31/08/2021 31/08/2021 Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ξεκίνησε η ανακαίνιση του μοναστηριακού συγκροτήματος Γιασένοβατς. Η ανακατασκευή του ναού που είναι αφιερωμένος στη Γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και είχε υποστεί μεγάλες ζημιές κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1990, χρηματοδοτείται από το σερβικό κράτος. Η επισκοπή Σλαβονίας ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ....
31 Αυγούστου, 2021 - 14:58
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2021 - 15:02

Ανακαινίζεται ο Ναός που δεν κατέστρεψαν οι χειροβομβίδες

Διαδώστε:
Ανακαινίζεται ο Ναός που δεν κατέστρεψαν οι χειροβομβίδες

Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ξεκίνησε η ανακαίνιση του μοναστηριακού συγκροτήματος Γιασένοβατς. Η ανακατασκευή του ναού που είναι αφιερωμένος στη Γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και είχε υποστεί μεγάλες ζημιές κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1990, χρηματοδοτείται από το σερβικό κράτος.

Η επισκοπή Σλαβονίας ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, θα τελέσει την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Γιασένοβατς, στις 13 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα εκείνη, όπου η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τους Αγίους Νεομάρτυρες Γιασένοβατς.

Ο Επίσκοπος Σλαβονίας κ. Ιωάννης, όπου στη πνευματική του δικαιοδοσία ανήκει η Μονή Γιασένοβατς, δήλωσε στη «Novosti»:

«Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας. Για να επικρατήσει ξανά η παλιά λάμψη, είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί η οροφή και να ανακαινισθεί η πρόσοψη. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί ποιο θα είναι το συνολικό κόστος της ανακαίνισης. Η ζημιά είναι μεγάλη, ενώ εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα».

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η ανοικοδόμηση θα είναι έτοιμη μέχρι τη γιορτή των Αγίων Νεομαρτύρων του Γιασένοβατς, στις 13 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, όπου προγραμματίζονται και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ναού. Ένα μέρος που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τον σερβικό λαό.

Ο συγκεκριμένος ναός χτίστηκε το 1984 πάνω από τα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και είχε αποτελέσει χώρος αναγέννησης του σερβικού λαού από την Κράινα – από το Κορντούν, Λίκα, Μπανιά.

Ο επίσκοπος Σλαβονίας κ. Ιωάννης αναφέρει για τη μεγάλη ζημιά που υπέστη ο ναός, κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του ’90:

«Ο ναός υπέστη ζημιές στον τελευταίο πόλεμο και έχει τεράστιες πληγές από χειροβομβίδες, αλλά δεν καταστράφηκε. Ό,τι κι αν ήταν αυτοί που επιτέθηκαν εναντίον του, είχαν θράσος, μίσος και σκοπό να την καταστρέψουν. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία και την ιερότητα που αντιπροσωπεύει η μονή Γιασένοβατς για τον σερβικό λαό, το 2000, ο επίσκοπος κ. Σάββας, ανακήρυξε τον ναό του μοναστηριακού συγκροτήματος, να εορτάζεται στην τιμή της Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων