11/01/2023 11/01/2023 Κατά τη διάρκεια των εορτών του Δωδεκαημέρου, άγνωστοι βανδάλισαν Σερβικό Ορθόδοξο Νεκροταφείο στο Βούκοβαρ της Κροατίας. Περίπου 13 επιτύμβιες στήλες καταστράφηκαν και ένας μεγάλος αριθμός εικόνων υπέστησαν ζημιές. Έκκληση γίνεται να βρεθούν οι δράστες και να δοθεί τέλος σε έναν κύκλο βίας εναντίον Σέρβων στην Κροατία. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Πρόεδρος του Μικτού Συμβουλίου Δήμων...
11 Ιανουαρίου, 2023 - 13:38
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2023 - 13:27

Άγνωστοι βανδάλισαν Σερβικό Ορθόδοξο Νεκροταφείο στο Βούκοβαρ

Διαδώστε:
Άγνωστοι βανδάλισαν Σερβικό Ορθόδοξο Νεκροταφείο στο Βούκοβαρ

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Δωδεκαημέρου, άγνωστοι βανδάλισαν Σερβικό Ορθόδοξο Νεκροταφείο στο Βούκοβαρ της Κροατίας. Περίπου 13 επιτύμβιες στήλες καταστράφηκαν και ένας μεγάλος αριθμός εικόνων υπέστησαν ζημιές. Έκκληση γίνεται να βρεθούν οι δράστες και να δοθεί τέλος σε έναν κύκλο βίας εναντίον Σέρβων στην Κροατία.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Πρόεδρος του Μικτού Συμβουλίου Δήμων από το Βούκοβαρ κ. Ντέγιαν Ντράκουλιτς, ο π. Σάσα Κουζμάνοβιτς, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Βούκοβαρ και πρόεδρος του κόμματος Independent Democratic Serb Party κ. Srđan Kolar, επισκέφθηκαν το εν λόγω Νεκροταφείο παρουσία της αστυνομίας, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Večernji list», η τελευταία απογραφή του πληθυσμού του Βούκοβαρ έδειξε ότι μόλις το 29,73% των Σέρβων ζει στην περιοχή αυτή, δηλαδή αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού.

“Σήμερα ήρθαμε εδώ στο Ορθόδοξο Νεκροταφείο για το οποίο οι κάτοικοι μας ειδοποιήσαν ότι καταστράφηκαν τρεις ή τέσσερεις επιτύμβιες στήλες. Ωστόσο, όταν φτάσαμε, είδαμε ότι ήταν περίπου 13 οι κατεστραμμένες στήλες. Πρόκειται για τον τρίτο βανδαλισμό σε διάστημα δύο ή τριών μηνών στο ίδιο Νεκροταφείο.

Έχουμε καταγγείλει την υπόθεση στην αστυνομία, περιμένουμε να έρθουν εμπειρογνώμονες που θα εξετάσουν τα πάντα και, αν είναι δυνατόν, να εντοπίσουν στοιχεία που θα υποδείξουν τους ενόχους ή τον ένοχο. Αυτή η πράξη βανδαλισμού, συνέβη μεταξύ 5ης και 6ης Ιανουαρίου, ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα (σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο). Πιστεύουμε ότι έγινε από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι κάνουν και τι μήνυμα μπορούν να στείλουν με μια τέτοια πράξη”, είπε ο αντιδήμαρχος της πόλης Βούκοβαρ.

“Αυτό είναι μία απαράδεκτη και ανεξήγητη πράξη η οποία στέλνει ένα κακό μήνυμα για τους Χριστιανούς αυτές τις άγιες ημέρες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να περιμένουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, και είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να δούμε με ποιον τρόπο και με ποια μέσα θα αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες επιτύμβιες στήλες. Αυτή είναι η ιστορία του λαού μας και όταν θέλεις να γνωρίσεις ένα μέρος, πηγαίνεις στο Νεκροταφείο και βλέπεις ποιοι άνθρωποι έζησαν εκεί και σε ποια περίοδο”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μικτού Συμβουλίου του δήμου Βούκοβαρ.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από eparhija-osjeckopoljskabaranjska, srbi

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων