδρυμα “Η Χαρά του να Προσφέρεις” φιλοξένησε το πρώτο επιστημονικό συνέδριο στον ιατρικό τομέα του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ακαδημία Ανακουφιστικής Αγωγής“.

Στο συνέδριο συμμετείχαν γιατροί, επιστήμονες διαφόρων κλάδων, κοινωνικοί λειτουργοί, το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου, καθώς και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για την παροχή παρηγορητικής φροντίδας.

Στα εγκαίνια του συνεδρίου, ο Δρ Manole Cojocaru, συντονιστής αυτού του έργου, εξήγησε ότι ο σκοπός της παρηγορητικής φροντίδας είναι να ανακουφίσει τον πόνο των ασθενών και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

Στη συνέχεια, έγιναν μια σειρά από παρουσιάσεις που ανέδειξαν τις διαφορετικές καταστάσεις και ασθένειες στις οποίες απαιτείται η χορήγηση παρηγορητικής φροντίδας, μεθόδους εκτέλεσης αυτού του τύπου ιατρικής πράξης, καθώς και τη σημασία των συμπληρωματικών πτυχών στην παρηγορητική φροντίδα, πέρα ​​από την ιατρική θεραπεία, όπως της πνευματικής ή κοινωνικής βοήθειας.

Η κ. Adriana Căruntu, διευθύντρια του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας, μίλησε στο ziarullumina για την ανάγκη αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό που εργάζεται στον τομέα αυτό: “Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να δεχθούμε άτομα που είναι εξειδικευμένα στην παροχή παρηγορητικής φροντίδας, που μπορεί να μεταφέρει πολύ σημαντικές ιατρικές πληροφορίες στα μέλη της κοινότητας. Θέλουμε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να συνεχιστεί και να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ειδικούς, να φέρει φοιτητές από την Ιατρική Σχολή, φοιτητές από τη μεταλυκειακή σχολή υγείας, να μάθουν και να συνεισφέρουν με πληροφορίες που συσσωρεύονται τόσο σε πανεπιστημιακό επίπεδο, όσο και από τους ασθενείς που χρειάζονται αυτού του είδους την ιατρική περίθαλψη».

Οι συνεδρίες αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση και θα φιλοξενούνται από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο Βουκουρέστι.

 Πέντε ώρες αναμονή για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Radu Vodă στο Βουκουρέστι

Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν τις τελευταίες ημέρες στην Ιερά Μονή Radu Vodă για να τιμήσουν τα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου του εν Αιγίνης και του Αγίου Εφραίμ του Νέου. Ο χρόνος αναμονής στην ουρά ήταν περίπου πέντε ώρες.

«Το να αγαπάς τους εχθρούς σου, ή τουλάχιστον να τους ανέχεσαι, είναι δυνατό», δήλωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, Βοηθός Επίσκοπος του Πατριαρχείου, στην Ιερά Μονή Radu Vodă (Ράντου Βόντα) στο Βουκουρέστι.

Φωτογραφία: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

«Αυτό μας δείχνει ο Άγιος Νεκτάριος σε εκείνους που τον καταδίωξαν, τον έβριζαν και τον συκοφάντησαν. Γι’ αυτό ο Θεός τον έκανε άξιο του χαρίσματος να κάνει θαύματα και τον ανύψωσε σε Άγιο», πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος.

«Οι κάτοικοι του νησιού της Αίγινας ενθυμήθηκαν το γεγονός ότι λόγω των προσευχών του Αγίου, η βροχή ήρθε στην ώρα της, οι ακρίδες που επιτέθηκαν στις καλλιέργειες των αγροτών απομακρύνθηκαν. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Άγιος θεράπευσε πολλούς αρρώστους, ιδιαίτερα τους καρκινοπαθείς, αν και ο θάνατός του επήλθε από αυτή τη φοβερή ασθένεια», είπε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Πλοεστίου.

«Μέσω του έργου του Θεού έγινε ένας μεγάλος θαυματουργός , ένας μεγάλος θεραπευτής των ασθενειών και, πάνω απ’ όλα, ένας μεγάλος παρηγορητής και θεραπευτής όσων πάλευαν με τον καρκίνο», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Πολλοί από τους χριστιανούς που έρχονται στο μοναστήρι για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Νεκταρίου βίωσαν προσωπικά τις ευεργεσίες του. Οι πατέρες εδώ γνωρίζουν πολλούς άρρωστους για τους οποίους η ιατρική δεν τους έδωσε ελπίδες, αλλά που χάρη στις προσευχές και το θαυμάσιο έργο του Αγίου Νεκταρίου εξακολουθούν να ζουν έως σήμερα, μετά από πολλά χρόνια μάχης με τον καρκίνο».

«Η σημερινή εορτή μας προτρέπει ακόμη, σε έναν κόσμο όπου υπάρχει πολύ μίσος, διχασμός, φόβος και ανησυχία, να έχουμε αγάπη, υπομονή, ανεκτικότητα και ελπίδα, αρετές που έλαμψαν στην ψυχή του Αγίου Νεκταρίου», κατέληξε ο Θεοφιλέστατος.

  

Με πληροφορίες από basilica (Ștefana Totorcea) και ZiarulLumina ( Diac. Vasile Robert Nechifor, Andrei Butu )

Φωτογραφία: ZiarulLumina / Luigi Ivanciu

Κεντρική φωτογραφία αρχείου: Πατριάρχης Ρουμανίας – bucuria-ajutorului.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων