19/10/2018 19/10/2018 Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της Σερβικής Εκκλησίας, ότι η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας αναμένεται να λειτουργήσει ως ντόμινο, ανοίγοντας το δρόμο για διεκδικήσεις αυτοκεφαλίας κι από άλλες Εκκλησίες. Δημοσιεύματα στο σερβικό Τύπο αναφέρονται στην πολυετή διαμάχη που υπάρχει μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και τις Εκκλησίες των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου. Ο εκπρόσωπος...
19 Οκτωβρίου, 2018 - 10:55

Προς αυτοκεφαλία (;) οι Εκκλησίες Σκοπίων και Μαυροβουνίου

Διαδώστε:
Προς αυτοκεφαλία (;) οι Εκκλησίες Σκοπίων και Μαυροβουνίου

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της Σερβικής Εκκλησίας, ότι η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας αναμένεται να λειτουργήσει ως ντόμινο, ανοίγοντας το δρόμο για διεκδικήσεις αυτοκεφαλίας κι από άλλες Εκκλησίες.

Δημοσιεύματα στο σερβικό Τύπο αναφέρονται στην πολυετή διαμάχη που υπάρχει μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και τις Εκκλησίες των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου.
Ο εκπρόσωπος της Σερβικής Εκκλησίας, Επίσκοπος Ειρηναίος Μπούλοβιτς, δήλωσε ότι “υπαρχει πραγματικός κίνδυνος”να αναδυθούν νέες διεκδικήσεις αυτοκεφαλίες μετά την Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου Politika, ο Επισκοπος Ειρηναίος προέβλεψε ότι το σχίσμα θα είναι μεγαλύτερο από το σχίσμα Ανατολής- Δύσης του 1054.
Από την πλευρά του ο Miroslav Kavezdi, ειδικός σε θέματα θρησκειών, δήλωσε στο RFE/RL ότι οι Ορθόδοξοι Πατριάρχες στα Βαλκάνια και στον υπόλοιπο κόσμο, θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ταχθούν στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή στο πλευρό του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Προσθέτει μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανό στους κόλπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να παρουσιαστούν πρωτοβουλίες ανεξαρτησίας, με το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια να διεκδικούν την αυτοκεφαλία τους.

“Η απόφαση για την Ουκρανία έχει αναθερμάνει τις ελπίδες για την αναγνώριση κι άλλων εκκλησιών” υπογράμμισε ο Kavezdi.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάιο του 2018, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξετάζει το αίτημα να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία από το 1967 είχε ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από την Σερβική Εκκλησία.
Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα των Σκοπίων “SLOBODEN PECHAT” ο Μητροπολίτης Πέταρ της εκκλησίας της πΓΔΜ αναφέρει ότι «ακόμα και αν καταρρεύσουν οι ελπίδες για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος μέσω της Κωνσταντινούπολης, η “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία». Παράλληλα, δηλώνει πεπεισμένος ότι όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας του κράτους της πΓΔΜ, την ίδια στιγμή θα αποδοθεί και το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία. Αξίζει αν σημειωθεί ότι στην επιστολή που έστειλε η Εκκλησία των Σκοπίων στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητά να εγκαταλείψει την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων