16/03/2022 16/03/2022 Οπλισμένα μέλη του ειδικού σώματος της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, ROSU (Regional Operational Support Unit), εισέβαλαν σήμερα το πρωί σε σπίτια Σέρβων στη Στρπτσε, τη Σέβτσε και την Μπρεζόβιτσα, με το πρόσχημα επιχείρησης κατά της διαφθοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, εισέβαλαν και στο κτίριο της Προσωρινής...
16 Μαρτίου, 2022 - 17:14
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2022 - 16:54

Εισβολή της αστυνομίας των Κοσοβάρων σε σπίτια και δημοτικό κτήριο Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Εισβολή της αστυνομίας των Κοσοβάρων σε σπίτια και δημοτικό κτήριο Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Οπλισμένα μέλη του ειδικού σώματος της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, ROSU (Regional Operational Support Unit), εισέβαλαν σήμερα το πρωί σε σπίτια Σέρβων στη Στρπτσε, τη Σέβτσε και την Μπρεζόβιτσα, με το πρόσχημα επιχείρησης κατά της διαφθοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, εισέβαλαν και στο κτίριο της Προσωρινής Αρχής του Δήμου Στρπτσε και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

«Με το πρόσχημα της συνέχειας κάποιου είδους δράσης που ονομάζεται «Brezovica», περίπου 15 μέλη της ROSU, με μακρύκανα όπλα, που στόχευαν σε ηλικιωμένους και γυναίκες, έκαναν έρευνα σε σπίτια Σέρβων, παρενόχλησαν ντόπιους, εμπόδισαν το έργο του δήμου και τη λειτουργία της κανονικής ζωής», είπε ο Πέτκοβιτς, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η ενέργεια έρχεται μία μέρα πριν την επέτειο μνήμης του πογκρόμ κατά του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια στις 17 Μαρτίου 2004, γεγονός που δείχνει ότι η δράση δεν έχει καμία σχέση με την υποτιθέμενη καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά ο μόνος της στόχος είναι ο εκφοβισμός των Σέρβων, που εκδιώκονται επειδή επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους.

«Αυτό μαρτυράται και από το γεγονός ότι και οι Αλβανοί έκαναν την προηγούμενη διαδήλωσή τους εναντίον Σέρβων την παραμονή των Χριστουγέννων, λίγο πριν τον εορτασμό της μίας εκ των δύο σημαντικότερων εορτών της Ορθοδοξίας», είπε ο Πέτκοβιτς.

«Παρά την κτηνώδη αυτή πίεση», τόνισε, «οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια δεν θα αμφιταλαντευθούν ούτε θα καταρρεύσουν και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτές τις περιόδους κρίσης που έπληξαν την Ευρώπη και τον κόσμο».

«Από την άλλη πλευρά», αναφέρει η ανακοίνωση, «η πρόθεση του πρωθυπουργού του Κοσόβου Albin Kurti και των οπαδών του είναι προφανής, να προκαλέσουν την οργισμένη/ανισόρροπη αντίδραση του σερβικού λαού και να προκαλέσουν μια νέα αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Θα ενημερώσουμε όλους τους διεθνείς εκπροσώπους για την τελευταία πρόκληση που στρέφεται κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, επειδή η λεγόμενη «αναμέτρηση με τη διαφθορά» δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για εκφοβισμό και παρενόχληση του σερβικού λαού, που ζει σε δύσκολες και συγκεκριμένες συνθήκες», είπε ο Πέτκοβιτς.

Τι είπε σχετικά ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν περίμενε καμία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την εισβολή αστυνομικών της ROSU του Κοσσυφοπεδίου σε πολλά σερβικά σπίτια, επειδή ούτως ή άλλως η δικαιολογία για «καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς» ήταν έτοιμη από πλευράς Πρίστινας, αν και ο στόχος τους ήταν εντελώς διαφορετικός.

Ο Βούτσιτς είπε ότι στόχος της Πρίστινα ήταν να «καθαρίσει» την ενορία Sirinić, ώστε το νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου να απαλλαγεί από την παρουσία των Σέρβων.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο για μένα. Το αν θα είναι ξεκάθαρο στους άλλους είναι άλλο θέμα… Και πρέπει να περιμένουμε από κάποιον να πει κάτι; Ας μην είμαστε αφελείς. Έχουμε ξεπεράσει εδώ και καιρό αυτόν τον βαθμό αφέλειας, να πιστεύουμε ότι κάποιος στη Δύση θα πει οτιδήποτε κατά της παρενόχλησης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», είπε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας υπενθύμισε ότι αύριο συμπληρώνονται 18 χρόνια από το πογκρόμ εναντίον των Σέρβων, στις 17 Μαρτίου 2004, ρωτώντας πόσοι άνθρωποι, στη διάρκεια αυτών των 18 ετών κρίθηκαν υπεύθυνοι για την καταστροφή σερβικών ιερών ναών και τη δολοφονία ανθρώπων, προσθέτοντας ότι όσοι σιωπούσαν στο Βελιγράδι και δεν έκαναν τίποτα, σήμερα επαινούνται γι’ αυτό. «Αλλά όλα αυτά είναι ένα μάθημα για εμάς να φροντίσουμε να μην μας συμβαίνουν πλέον τραγωδίες στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, τουλάχιστον όχι σε τέτοια κλίμακα», είπε ο Βούτσιτς.

Πηγές: www.rts.rs, mitropolija.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων