02/07/2022 03/07/2022 «Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη Βασική Συμφωνία». Με τον διθυραμβικό αυτόν τίτλο η εφημερίδα του Βελιγραδίου Novosti υποδέχθηκε την είδηση για την συνάντηση που είχαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς, στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι. Της Δέσποινας Σωτηρίου Και όπως δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τη...
02 Ιουλίου, 2022 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2022 - 0:29

Άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή της Βασικής Συμφωνίας μεταξύ Πατριαρχείου Σερβίας και Μαυροβουνίου – Οι αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα

Διαδώστε:
Άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή της Βασικής Συμφωνίας μεταξύ Πατριαρχείου Σερβίας και Μαυροβουνίου – Οι αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη Βασική Συμφωνία». Με τον διθυραμβικό αυτόν τίτλο η εφημερίδα του Βελιγραδίου Novosti υποδέχθηκε την είδηση για την συνάντηση που είχαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς, στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Και όπως δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τη Βασική Συμφωνία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, το τελικό κείμενο έχει συμφωνηθεί και πλέον πρέπει να περάσει από την Ιερά Σύνοδο, να επικυρωθεί και στη συνέχεια να οριστεί η ημερομηνία υπογραφής.

Η συμφωνία είναι στη βάση ότι «η εκκλησία είναι χωρισμένη από το κράτος και ότι η εκκλησία μας, όπου κι αν έχει τη δικαιοδοσία της, σέβεται απόλυτα κάθε κράτος και τους νόμους του», είπε ο Μακαριώτατος.

Ουσιαστικά με την συμφωνία αυτή «επί της συμφωνία» μπαίνει ένα τέλος σε έναν πολυετή φαύλο κύκλο διαμάχης μεταξύ της Σερβικής Εκκλησίας και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

“Η περιοχή έχει δοκιμάσει τα πάντα εκτός από τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Είναι καιρός να δοκιμάσουμε τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Όλα τα άλλα δοκιμάστηκαν και κατά τη γνώμη μου και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η κορωνίδα για την εξομάλυνση των σχέσεων

Ο Πατριάρχης Σερβίας υπογράμμισε ότι όταν ολοκληρωθούν όλα σχετικά με την υπογραφή της Βασικής Συμφωνίας, αυτή θα μπορούσε να είναι, όπως είπε, η κορωνίδα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Μαυροβουνίου και της σερβικής εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης είπε ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό, όπως σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει και ζει η Σερβική Εκκλησία, η σχέση μεταξύ εκκλησίας και κράτους να ρυθμίζεται με σύμβαση, όπως συμβαίνει με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες σε όλες τις χώρες.

Σημείωσε ότι τέτοιες συμβάσεις ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι της θρησκευτικής κοινότητας, καθώς και τις υποχρεώσεις της θρησκευτικής κοινότητας έναντι του κράτους.

“Μέσω της συμφωνίας, η Εκκλησία μας στο Μαυροβούνιο, όπως και όπου βρίσκεται, θα έχει την ευκαιρία ό,τι κάνει να είναι για το κοινό καλό, για το καλό όλων των πολιτών, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Η Εκκλησία μας ούτε περίμενε, ούτε ζήτησε, ούτε θεωρεί ότι θα ήταν φυσιολογικό να έχει κάτι περισσότερο από οποιονδήποτε πολίτη του Μαυροβουνίου, ανεξάρτητα σε ποιο έθνος και θρησκευτική κοινότητα ανήκει”, τόνισε ο Μακαριώτατος.

Σεβασμός της Εκκλησίας σε ένα κοσμικό κράτος

Από την πλευρά του ο Αμπαζόβιτς είπε ότι οι διαδικασίες για την διαμόρφωση του κειμένου της Βασικής Συνθήκης έχουν ολοκληρωθεί σε επίπεδο ομάδων εργασίας στο Μαυροβούνιο και ότι τώρα θα συνεχιστούν στην κυβέρνηση και στην Εκκλησία.

Όπως ανέφερε, όταν όλα τελειώσουν, η συμφωνία θα υπογραφεί στο Μαυροβούνιο σε χρόνο που θα συμφωνηθεί.

– Εάν όλα πάνε σε καλό πνεύμα και όπως θα έπρεπε, το θέμα της Βασικής Συμφωνίας θα επιλυθεί με τον καλύτερο τρόπο με σεβασμό προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και το κράτος του Μαυροβουνίου, που είναι κοσμικό – είπε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

«Ο δρόμος όπου όλοι είναι δυσαρεστημένοι, όπου υπάρχουν τάσεις διχασμού και έντασης – αυτός δεν είναι ο δρόμος για καμία κοινωνία. Ο σεβασμός του συντάγματος, του διεθνούς δικαίου και της κοσμικότητας του κράτους του Μαυροβουνίου είναι ο δρόμος για τον οποίο αγωνιζόμαστε» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του στο πεδίο όσων προβλέπει ο νόμος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων