09/12/2022 09/12/2022 Την ανησυχία της για την εντατικοποίηση των πιέσεων που δέχονται Σέρβοι ορθόδοξοι κάτοικοι περιοχών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου από τις τοπικές αστυνομικές αρχές εκφράζει η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης. Του Νικολάου Ζαΐμη Σύμφωνα με την Επισκοπή οι καταγγελίες των κατοίκων, κυρίως από την περιοχή Βέλικα Χότζα, είναι σχεδόν καθημερινές με την τοπική Εκκλησία να...
09 Δεκεμβρίου, 2022 - 11:01
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2022 - 11:06

Ανησυχία από την Εκκλησία για τις τελευταίες εξελίξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Ανησυχία από την Εκκλησία για τις τελευταίες εξελίξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Την ανησυχία της για την εντατικοποίηση των πιέσεων που δέχονται Σέρβοι ορθόδοξοι κάτοικοι περιοχών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου από τις τοπικές αστυνομικές αρχές εκφράζει η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Σύμφωνα με την Επισκοπή οι καταγγελίες των κατοίκων, κυρίως από την περιοχή Βέλικα Χότζα, είναι σχεδόν καθημερινές με την τοπική Εκκλησία να τονίζει ότι η παρουσία των Σέρβων στην περιοχή εδώ και αιώνες απειλείται με τους ίδιους να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι παρά τα φαινόμενα τρομοκρατίας δεν θα εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους.

“Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας που δεν είναι ωφέλιμη για κανέναν. Απευθύνουμε έκκληση στα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και επίγνωση ότι τα πολιτικά και νομικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με επίδειξη δύναμης ενώπιον του σερβικού λαού, ειδικά σε περιοχές όπως η Velika Hoča, όπου οι Σέρβοι έχουν επιβιώσει μετά βίας στο γκέτο για 23 χρόνια”, αναφέρεται σε σημείο της ανακοίνωσης.

Ζητούμενο η ειρήνη και η αυτοσυγκράτηση

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης η οποία συχνά υψώνει την κραυγή αγωνίας για το μέλλον του ποιμνίου της στην περιοχή ενώ καταγγέλλει, τόσο στις τοπικές όσο και στις διεθνείς αρχές , τα φαινόμενα βίας, υπογραμμίζει ότι “αναμένουμε από τους διεθνείς αντιπροσώπους να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν το τελευταίο κύμα πιέσεων στους εναπομείναντες λαούς μας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις ενέργειες των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου ως άμεση απειλή ότι δεν υπάρχει θέση για τους Σέρβους σε αυτές τις περιοχές”.

Παράλληλα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της ότι οι διεθνείς σχέσεις και η εμπιστοσύνη στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών και καλεί για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση. “Όλα τα υπάρχοντα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν χωρίς εθνοτικές εντάσεις και πιθανή κλιμάκωση της βίας, κάτι που είναι απαράδεκτο και μπορεί να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες”, καταλήγει η ανακοίνωση της Επισκοπής Ράσκας και Πρειζρένης.

Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων