24/05/2021 24/05/2021 Τα αποκαλυπτήρια ενός νέου μνημείου για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, διδασκάλους και φωτιστές των Σλάβων, πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή, 23 Μαΐου, από τους προέδρους Σερβίας και Βουλγαρίας στο Ντιμίτροφγκραντ της νοτιοανατολικής Σερβίας. Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, καθώς και πλήθος κατοίκων της...
24 Μαΐου, 2021 - 15:47
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2021 - 15:34

Αποκαλυπτήρια αγάλματος Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Σερβία

Διαδώστε:
Αποκαλυπτήρια αγάλματος Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Σερβία

Τα αποκαλυπτήρια ενός νέου μνημείου για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, διδασκάλους και φωτιστές των Σλάβων, πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή, 23 Μαΐου, από τους προέδρους Σερβίας και Βουλγαρίας στο Ντιμίτροφγκραντ της νοτιοανατολικής Σερβίας.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, καθώς και πλήθος κατοίκων της πόλης του Ντιμίτροφγκραντ (πόλης του Αγίου Δημητρίου).

Οι παριστάμενοι κατά τα αποκαλυπτήρια άκουσαν τους εθνικούς ύμνους των δύο κρατών από την ορχήστρα του Σερβικού Στρατού.

Το μνημείο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Σχολείου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην πόλη, που συνορεύει με τη Βουλγαρία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Βουλγαρικής καταγωγής. Ο θεμέλιος λίθος στο μνημείο μπήκε και από τους δύο προέδρους στις 22 Ιουνίου του 2018.

Ο κ. Ράντεφ εξήρε τη σημασία του νέου αγάλματος. «Το μνημείο θα ενώσει πνευματικά τα έθνη μας. Αυτό το μνημείο στους Αγίους αδελφούς, χάρη στο οποίο μοιραζόμαστε σήμερα τον ίδιο πνευματικό χώρο και γράφουμε με το ίδιο αλφάβητο. Είναι συμβολικό, είναι σημαντικό, γιατί δείχνει όχι μόνο την ιστορική μας εγγύτητα, αλλά υπογραμμίζει το κοινό μονοπάτι των φιλοδοξιών μας».

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείο έγιναν μόλις μία ημέρα πριν την 24η Μαΐου, όταν η εκκλησία τιμά με το παλαιό ημερολόγιο τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, που δημιούργησαν το κυριλλικό αλφάβητο και έδωσαν τη γραφή στους Σλάβους.

Ακολούθως, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι οι Σέρβοι θεωρούν αδελφό λαό τον βουλγαρικό.

Μετά τα αποκαλυπτήρια, οι πρόεδροι επισκέφθηκαν τα ανακαινισμένα κτίρια του σχολείου και μετά την Ιερά Μονή Πογκάνοβο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων