21/05/2021 22/05/2021 “Ακολουθούμε τα ίχνη και την οδό που μας άφησε ο Πατριάρχης Παύλος. Ακολουθούμε την οδό που οδήγησε την Εκκλησία και τους πιστούς στον Θεό, τον Χριστό Σωτήρα μας ο οποίος είναι η πίστη μας, η αγάπη μας και η ελπίδα μας” τόνισε  ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στα εγκαίνια της Αίθουσας μνήμης προς τιμήν του...
21 Μαΐου, 2021 - 9:03
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2021 - 2:37

“Ακολουθούμε την οδό που μας άφησε ο Πατριάρχης Παύλος”

Διαδώστε:
“Ακολουθούμε την οδό που μας άφησε ο Πατριάρχης Παύλος”

“Ακολουθούμε τα ίχνη και την οδό που μας άφησε ο Πατριάρχης Παύλος. Ακολουθούμε την οδό που οδήγησε την Εκκλησία και τους πιστούς στον Θεό, τον Χριστό Σωτήρα μας ο οποίος είναι η πίστη μας, η αγάπη μας και η ελπίδα μας” τόνισε  ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στα εγκαίνια της Αίθουσας μνήμης προς τιμήν του Πατριάρχη Παύλου στη Μονή Ρακόβιτσα που πραγματοποίησε την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.

Ο Μακαριώτατος σημείωσε “Ο Σέρβος Πατριάρχης Παύλος με τις πράξεις του υποχρέωσε τους Σέρβους να τον θυμούνται με χαρά και να συνεχίσουν το μονοπάτι της πίστης, της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της φιλανθρωπίας και της αγάπης. Η αγάπη είναι η υψηλότερη αρετή. Ότι μοιράζεται ένα άτομο με άλλους μειώνεται εκτός από την αγάπη την οποία όσο περισσότερο τη δίνετε τόσο περισσότερο την έχετε”.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε Τρισάγιο τόσο στον προκάτοχό του Πατριάρχη Ειρηναίο όσο και στον Πατριάρχη Παύλο

Η τελετή έναρξης της αίθουσας μνήμης του Πατριάρχη Παύλου ξεκίνησε με ομιλία του διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Σερβικού Πατριαρχείου, Δρ Zoran Nedeljkovic, ο οποίος υπενθύμισε ότι μετά τις εργασίες για την οργάνωση της Βιβλιοθήκης του Πατριάρχη Παύλου η οποία περιέχει 8299 μονάδες βιβλίων, η διοίκηση της Βιβλιοθήκης του Σερβικού Πατριαρχείου ήταν επιφορτισμένη με το καθήκον να σχηματίσει την Αίθουσα Μνήμης του Πατριάρχη Παύλου.

“Θέλω να τονίσω ότι κάναμε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε και να δείξουμε ό, τι δείχνει και θυμίζει την κληρονομιά του ευλογημένου Πατριάρχη έτσι ώστε η ζωή, η εργασία και η ιεραρχική αξιοπρέπεια του να παρουσιάζονται αξιόλογα στους μελλοντικούς επισκέπτες ως διδακτικό παράδειγμα ζωής γεμάτη αρετές. Αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορούσε να χωρέσει στις βιτρίνες, γι ‘αυτό πολλοί έρχονται εδώ για να βρουν αγαλλίαση, και αυτό είναι η πίστη του, η αγάπη του και η ελπίδα του στον Αναστημένο Χριστό και το Ευαγγέλιο του Χριστού” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Μακαριώτατος σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

“Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι πρέπει να σεβόμαστε τους πρεσβύτερους μας. Φυσικά, όχι επειδή ήθελε να πει ότι οι πρεσβύτεροι χρειάζονται άλλους να τους υπακούσουν, αλλά επειδή ήθελε να μας προειδοποιήσει και να μας ενημερώσει ότι μόνο όταν έχουμε την αίσθηση του σεβασμού για τους πρεσβύτερους μας, όταν έχουμε υπακοή σε αυτούς, τότε σίγουρα θα ακούσουμε τον λόγο του Θεού και θα μπορούμε να μεγαλώσουμε σύμφωνα με το τι είναι στο πεπρωμένο μας.

Έτσι συγκεντρώσαμε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε τη μνήμη, τον σεβασμό, ακόμη και την υπακοή μας στον ευλογημένο Πατριάρχη Παύλο. Έχουμε συγκεντρωθεί, κοιτάζοντας τα ίχνη που άφησε πίσω του, για να ανανεώσουμε την προσωπική μας σχέση μαζί του, και αυτό είναι δυνατό μόνο στην Εκκλησία, γιατί στην Εκκλησία δεν υπάρχουν όρια μεταξύ αυτού και αυτού του κόσμου. Μόνο στην Εκκλησία μπορούμε να ανανεώνουμε συνεχώς την προσωπική μας σχέση και να ακολουθούμε τα βήματα που μας άφησε στο δρόμο που οδήγησε την Εκκλησία μας.

Αυτά είναι τα ίχνη που οδηγούν στον ζωντανό Θεό, τα ίχνη και την οδό που μας άφησε ο Πατριάρχης Παύλος. Ακολουθούμε την οδό που οδήγησε την Εκκλησία και τους πιστούς στον Θεό, τον Χριστό Σωτήρα μας ο οποίος είναι η πίστη μας, η αγάπη μας και η ελπίδα μας. Και από αυτή την άποψη, αυτή η Αίθουσα Μνήμης που βρίσκεται στο μοναστήρι της Ρακόβιτσα έχει μόνο ένα νόημα, η μνήμη μας για τον ευλογημένο Πατριάρχη Παύλο να μην είναι μόνο μια ανάμνηση του παρελθόντος που βρίσκεται πίσω του και πίσω μας, αλλά πάνω από όλα μια μνήμη του Ενός Ζώντας Θεός, του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Με αυτές τις σκέψεις, σας προσκαλώ μπαίνοντας στην Αίθουσα Μνήμης αφιερωμένη στον Πατριάρχη Παύλο γιατί στην Εκκλησία δεν υπάρχουν όρια μεταξύ αυτού και αυτού του κόσμου.

Η αίθουσα είναι διακοσμημένη με επιλεγμένα εκθέματα από τη ζωή του Πατριάρχη Σερβίας Παύλου. Προσωπικά είδη, ρούχα και αξεσουάρ εργασίας, εργαλεία, σημειώσεις και υπενθυμίσεις, βιβλία και λειτουργική βιβλιογραφία, χειρόγραφα, δώρα, ρολόγια και άλλα εκθέματα. Ο χώρος είναι αφιερωμένος στην εποχή της πατριαρχικής θητείας του και περιέχει επιλεγμένες αναγνωρίσεις, βραβεία και τιμές που έλαβε κατά τη διάρκεια της ζωής του από τον λαό του, από τη σερβική εκκλησία και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, από χριστιανικές και άλλες θρησκευτικές κοινότητες, πολιτικούς, διάσημους ανθρώπους , οργανώσεις και ιδρύματα.

Δείτε φωτογραφίες: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων