14/05/2020 14/05/2020 Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος:  Παρακαλώ όλους να διατηρήσουμε την ειρήνη, αν κάποιος πρέπει να κριθεί, ας είμαι εγώ, απελευθερώστε τον Επίσκοπο Ιωαννίκιο, τους ιερείς και τον λαό Θέση για τα γεγονότα που συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο Μαυροβούνιο πήρε με δηλώσεις του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος. Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος μίλησε δίπλα από...
14 Μαΐου, 2020 - 17:01
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2020 - 18:17

Έκκληση να κυριαρχήσει η ειρήνη

Διαδώστε:
Έκκληση να κυριαρχήσει η ειρήνη

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος:  Παρακαλώ όλους να διατηρήσουμε την ειρήνη, αν κάποιος πρέπει να κριθεί, ας είμαι εγώ, απελευθερώστε τον Επίσκοπο Ιωαννίκιο, τους ιερείς και τον λαό

Θέση για τα γεγονότα που συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο Μαυροβούνιο πήρε με δηλώσεις του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος.

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος μίλησε δίπλα από τα Άγια λείψανα του Αγίου Πέτρου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, κάνοντας έκκληση να κυριαρχήσει η ειρήνη.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη χθεσινή επιστολή που απέστειλε το Επισκοπικό Συμβούλιο Μαυροβουνίου προς τις αρχές της χώρας έτσι ώστε να παύσουν τις διώξεις έναντι του Επισκόπου Ιωαννικίου και των υπολοίπων κληρικών.

Στις δηλώσεις του υπογραμμίζει πως θα στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την άδικη αυτή δίωξη των κληρικών, τονίζοντας πως αν κάποιος θα πρέπει να συλληφθεί αυτός είναι ο Μητροπολίτης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ:

Για τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου στο Όστρογκ, μίλησα στον λαό από την λάρνακα του Αγίου Βασιλείου του Θαυματουργού, μίλησα την ίδια μέρα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Νίκσιτς, καλώντας όλον τον λαό να γιορτάσουμε μαζί στο πνεύμα και στο όνομα του Αγίου Βασιλείου αυτού του μεγάλου αγίου του Θεού , να αγκαλιαστούμε με μια καρδιά και μία ψυχή δίπλα στα λείψανά του. Σήμερα, χαιρετώ τον λαό του Μαυροβουνίου από τη λάρνακα του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε, και χθες, εξ ονόματος του Επισκοπικού Συμβουλίου, στείλαμε ένα δελτίο τύπου ζητώντας από τις κρατικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον αθώο φυλακισμένο επίσκοπο Ιωαννίκιο και τους ιερείς. Και νομίζαμε ότι αυτό θα συμβεί. Ωστόσο, δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη και προκάλεσε αντίδραση του λαού, αν και σε αυτή τη δήλωση καλέσαμε τον λαό να μείνει στα σπίτια τους, να προσευχηθούν εν ειρήνη στον Θεό, να προσευχηθούν στον Θεό για την υγεία και τη σωτηρία όλων των ασθενών από αυτόν και άλλους ιούς και για να αποφευχθούν τυχόν εμφύλιες συγκρούσεις και παρεξηγήσεις στο Μαυροβούνιο.

Δυστυχώς, οι αρχές δεν το σεβάστηκε και γι ‘αυτό υπήρξαν χθες το βράδυ γεγονότα στο Μαυροβούνιο όπου ξυλοκοπήθηκαν οι πιστοί πολίτες, εκείνα τα παιδιά που ξυλοκοπήθηκαν στην Πλιέβλια και ταυτόχρονα οι αστυνομικοί, το οποίο είναι τραγικό για όλους μας, τραγικό για το Μαυροβούνιο, τραγικό μπροστά στον κόσμο και μπροστά στην Ευρώπη. Γι ‘αυτό απευθύνομαι από την λάρνακα με τα λείψανα Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε για να επιστρέψουμε στον Θεό της Αγάπης, για να επιστρέψουμε ο ένας στον άλλο με αγάπη, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές, εθνικές, πολιτικές και άλλες επιλογές και πεποιθήσεις στο Μαυροβούνιο. Ας επιστρέψουμε στην αμοιβαιότητα, την αδελφική ενότητα και την ελευθερία. Αυτό είναι ουσιαστικό, το οποίο και σήμερα ζητώ και παρακαλώ από εκείνους που έχουν την εξουσία να απελευθερώσουν αμέσως τον αθώο επίσκοπο Ιωαννίκο και τους ιερείς του που βρίσκονται στη φυλακή και να σταματήσουν αυτές τις διαιρέσεις και αυτές τις συγκρούσεις που υπάρχουν στο Μαυροβούνιο όχι από χθες, αλλά από την εποχή του Αγίου Πέτρου μητροπολίτου Τσέτινιε, και ειδικά μετά το 1945, της εποχής αδελφοκτονίας και θεοκτονίας.

Ως διάδοχός του αγ. Πέτρου μητροπολίτου Μαυροβουνίου, νιώθω υποχρέωση στο όνομά του, φιλώντας τα λείψανα του, να ζητήσω να γυρίσουμε στην αδελφική αγάπη όλους εμάς, προκειμένου να επικρατήσει η αγάπη στο Μαυροβούνιο, εκείνο για τον οποίο ο Άγιος Πέτρος του Τσετίνιε, ο Άγιος Ιωάννης ο Βλαδήμιρος ο μάρτυρας και ο ηγεμόνας της Ζέτας και επίσης ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, του οποίου το χέρι φιλάμε εδώ, και ο ίδιος ο Κύριος, του οποίου το μέρος του Τιμίου Σταυρού έχουμε εδώ, ο οποίος σταυρώθηκε από αγάπη για κάθε άνθρωπο και για κάθε ύπαρξη. Αυτή είναι η επιούσια ανάγκη αυτή τη στιγμή.

Αν κάποιος πρέπει να ευθύνεται για κάτι, ζητώ από αυτούς που έχουν την εξουσία – θα το γράψω αυτό σε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό αυτές τις μέρες – να ευθύνομαι εγώ. Και αν κάποιος πρέπει να συλληφθεί και να δικάζεται, ας είναι ο Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, ο διάδοχος του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε. Και αν έχει κρίμα, ας δικαστεί…

Άλλωστε, δεν θα είμαι ο πρώτος μητροπολίτης που θα δικαστεί. Και εκείνον τον μητροπολίτη με 120 ιερείς σκότωσαν το 1945 και ο διάδοχός του καταδικάστηκε για 11 χρόνια, κατηγορούμενος ότι ήταν εναντίον του κράτους, ότι συνεργάστηκε με τους εχθρούς του κράτους, ότι συνεργάστηκε με τη Δύση και την Ευρώπη… Και ο διάδοχός τους ο μητροπολίτης Δανιήλ διώχθηκε επίσης γιατί υπερασπίστηκε ότι η εκκλησία στο βουνό Λόβτσεν δεν πρέπει να κατεδαφιστεί γιατί με αυτό καταστρέφεται και Λόβτσεν και το Μαυροβούνιο. Και αυτός ο μητροπολίτης Δανιήλ λιθοβολήθηκε εδώ το 1991 επειδή εμένα επέλεξε και πρότεινε για τον διάδοχό του.

Οι μητροπολίτες του Μαυροβουνίου, λοιπόν, έχουν αυτή την μοίρα να τον κουβαλούν, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Ζητώ σε όλους, εάν κάποιος πρέπει να δικάζεται για το τι συμβαίνει στο Μαυροβούνιο και για τα γεγονότα του λαού στο Μαυροβούνιο, τότε πρέπει εμένα να με κρίνουν πρώτα απ΄ όλους. Είμαι έτοιμος να έρθω στο δικαστήριο και αν χρειαστεί να καταδικαστώ σε πέντε, σε δέκα χρόνια, και όσο χρειάζεται…

Εξάλου, ακόμη και όταν ενθρονίστηκα εδώ, μιλώντας από εδώ, ενώπιον του Σέρβου Πατριάρχη, και ενώπιον των τότε εκπροσώπων οι οποίοι είναι επίσης και σήμερα εκπρόσωποι του κράτους του Μαυροβουνίου, είπα ότι ήρθα να συμφιλιώνω, όχι μόνο για να ζήσω μεταξύ τους αλλά και για να συμφιλιώνω τους ζωντανούς με τους νεκρούς. και τους νεκρούς μεταξύ τους. Και προσπάθησα όσο είχα τη δύναμη και το κουράγιο αυτά τα τριάντα έτη προς αυτήν την κατεύθυνση: να επικαλεστώ αυτήν την ειρήνη του Θεού, μεταξύ των Μαυροβουνίων, μεταξύ όλου αυτού του λαού για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις μας που προκαλούν την συμφορά, και οι οποίες είναι χαρακτηριστικές για εμάς και συνεχίζονται μια αυτή την συμπεριφορά που βλέπουμε σήμερα.

Γι ‘αυτό ζητώ από την τωρινή κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο να σταματήσει να κακομεταχειρίζεται τον εαυτό της και τα όργανα της εξουσίας εναντίον του λαού. Ταυτόχρονα, ζητάμε από τον λαό να μην προκαλούν την εξουσία με τη συμπεριφορά τους, αλλά να εργαστούμε όλοι μαζί, φιλώντας τα λείψανα του Αγίου Πέτρου, του συμφιλιωτή και θεραπευτή, και του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, να ενωθούμε στην αδελφική αγάπη και ενότητα, με όλες τις διαφορές που είναι χαρακτηριστικές για εμάς. Αυτή είναι η παράκλησή μου, να μη πω και το αίτημά μου και η ανάγκη μου.

Για αυτό, απευθύνομαι στον λαό να γνωρίζει ότι η Εκκλησία ήταν και παραμένει να είναι μαζί του. Αυτός είναι για τις λιτανείες που έγιναν σε εμάς, τις οποίες ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως πολιτικές. Δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτικαντισμό , αλλά είναι οι λιτανείες του λαού που συνέβη, που επέστρεψε και θέλει να επιστρέψει στον Άγιο Πέτρο και στον Αγίου Βασίλειο του Όστρογκ και να ακολουθούν την οδό αυτών των αγίων πατέρων μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σε όλα αυτά που συμβαίνουν, και γι’ αυτό είναι καλό για όλους μας, ανεξάρτητα πού βρισκόμαστε και σε ποιον ανήκουμε, να επιστρέψουμε σε αυτή την οδό του Θεού – την οδό του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε και του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ. Αυτή είναι η προσευχή μου, το αίτημά μου, η ευλογία μου σε όλους στο Μαυροβούνιο. Και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι και η ευλογία του Αγίου Πέτρου του .

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων