06/10/2022 06/10/2022 Η ώρα της ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριου στο Πέτς, την μία από τις ιστορικές έδρες του Πατριαρχείου, έφτασε μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο από την εκλογή του.  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Οι διάφορες προφάσεις του καθεστώτος Κοσσυφοπεδίου αρχικά, αλλά και η κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν είχαν επιτρέψει την πραγματοποίηση της τελετής...
06 Οκτωβρίου, 2022 - 14:55
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 - 14:57

Έφτασε η ώρα της Ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας στην ιστορική έδρα του Πέτς

Διαδώστε:
Έφτασε η ώρα της Ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας στην ιστορική έδρα του Πέτς

Η ώρα της ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριου στο Πέτς, την μία από τις ιστορικές έδρες του Πατριαρχείου, έφτασε μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο από την εκλογή του. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Οι διάφορες προφάσεις του καθεστώτος Κοσσυφοπεδίου αρχικά, αλλά και η κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν είχαν επιτρέψει την πραγματοποίηση της τελετής μέχρι τώρα.

Η ώρα, όμως, όπως όλα δείχνουν, έφτασε με τον Μακαριώτατο να μεταβαίνει στις 14 Οκτωβρίου στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να λειτουργήσει στη Σταυροπυγιακή Λαύρα των Σέρβων Πατριαρχών η οποία βρίσκεται στο Πετς.

Με την ευκαιρία αυτή, σύμφωνα με την καθιερωμένη ακολουθία, θα τελεστεί η πανηγυρική ενθρόνιση του κ.κ. Πορφύριος στον ιερότερο θρόνο των Σέρβων Πατριαρχών.

Για οκτώ αιώνες, το ιερό αυτό σέβασμα της Ορθοδοξίας για τους Σέρβους φιλοξενούσε όλους τους διαδόχους του Αγίου Σάββα στον θρόνο της Σερβικής Εκκλησίας.

Μετά την εγκαθίδρυση της ενότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το 1920, η παράδοση της ενθρόνισης στο θρόνο του Πέτς ανανεώθηκε ως ορατή απόδειξη πνευματικής μίμησης των θεοφόρων και ενάρετων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών στη μακραίωνη ιστορία.

Η πρώτη ενθρόνιση, μετά ανύψωση της Εκκλησίας της Σερβίας σε Πατριαρχείο το 1920 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν αυτή του Πατριάρχη Δημητρίου (Παύλοβιτς) στις 24 Αυγούστου του 1924.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1947, η ιστορική έδρα του Πατριαρχείου του Πετς προστέθηκε στον κατάλογο «Μνημείο Πολιτισμού Εξαιρετικής Σημασίας» της Σερβίας. Στις 13 Ιουλίου 2006 κατατάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως επέκταση του μοναστηριακού χώρου του Βίσοκι Ντέτσανι, και τοποθετήθηκε συνολικά στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων