05/04/2019 05/04/2019 Στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρθηκε με συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Novosti, ο Επίσκοπος Μπάτσκας, κ. Ειρηναίος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. “Θα σας πω την δική μου άποψη, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Νομίζω ότι η ιδέα της...
05 Απριλίου, 2019 - 14:43
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2019 - 14:47

Αίσθηση προκαλεί δήλωση Σέρβου Επισκόπου για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Αίσθηση προκαλεί δήλωση Σέρβου Επισκόπου για την Αγιά Σοφιά

Στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρθηκε με συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Novosti, ο Επίσκοπος Μπάτσκας, κ. Ειρηναίος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

“Θα σας πω την δική μου άποψη, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Νομίζω ότι η ιδέα της εκ νέου μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί δεν είναι εποικοδομητική και ότι η εφαρμογή μια τέτοιας απόφασης θα συνιστούσε πράξη πνευματικής και πολιτιστικής βίας. Αυτός ο μοναδικός, μεγαλοπρεπής ναός ήταν ένας Ορθόδοξος χριστιανικός ναός για περισσότερα από χίλια χρόνια” δήλωσε και πρόσθεσε:

“Το καθεστώς του μουσείου είναι μια μέτρια ή ουδέτερη λύση, διότι δεν ευνοεί ούτε τους Μουσουλμάνους ούτε τους Χριστιανούς” τόνισε ενώ η συνέχεια των δηλώσεών του προκαλεί έκπληξη.

“Αν όμως θέλουμε να ξαναγίνει τόπος λατρείας θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί  το εξής: η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μουσείο, αλλά να επιτραπεί  να τελείται τις Κυριακές ορθόδοξη θεία λειτουργία σε ένα μέρος του Ναού και τις Παρασκευές σε άλλο μέρος του Ναού να τελούνται μουσουλμανικά μυστήρια. Νομίζω ότι μια τέτοια λύση θα ήταν ικανοποιητική τόσο για τους Χριστιανούς όσο και για τους Μουσουλμάνους, αλλά και για πιστούς που επιθυμούν να δουν την ομορφιά ενός σπάνιου μνημείου τέχνης και πολιτισμού”.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων