18/06/2020 18/06/2020 Μετά από 20 χρόνια ιερατικής διακονίας στην πόλη Πλιέβλια (Βόρειο Μαυροβούνιο) η αστυνομία του Μαυροβουνίου απελαύνει τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο (Σάσα) Γιάνιτς, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχε σε ειρηνική λιτανεία/διαδήλωση την περασμένη Κυριακή. Σήμερα το πρωί, εκατοντάδες πολίτες της Πλιέβλια ξεκίνησαν από την Εκκλησία της Αγίας Πέτκας (Παρασκευής), η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με...
18 Ιουνίου, 2020 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2020 - 13:11

Απειλούν με απελάσεις ιερείς στο Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Απειλούν με απελάσεις ιερείς στο Μαυροβούνιο

Μετά από 20 χρόνια ιερατικής διακονίας στην πόλη Πλιέβλια (Βόρειο Μαυροβούνιο) η αστυνομία του Μαυροβουνίου απελαύνει τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο (Σάσα) Γιάνιτς, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχε σε ειρηνική λιτανεία/διαδήλωση την περασμένη Κυριακή.

Σήμερα το πρωί, εκατοντάδες πολίτες της Πλιέβλια ξεκίνησαν από την Εκκλησία της Αγίας Πέτκας (Παρασκευής), η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση προς το συνοριακό αστυνομικό τμήμα, που βρίσκεται στο Radosavci, για να υπερασπιστούν τον πατέρα Σάσα (Αλεξάντρ) από την απέλαση.

Ο π. Αλεξάντρ είναι ιδιαίτερα αγαπητός ιερέας στον λαό της περιοχής. Για το λόγο αυτό το ποίμνιο συγκεντρώθηκε και πορεύεται μαζί του προς το συνοριακό αστυνομικό τμήμα όπου κλήθηκε να παρουσιαστεί χθες το βράδυ. Συμπαραστεκόμενοι στον παπά της ενορίας τους, οι κάτοικοι της Πλιέβλια συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ναό και πέρασαν τη νύχτα εκεί, ενώ το πρωί, όπως προαναφέραμε, κατευθύνθηκαν μαζί του προς το συνοριακό αστυνομικό τμήμα.

Geplaatst door Веселин Драгаш op Woensdag 17 juni 2020

Ο π. Αλεξάντρ είναι γνωστός ως καλός ομιλητής. Με το ποίμνιό του έχτισε και ανακαίνισε αρκετούς ναούς στον βορειότερο δήμο του Μαυροβουνίου.

Ο ένας του γιος, που πέθανε πρόωρα, θάφτηκε στην πόλη, που τώρα τον διώχνει.

Στο μεταξύ, η δίωξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα. Χθες αντέδρασαν στην αστυνομική βία και τα γεγονότα στην πόλη Μπούδβα τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας και η πρέσβης των ΗΠΑ. Επίσης, στη δίωξη αυτή αντιδρούν ακαδημαϊκοί και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπέρ της δημοκρατίας.

Παράλληλα, το «freedom house» έκανε λόγο για ακόμα μια φορά για βαθιά διαφθορά λόγω της εξαγοράς βουλευτή από το κυβερνητικό κόμμα!

Το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία. Ωστόσο, η κανονικά αναγνωρισμένη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η αυτοανακηρυχθείσα «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» συνεχίζουν να συγκρούονται για την ιδιοκτησία της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τον Δεκέμβριο του 2019, μετά την έγκριση ενός πολύ αμφιλεγόμενου νόμου που ρυθμίζει τη θρησκευτική ιδιοκτησία, με στόχο αποκλειστικά τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολούθησε ένα κύμα διαμαρτυρίας. Tο Freedom House αξιολόγησε σε μια νέα έκθεση σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες, ανέφερε ο Vijesti.

Μια ειδική έκθεση για το Μαυροβούνιο, ενσωματωμένη στην ευρύτερη έκθεση «Η ελευθερία στον κόσμο 2020», αναφέρει ότι η διαφθορά και ο νεποτισμός εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες στο Μαυροβούνιο και ότι οι μέτριες προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εν μέρει τροφοδοτούμενες από τις απαιτήσεις ένταξης στην ΕΕ, απέτυχαν.

«Η διαφθορά είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Οι ερευνητές και οι δημοσιογράφοι που επικρίνουν την κυβέρνηση αντιμετωπίζουν πιέσεις, όπως και πολλές ΜΚΟ», κατέληξαν σε μια νέα έκθεση στην οποία το Μαυροβούνιο αξιολογήθηκε ως εν μέρει ελεύθερο με 62 πόντους από ένα πιθανό 100».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων