17/03/2023 17/03/2023 Σήμερα συμπληρώνονται 19 χρόνια από το μαζικό πογκρόμ κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το οποίο ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2004 και διήρκεσε δύο ημέρες. Σε ένα κύμα οργανωμένης βίας από την πλευρά των αλβανοφώνων, σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι, περισσότεροι από 4.000 Σέρβοι και μη Αλβανοί εκδιώχθηκαν ενώ, σε έξι πόλεις και εννέα χωριά...
17 Μαρτίου, 2023 - 9:54
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2023 - 10:48

19 χρόνια από το πογκρόμ έναντι των Ορθοδόξων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
19 χρόνια από το πογκρόμ έναντι των Ορθοδόξων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Σήμερα συμπληρώνονται 19 χρόνια από το μαζικό πογκρόμ κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το οποίο ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2004 και διήρκεσε δύο ημέρες.

Σε ένα κύμα οργανωμένης βίας από την πλευρά των αλβανοφώνων, σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι, περισσότεροι από 4.000 Σέρβοι και μη Αλβανοί εκδιώχθηκαν ενώ, σε έξι πόλεις και εννέα χωριά έγιναν εθνοτικές εκκαθαρίσεις.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο slovoljubve.com συνολικά 39 εκκλησίες και μοναστήρια βεβηλώθηκαν, 935 σερβικά σπίτια και δεκάδες άλλα κτίρια πυρολύθηκαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν.

Μπροστά σε περίπου 40.000 στρατιώτες της διεθνούς αποστολής, με οργανωμένες επιθέσεις κάηκαν σερβικά σπίτια, κέντρα υγείας, σχολεία και νηπιαγωγεία. καταστράφηκαν αστικές μονάδες και προστατευόμενοι ιστορικοί χώροι.

Από τους στόχους δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα πολυάριθμα Ορθόδοξα ιερά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η προστατευόμενη από την UNESCO Παναγίας Ljeviska, το Θεολογικό Σεμινάριο της Πριζρένης,  το μοναστήρι στο Zočište, στο Devič και πολλά άλλα μεσαιωνικά κτίσματα στα οποία επιτέθηκαν ιδιαίτερα οι εξτρεμιστές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNMIK, σε 33 τοποθεσίες στο πογκρόμ συμμετείχαν περίπου 60.000 Αλβανοί. Οι υλικές συνέπειες είναι ορατές και σήμερα – τα κατεστραμμένα και καμένα σπίτια από τα οποία εκδιώχθηκαν οι Σέρβοι και δεν επέστρεψαν ποτέ!

Διεθνείς εισαγγελείς και δικαστές στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια άσκησαν δίωξη επτά υποθέσεων καταστροφής εκκλησιών και καταδικάστηκαν 67 άτομα. Το πογκρόμ Αλβανών εξτρεμιστών εναντίον Σέρβων στις 17, 18 και 19 Μαρτίου 2004 στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων