17/09/2019 17/09/2019 Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η «26η ετήσια Ελληνο-Σερβική και Παν-Ορθόδοξη Πολιτιστική Ημέρα Φιλίας». Όπως γράφει ο neoskosmos.com οι πόρτες της αίθουσας της Σερβικής Ορθόδοξης Ενορίας -Σχολικής Κοινότητας του Αγίου Αρχιδιακόνου Στεφάνου στο δυτικό προάστιο Plumpton/Rooty Hill, άνοιξαν για να υποδεχτούν Έλληνες, Σέρβους και άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η γιορτή διεξάγεται από το 1993 ως ένδειξη ευγνωμοσύνης...
17 Σεπτεμβρίου, 2019 - 8:54

Ελληνο-σερβικό Ορθόδοξο αντάμωμα στο Σίδνεϊ

Διαδώστε:
Ελληνο-σερβικό Ορθόδοξο αντάμωμα στο Σίδνεϊ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η «26η ετήσια Ελληνο-Σερβική και Παν-Ορθόδοξη Πολιτιστική Ημέρα Φιλίας».
Όπως γράφει ο neoskosmos.com οι πόρτες της αίθουσας της Σερβικής Ορθόδοξης Ενορίας -Σχολικής Κοινότητας του Αγίου Αρχιδιακόνου Στεφάνου στο δυτικό προάστιο Plumpton/Rooty Hill, άνοιξαν για να υποδεχτούν Έλληνες, Σέρβους και άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Η γιορτή διεξάγεται από το 1993 ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αμέριστη βοήθεια των απανταχού Ελλήνων προς τους Σέρβους που δοκιμάστηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην τότε Γιουγκοσλαβία.

Πολλοί είχαν φιλοξενήσει στα σπίτια τους ορφανά Σερβόπουλα απαλύνοντας όσο ήταν εφικτό τις τραυματισμένες ψυχές τους, γεγονός που παραμένει χαραγμένο στη μνήμη του σερβικού λαού και της σερβικής διασποράς.

Η ημέρα ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία από τον  προϊστάμενο του Σερβικού Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Αρχιδιακόνου Στεφάνου πάτερ Σέρμπολιουμπ, συλλειτουργούντος του πάτερ Αλέξανδρου.

Η επιγραφή στο πανό ανάμεσα στις δύο σημαίες διαβάζει στα σερβικά «Σερβοελληνική Φιλία»

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στο Σίδνεϊ, Δρ. Μπράνκο Ραντόσεβιτς μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας των δύο εθνών όπως και ο Έλληνας ομόλογός του, κ. Χρήστος Καρράς που επεσήμανε τα σημεία που ενώνουν Σερβία και Ελλάδα στην ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό.

Στη γιορτή παραβρέθηκε για πρώτη φορά ο ουγγρικής καταγωγής δήμαρχος του οικείου δήμου Blacktown, Steven Bali, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, αλλά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ Σωτήρης Τσουρής, εκπροσωπώντας την Ύπατη Αρμοστή της Κύπρου, Μάρθα Μαυρομμάτη.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Εκπαιδευτικών ΝΝΟ και γραμματέας του πολιτειακού παραρτήματος ΑΧΕΠΑ, Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, αναφέρθηκε στην ενότητα των δύο λαών, ενώ εκ μέρους των Ελλήνων Εκπαιδευτικών παρέδωσε ως συμβολικό δώρο στο Σερβικό απογευματινό σχολείο επιταγή $350.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στο Σίδνεϊ, η γραμματέας της Παμμακεδονικής Ένωσης Σίδνεϊ και ΝΝΟ, Αναστασία Καρακομινάκη και η σύμβουλος Ευγενία Καπόρη, η γραμματέας του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Εκπαιδευτικών ΝΝΟ, Κουίνσλαντ και Περιοχής Αυστραλιανής Πρωτευούσης Χαρούλα Θεμιστοκλέους και η ταμίας του φορέα Μαρία Αλιμπάκη-Τατάρα, ο συντονιστής των Μακεδονικών Εκδηλώσεων «Δημήτρια» Κωνσταντίνος Ντάντος και η πρόεδρος του Ποντιακού συλλόγου «Ο Ποντοξενητέας» Μαρία Άνθονι.

Η καθηγήτρια Ελένη Τσαντίδη, ο γιος της Συμεών, η κ. Ευγενία Καπόρη, η κ. Αναστασία Καρακομινάκη και ο Κωνσταντίνος Ντάντος στην είσοδο της σερβικής ενοριακής αίθουσας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων