02/11/2022 02/11/2022 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος εγκαινίασε χθες στο Βελιγράδι την έκθεση “Παγωμένη σιωπή – μνήμη των θυμάτων της επιδρομής στο Νόβι Σαντ”, τονίζοντας ότι χωρίς τη διατήρηση της μνήμης των αθώων θυμάτων δεν είναι δυνατόν ο λαός να γνωρίσει τον εαυτό του. Ο εκθεσιακός χώρος της κατοικίας της Πριγκίπισσας Λιούμπιτσα αποδείχθηκε πολύ μικρός για να...
02 Νοεμβρίου, 2022 - 9:27
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2022 - 9:30

Έκθεση για τα θύματα της επιδρομής στο Νόβι Σαντ εγκαινίασε ο Πατριάρχης Σερβίας

Διαδώστε:
Έκθεση για τα θύματα της επιδρομής στο Νόβι Σαντ εγκαινίασε ο Πατριάρχης Σερβίας

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος εγκαινίασε χθες στο Βελιγράδι την έκθεση “Παγωμένη σιωπή – μνήμη των θυμάτων της επιδρομής στο Νόβι Σαντ”, τονίζοντας ότι χωρίς τη διατήρηση της μνήμης των αθώων θυμάτων δεν είναι δυνατόν ο λαός να γνωρίσει τον εαυτό του.

Ο εκθεσιακός χώρος της κατοικίας της Πριγκίπισσας Λιούμπιτσα αποδείχθηκε πολύ μικρός για να φιλοξενήσει όλους τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες της έκθεσης. Αφορμή για τη διοργάνωση της Έκθεσης στάθηκε η 80η επέτειος από το πογκρόμ κατά Σέρβων, Εβραίων και Ρομά στην Μπάτσκα τα Χριστούγεννα του 1942. Η δράση αυτή οφείλεται στη συνεργασία της Επαρχίας Μπάτσκας, του Πολιτιστικού Κέντρου του Νόβι Σαντ και των Ιστορικών Αρχείων του Νόβι Σαντ.

Παρέστη, μεταξύ άλλων, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος ο οποίος ευχαρίστησε με τη σειρά του όλους όσους συνέβαλαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τη διατήρηση της μνήμης ευχόμενος ποτέ να μην ζήσει η ανθρωπότητα παρόμοιες διώξεις.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος σημείωσε ότι η διαφύλαξη της εθνικής μνήμης είναι χρέος όλων καθώς αυτή αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος ενός λαού, ενώ ευχαρίστησε με τη σειρά του τους δημιουργούς της Έκθεσης την οποία χαρακτήρισε ως “θρίαμβο της αλήθειας έναντι του ψεύδους”.

“Η μνήμη των θυμάτων, ή όπως λένε, η κουλτούρα της μνήμης των αθώων θυμάτων του λαού μας, μας κάνει βαθιά ριζωμένους στην ταυτότητά μας και αυτή η ρίζα μπορεί να αναπτύξει ένα δυνατό δέντρο από τον εαυτό της και να φέρει τους καρπούς της ταυτότητάς μας στην εποχή μας. Χωρίς τη μνήμη των αθώων θυμάτων του λαού μας, απλά δεν είναι δυνατό να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, και επομένως δεν είναι δυνατό να οικοδομήσουμε σχέσεις και κοινότητα με κανέναν άλλο λαό, όσο κι αν ξοδέψουμε γλυκά λόγια για τη δημοκρατία, για αμοιβαία κατανόηση, για τη διεθνή κοινότητα και ούτω καθεξής. Γνωρίζοντας τα θύματά μας, γνωρίζουμε τον εαυτό μας”, τόνισε ο Προκαθήμενος την εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Φωτογραφίες: spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων