27/10/2022 27/10/2022 Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας και πλήθος ιεραρχών του Πατριαρχείου Ρουμανίας. Στο τέλος...
27 Οκτωβρίου, 2022 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2022 - 20:40

Βουκουρέστι: Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Δημήτριο ο Μητροπολίτης Βεροίας

Διαδώστε:
Βουκουρέστι: Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Δημήτριο ο Μητροπολίτης Βεροίας

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας και πλήθος ιεραρχών του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο κ. κ. Δανιήλ για την πρόσκληση που του απηύθυνε, να μεταφέρει τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στο Βουκουρέστι, και του προσέφερε μύρο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου ευχόμενος ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης να προστατεύει και τον ευσεβή ορθόδοξο λαό της Ρουμανίας.

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας κ. κ. Δανιήλ ευχαρίστησε θερμότατα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καθοριστική συμβολή του στην επανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου από το Σαν Λορέντζο ιν Κάμπο στη Θεσσαλονίκη το 1978 και του προσέφερε εις ανάμνηση της συμμετοχής του στον πανηγυρικό εορτασμό του πολιούχου του Βουκουρεστίου Αγίου Δημητρίου του νέου μία εικόνα του Αγίου.

Τον Μητροπολίτη Βεροίας συνοδεύουν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Λασκαρίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας Αρχιμανδρίτης Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Μάζα, ως επίσημος μεταφραστής, ο Αρχιδιάκονος π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο Ιεροδιάκονος π. Κοσμάς Καραγιάννης εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. κ. Δανιήλ ανέφερε μεταξύ άλλων: Αυτήν τη στιγμή αισθάνομαι πρωτίστως την ανάγκη να εκφράσω εν ευγνωμοσύνη πολλή τις ευχαριστίες μου προς την Υμετέρα Σεπτή Μακαριότητα για την τιμητική σας πρόσκληση να συλλειτουργήσω μαζί σας και μαζί με άλλους αδελφούς Αρχιερείς κατά τη λαμπρά αυτή ημέρα της μνήμης του προστάτου και πολιούχου του Βουκουρεστίου, του οσίου Δημητρίου του νέου, του μεγάλου αυτού οσίου και θαυματουργού.

Καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη, η ιστορία και η ζωή της οποίας είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον ισχυρό πολιούχο και προστάτη της, τον άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, και έχοντας την ευλογία να διαποιμαίνω την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, η οποία σεμνύνεται εν Κυρίω για τους προστάτες των δύο μεγάλων της πόλεων, του οσίου Αντωνίου του Βεροιέως και του οσίου Θεοφάνους του εν Ναούση, συγκινούμαι ιδιαιτέρως βλέποντας σήμερα τον ευσεβή και φιλάγιο λαό του Βουκουρεστίου να συρρέει και να κατακλύζει τον ιερό αυτό χώρο και τον ιερό καθεδρικό ναό, για να τιμήσει τον προστάτη του όσιο Δημήτριο τον νέο, για να προσκυνήσει και να ασπασθεί τα χαριτόβρυτα λείψανά του, για να λάβει την ευλογία του και να ζητήσει τις πρεσβείες και τη μεσιτεία του.

Και δεν υπάρχει, νομίζω, κανείς που να μην αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη ευλογία είναι η παρουσία και η προστασία των αγίων για μία πόλη και η μεσιτεία τους γι᾽ αυτήν και τους κατοίκους της.

Και είναι όντως απόδειξη της ευνοίας του Θεού, ο οποίος δεν ανέθεσε μόνο στους αγγέλους του να μας προστατεύουν, αλλά επέτρεψε και στους αγίους του, στους εκλεκτούς αυτούς πρωτοτόκους εν ουρανοίς αδελφούς μας, να φυλάσσουν και να προστατεύουν τις πόλεις μας, να επεμβαίνουν σωστικά γι᾽ αυτές και για χάρη των κατοικούντων εν αυταίς.

Αλλά επέτρεψε και κάτι ακόμη μεγαλύτερο και σημαντικότερο. Επέτρεψε να έχουμε τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανά τους ως τείχος κραταιό και απρόσβλητο για να προστατεύουν τις πόλεις μας από παντός ορατού και αοράτου εχθρού, αλλά και να αποτελούν ταμιεία χάριτος και πηγές ακενώτου ιάσεως των ψυχικών και σωματικών ασθενειών μας.

Είστε, λοιπόν, ευτυχείς και μακάριοι, διότι η χάρη του Θεού σας επεφύλαξε την τιμή και την ευλογία να έχετε έναν τόσο κραταιό προστάτη, όπως είναι ο πολιούχος σας όσιος Δημήτριος ο νέος, για να προστατεύει την πόλη και τον ευσεβή λαό της, και για να μπορούμε όλοι να προσφεύγουμε προς αυτόν και την τιμία λάρνακα των θαυματουργών λειψάνων του και να αρυόμεθα χάρη και ευλογία και ίαση.

Και αποτελεί μεγάλη ευλογία, γιατί σε μία εποχή κατά την οποία ο κόσμος μας κλονίζεται και συγκλονίζεται από συγκρούσεις και πολέμους, από ταραχές και ανακατατάξεις, σείς έχετε ανάμεσά σας ως «άγκυραν ασφαλή τε και βεβαίαν» τον προστάτη και πολιούχο σας, τον όσιο Δημήτριο τον νέο, ο οποίος με τα ασκητικά του παλαίσματα αγιάσθηκε και έλαβε πλούσια τη χάρη του Θεού, την οποία προσφέρει άφθονη και σε σας.

Εκφράζοντας και πάλι την ολοκάρδιο ευχαριστία μου προς το σεπτό πρόσωπό σας, Μακαριώτατε, για την ευγενή και τιμητική πρόσκλησή σας, εύχομαι ταπεινά η χάρη του τιμωμένου οσίου να σας ενισχύει και να σας ενδυναμώνει στην υψηλή αποστολή σας και να ευλογεί και να προστατεύει τον ευσεβή και ευγενή λαό σας.

Επιτρέψτε μου, Μακαριώτατε, να σας προσφέρω αυτό το ταπεινό εγκόλπιο εις ανάμνηση της επετείου των δεκαπέντε ετών από της εκλογής σας στον Πατριαρχικό θρόνο και του σημερινού εορτασμού του πολιούχου σας οσίου Δημητρίου του νέου.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων