24/01/2023 24/01/2023 “Τα αθώα θύματα είναι πάντα οι νικητές, και οι δήμιοι, που εκτελούν τις αμαρτίες τους και εμπνέονται από τους δαίμονες και τον ίδιο τον Σατανά, είναι πάντα οι ηττημένοι”. Αυτό τόνισε ο Επίσκοπος Βαλιέβου κ. Ησύχιος κατά το μνημόσυνο που τελέστηκε χθες στο Νόβι Σαντ με αφορμή τη συμπλήρωση 81 ετών από τη σφαγή που...
24 Ιανουαρίου, 2023 - 9:19
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2023 - 9:21

81 χρόνια μετά τη σφαγή στο Νόβι Σαντ

Διαδώστε:
81 χρόνια μετά τη σφαγή στο Νόβι Σαντ

“Τα αθώα θύματα είναι πάντα οι νικητές, και οι δήμιοι, που εκτελούν τις αμαρτίες τους και εμπνέονται από τους δαίμονες και τον ίδιο τον Σατανά, είναι πάντα οι ηττημένοι”. Αυτό τόνισε ο Επίσκοπος Βαλιέβου κ. Ησύχιος κατά το μνημόσυνο που τελέστηκε χθες στο Νόβι Σαντ με αφορμή τη συμπλήρωση 81 ετών από τη σφαγή που είχε γίνει στην πόλη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν Ιανουάριος του 1942 όταν γραφόταν ακόμη μια μελανή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας καθώς μετά την επιδρομή που έγινε στην πόλη δεκάδες εβραίοι καθώς και γηγενείς πληθυσμοί θανατώθηκαν από δυνάμεις της ουγγρικής αστυνομίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, στο μνημείο της «Οικογένειας», όπως ονομάζεται πλέον ο χώρος μνήμης που έχει διαμορφωθεί, εκπρόσωποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εβραϊκής Κοινότητας καθώς και τοπικές αρχές τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων.

Το μνημόσυνο για τα θύματα της σφαγής τέλεσε ο Επίσκοπος Βαλιέβο κ. Ησύχιος, με τη συνοδεία κληρικών από το Νόβι Σάντ. Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη θεολογική έννοια της θυσίας και της ελευθερίας και κάλεσε όλους να κρατήσουν στην καρδιά και τη μνήμη τους αυτή τη θυσία.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων και τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Το χρονικό της σφαγής

Το 1941 η Γιουγκοσλαβία υπέστη εισβολή και διαμελισμό από τις Δυνάμεις του Άξονα και το βόρειο τμήμα της, συμπεριλαμβανομένου του Νόβι Σαντ, προσαρτήθηκε στην Ουγγαρία. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περίπου 5.000 πολίτες δολοφονήθηκαν και πολλοί άλλοι εκτοπίστηκαν. Κατά τις τρεις ημέρες της Σφαγής του Νόβι Σαντ (21-23 Ιανουαρίου 1942) η Ουγγρική αστυνομία σκότωσε 1.246 πολίτες, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 800 Εβραίοι, και έριξε τα πτώματά τους στα παγωμένα νερά του Δούναβη.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων της Σφαγής ήταν περίπου 2.500. Πολίτες όλων των εθνικοτήτων – Σέρβοι, Ούγγροι, Σλοβάκοι και άλλοι – αγωνίστηκαν μαζί κατά των αρχών του Άξονα. Το 1975 ολόκληρη η πόλη τιμήθηκε με τον τίτλο του Λαϊκού Ήρωα της Γιουγκοσλαβίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων