14/09/2020 14/09/2020 Έντονες αντιδράσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και στους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια προκάλεσε δημοσίευμα μιας εκ των μεγαλυτέρων εφημερίδων της επαρχίας, της Koha (Vreme) σύμφωνα με το οποίο τα ιερά της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι αλβανικά. Στο δημοσίευμα απαντά η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο...
14 Σεπτεμβρίου, 2020 - 9:30
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2020 - 9:47

«Αλβανικά» τα Ορθόδοξα Ιερά στο Κοσυφοπέδιο

Διαδώστε:
«Αλβανικά» τα Ορθόδοξα Ιερά στο Κοσυφοπέδιο

Έντονες αντιδράσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και στους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια προκάλεσε δημοσίευμα μιας εκ των μεγαλυτέρων εφημερίδων της επαρχίας, της Koha (Vreme) σύμφωνα με το οποίο τα ιερά της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι αλβανικά. Στο δημοσίευμα απαντά η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υποκίνηση εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους που θέτει σε κίνδυνο την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά.

«Ο συγγραφέας του άρθρου, καθηγητής ιστορίας Μπέντρι Μουχάδρι, με τον τρόπο της ανοιχτής προπαγάνδας, χωρίς επιχειρήματα που επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες διεθνείς ιστορικές πηγές, ισχυρίζεται ότι τα ιερά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτήν την περιοχή είναι Αλβανικά» αναφέρει η Επισκοπή στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Το μήνυμα είναι σαφές. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να απομακρυνθεί από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και να «απελευθερώσει» τα αιώνια ιερά της, τα οποία θα πρέπει να γίνουν αλβανικά μνημεία».

«Εκτός από την εθνοκάθαρση 200.000 Σέρβων και μη Αλβανών από το 1999, υπάρχει πλέον μια ολοένα και πιο ενεργή άρνηση και εκκαθάριση της πολιτιστικής ταυτότητας του σερβικού λαού και της Εκκλησίας μας, μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με στόχο την πλήρη διαγραφή κάθε ίχνους της Σερβικής ύπαρξης» τονίζεται.

Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στην καταστροφή εκκλησιών και μοναστηριών, με τους Αλβανούς εξτρεμιστές να σπάνε σταυρούς, να βεβηλώνουν τάφους σταυρούς και εικόνες.

«Η Επισκοπή μας, καθώς και ολόκληρη η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία μας, παραμένουν ακράδαντα πεπεισμένοι ότι τα ιερά μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια πρέπει όχι μόνο να προστατεύονται φυσικά από τη βία και τις πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά ιδίως από τις ολοένα και πιο επιθετικές θεσμικές πιέσεις και την ανομία από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου και ιδιαίτερα από ρητορική μίσους που εξαπλώνεται σε συγκεκριμένα μέσα του Κοσσυφοπεδίου»

«Η ιστορία δεν μπορεί να διαγραφεί από πολιτικά διατάγματα επειδή δεν ζούμε στην εποχή της κομμουνιστικής Αλβανίας του Έβερ Χότζα, αλλά στον 21ο αιώνα. Υποστηρίζαμε πάντα την άποψη ότι οι εκκλησίες και τα μοναστήριά μας πρέπει να είναι μέρη που επισκέπτονται άνθρωποι καλής θέλησης όλων των θρησκειών και εθνών, να είναι χώροι συμφιλίωσης»

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων