05/06/2022 05/06/2022 Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την άρση του Σχίσματος έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος σε ελληνικό μέσο και εκφράζει τον σεβασμό του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου κ. Στεφάνου δόθηκε πριν το σημερινό τρίτο συλλείτουργο του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο (από την ημέρα που το Οικουμενικό...
05 Ιουνίου, 2022 - 19:57

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: «Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκδίδει “Τόμους Αυτοκεφαλίας”»

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: «Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκδίδει “Τόμους Αυτοκεφαλίας”»

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την άρση του Σχίσματος έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος σε ελληνικό μέσο και εκφράζει τον σεβασμό του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου κ. Στεφάνου δόθηκε πριν το σημερινό τρίτο συλλείτουργο του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο (από την ημέρα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αποκαταστήσει την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων) στον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μακαριώτατος  παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο “Τόμο Αυτοκεφαλίας”.

Από τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου στην δημοσιογράφο Μαρία Αντωνιάδου στο Βήμα:

Τελικά η Αυτοκεφαλία θα σας παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή από το Πατριαρχείο Σερβίας;

«Στην ορθόδοξη παράδοση υπάρχει τάξη. Εμείς ελπίζουμε να λάβουμε αυτοκέφαλο όπως έλαβαν όλες οι μεταχαλκηδόνιες Εκκλησίες. Ούτε ζητούμε, ούτε θέλουμε, ούτε δικαιούμαστε στιγμιαία επίλυση δεν θέλουμε κάτι που θα θέσει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος στη μέση της οδού ή σε αδιέξοδο.

Στις προσυνοδικές διασκέψεις, όπως και στις συνομιλίες στο Σαμπεζύ, τέθηκε το θέμα της παραχωρήσεως του αυτοκεφάλου καθεστώς, να γίνεται δηλαδή με κάποια πανορθόδοξη συναίνεση και να συνυπογράφεται από όλους τους προκαθημένους των Εκκλησιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδειξε μεγάλη συγκατάβαση, απαρνήθηκε και τα δικά του προνόμια, έτσι ώστε να επιτευχθεί η γενική ευχαρίστηση και τελικά ειρήνη στις διορθόδοξες σχέσεις. Αλλά αυτό που ήταν να συμφωνηθεί δεν συμφωνήθηκε και δεν έγινε δεκτό και δεν εφαρμόστηκε ως ισχύων κανονισμός με πανορθόδοξη απόφαση.

Έμεινε στην ισχύ η παράδοση λοιπόν, μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκδίδει τόμους αυτοκεφαλίας, ενώ οι άλλες Εκκλησίες να το δέχονται αυτό με σεβασμό».

Διαβάστε ακόμη:

Συλλείτουργο αποκατάστασης της ενότητας στο Βελιγράδι – Τι ανέφεραν ο Πατριάρχης Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος

Πατριάρχης Σερβίας: 3ο συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Οχρίδος: «Η Εκκλησία πολλαπλασιάζεται με το πνεύμα του Ευαγγελίου του Χριστού»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων