20/02/2023 20/02/2023 Δύο χρόνια συμπλήρωσε στον θρόνο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος. Ο Μακαριώτατος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων στις 18 Φεβρουαρίου 2021 σε διαδοχή του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Ειρηναίου και ενθρονίστηκε την επόμενη ημέρα στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι. Χθες, ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας τέλεσε την...
20 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:51
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2023 - 9:41

Δυο χρόνια από την εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριου

Διαδώστε:
Δυο χρόνια από την εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριου

Δύο χρόνια συμπλήρωσε στον θρόνο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος. Ο Μακαριώτατος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων στις 18 Φεβρουαρίου 2021 σε διαδοχή του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Ειρηναίου και ενθρονίστηκε την επόμενη ημέρα στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

Χθες, ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ντράγκαν Άσκοβιτς στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου στην περιοχή του Τάισμανταν. Ο νέος Πρεσβύτερος  είναι αναπληρωτή καθηγητή της Ψαλτικής Εκκλησιαστικής Μουσικής στον Τομέα Λειτουργικής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στο Βελιγράδι.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος ευχήθηκε στο νέο Πρεσβύτερο να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο που επέδειξε το διάστημα που ήταν διάκονος την διακονία του προς την Εκκλησία.

Ευχές από τον Μόσχας

Τις ευχές του με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ενθρόνισή του Πατριάρχη Σερβίας έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη στήριξη του Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριου στην Ρωσική Εκκλησία. 

“Διανύετε αυτό το δύσκολο πεδίο με τιμή, φροντίζοντας για την εν Χριστώ ανάπτυξη του ποιμνίου που σας εμπιστεύτηκαν με το πνεύμα του Ευαγγελίου και αγωνίζεστε να μεταδώσετε στη νεότερη γενιά τις σημαντικότερες αξίες της Ιεράς παράδοσης του Αγίου Σάββα. Οι πρωταρχικές ανησυχίες της Μακαριώτητάς σας συνδέονται με την πνευματική τροφή του ποιμνίου που ζει στην ιερή γη του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, στο Μαυροβούνιο και σε πολλά άλλα μέρη, και τώρα υφίσταται επιθέσεις από εχθρικές δυνάμεις. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τις αμετάβλητες προσευχές που υψώνονται στην Εκκλησία μας για εσάς και τον αδελφικό σερβικό λαό. Σας είμαστε ευγνώμονες για τη θαρραλέα και ανοιχτή υποστήριξή σας στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, για την πατρική σας φροντίδα για τους πρόσφυγες και όλα τα θύματα”.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την εκλογή του ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος δεν έχει πραγματοποιήσει ειρηνική επίσκεψη σε κάποια άλλη αδελφή Εκκλησία. 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο κατά κόσμον Πραβοσλάβ Πέριτς γεννήθηκε στο Μπέτσεη (Βecej) της Βοϊβόντινας της Γιουγκοσλάβίας στις 22 Ιουλίου 1961.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1986. Στις 21 Απριλίου 1985 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βίσοκι Ντέτσανι (στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης).

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Ιουνίου 1986 από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Παύλο και Πρεσβύτερος στις 21 Νοεμβρίου 1990. Από το 1986 μέχρι το 1990 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.

Υπηρέτησε ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Κόβιλ (στην Επισκοπή Μπάτσκας).

Στις 13 Ιουνίου 1999 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Εγαρίου, Βοηθός Επίσκοπος της Επισκοπής Μπάτσκας.

Το 2004 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 24 Μαΐου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων