16/10/2020 16/10/2020 Το πρώτο σχολείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί μαθητές, σε ένα ιδανικό περιβάλλον στο δυτικό Σύδνεϋ. Πρόκειται για το Κολλέγιο του Αγίου Σάββα, που θα λειτουργήσει στο προάστιο Varroville, υπό τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Για τους στόχους και τις προσδοκίες που συνοδεύουν την περάτωση του σπουδαίου αυτού έργου, μίλησε στο “Βήμα της Εκκλησίας”,...
16 Οκτωβρίου, 2020 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2020 - 9:09

Ένα νέο Ορθόδοξο Κολλέγιο στην Αυστραλία

Διαδώστε:
Ένα νέο Ορθόδοξο Κολλέγιο στην Αυστραλία

Το πρώτο σχολείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί μαθητές, σε ένα ιδανικό περιβάλλον στο δυτικό Σύδνεϋ. Πρόκειται για το Κολλέγιο του Αγίου Σάββα, που θα λειτουργήσει στο προάστιο Varroville, υπό τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Για τους στόχους και τις προσδοκίες που συνοδεύουν την περάτωση του σπουδαίου αυτού έργου, μίλησε στο “Βήμα της Εκκλησίας”, τον ιστότοπο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του εγχειρήματος π. Rade Radan. Ο π. Rade, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σχέση με το Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Kingsford, από όπου έχουν αποφοιτήσει και οι κόρες του, θυμάται την εποχή που του γεννήθηκε για πρώτη φορά η ιδέα της ίδρυσης του Κολλεγίου του Αγίου Σάββα και μας περιγράφει τη διαδρομή μέχρι την ευόδωσή της, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ήδη ενθαρρυντική ανταπόκριση των γονέων κατά την περίοδο των εγγραφών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

– Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να προχωρήσετε στην ίδρυση ενός νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος;

Πριν από 30 χρόνια, μετατέθηκα στο Σύδνεϋ από την πρώτη μου Eνορία, στην Αδελαΐδα, όπου η μεγαλύτερη κόρη μου είχε ολοκληρώσει το πρώτο έτος της φοίτησής της στο Kολλέγιο του Αγίου Γεωργίου, στο Thebarton. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα κατά την αναχώρησή μας από την Αδελαΐδα, την οποία η οικογένειά μου αγάπησε για πολλούς λόγους, ήταν το ότι φύγαμε από το Κολλέγιο του Αγίου Γεωργίου. Ευτυχώς, η μετακίνησή μας στο προάστιο Alexandria μάς έδωσε τη δυνατότητα να εγγράψουμε, αρχικά τη μεγαλύτερη κόρη μας και ακολούθως τις άλλες τρεις κόρες μας, στο Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Kingsford, εκεί όπου όλες ολοκλήρωσαν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους. Από την αρχή συνειδητοποιήσαμε ότι η οικογένειά μας είχε την ευλογία του Θεού, εφόσον το σχολείο μάς έδωσε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να ευχηθούμε. Η φιλόξενη αγκαλιά του π. Στυλιανού Σκούτα, η ζεστασιά της τότε Διευθύντριας κ. Μαίρης Χάμερ, η υποδειγματική φροντίδα της Υποδιευθύντριας κ. Άννας Τσολάκη, η τρυφερότητα της δασκάλας κ. Μαρίας Σκουμπουρδή, η φιλοξενία από τον Σύλλογο Γονέων και – το πιο σημαντικό – η λάμψη στα πρόσωπα των παιδιών, η οποία με άφησε άφωνο, με έκαναν να επιδιώξω ώστε περισσότερα παιδιά, από τη δική μου Ενορία, να εγγραφούν και να αντλήσουν όσα είχε να προσφέρει το Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ήταν τότε που γεννήθηκε η ιδέα του ανοίγματος του Κολλεγίου του Αγίου Σάββα στο δυτικό Σύδνεϋ. Όμως, οι τραγικοί πόλεμοι στα Βαλκάνια και τα δεινά του σερβικού λαού τη δεκαετία του 1990 έθεσαν σε στασιμότητα το σχέδιο, καθώς η Επισκοπή μας και ολόκληρη η κοινότητα εργάστηκαν ακούραστα για τα επόμενα 10 χρόνια σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες, προς συμπαράσταση των συμπατριωτών μας. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεργάστηκα στενά με τον π. Στυλιανό και με το Σχολικό Συμβούλιο για την εγγραφή όσο το δυνατό περισσότερων παιδιών σερβικής καταγωγής από την περιοχή. Η σταθερή παρουσία ενός σημαντικού αριθμού σέρβων μαθητών στο δημοτικό και το γυμνάσιο μέχρι και σήμερα, είναι απόδειξη της επιτυχίας του σχολείου και της ανάγκης για ένα τέτοιο ίδρυμα στα δυτικά του Σύδνεϋ.

Με τη μετανάστευση χιλιάδων Σέρβων προσφύγων από την Κροατία και τη Βοσνία στο δυτικό Σύδνεϋ, η ιδέα για το έργο αναζωπυρώθηκε το 2002. Μετά από μια διετή έρευνα για ακίνητα, το 2004, η Επισκοπή αγόρασε 186 στρέμματα γης στο προάστιο Varroville, περίπου 12 χιλιόμετρα από το Λίβερπουλ, στον δρόμο προς το Campbelltown. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια και εκτεταμένες υποδομές έχουν κατασκευαστεί και συνεχίζουν να κατασκευάζονται στην περιοχή.

– Ποιες ήταν οι ανάγκες που εντοπίσατε;

Η εκπαίδευση, η χριστιανική εκπαίδευση με την ευρύτερη και αληθινή έννοια, αποτελεί πάντα το πρωταρχικό μέλημα όλων των γονέων. Πρόκειται για μια τεράστια ευθύνη και η ίδρυση ενός σχολείου, για να συνεργαστεί με τους γονείς στην ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα των οικογενειών τους αποτελεί βασική ευθύνη της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα τώρα, σε αυτόν τον ολοένα και πιο άθεο, συγκεχυμένο και χαοτικό κόσμο. Ένα χριστιανικό σχολείο προσφέρει σκοπό, δίνει νόημα, χωρίς το οποίο οι επαγγελματικές φιλοδοξίες είναι στην καλύτερη περίπτωση φευγαλέοι και ανεκπλήρωτοι στόχοι. Δεν πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά για το παρόν τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πολιτικές της εκπαίδευσης απέχουν πολύ από το να είναι οι επιθυμητές. Ένα χριστιανικό σχολείο είναι εκείνο όπου “ο Χριστός βρίσκεται ανάμεσά μας” κάθε μέρα, κάθε στιγμή, πριν και μετά το σχολείο. Ένα απόρθητο καταφύγιο στο οποίο ο Χριστός είναι η μόνη αληθινή πηγή σκοπού και χαράς. Ένα μέρος όπου μπορούμε να διατηρήσουμε την αθωότητα των παιδιών μας και να επανεξετάσουμε τη δική μας, έτσι ώστε όταν ωριμάσουν, αθώα και σοφά, τα παιδιά μας να γίνουν η “μαγιά” για αυτόν τον κόσμο.

Η δραματική πτώση της Αυστραλίας στα πρότυπα γραμματισμού και αριθμητικής κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια προκαλεί έντονη ανησυχία. Κατά την προετοιμασία για το άνοιγμα του σχολείου, τον Ιανουάριο του 2021, επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή προγραμμάτων ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής, βασισμένων στη φωνολογία, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος σπουδών με ελκυστική διδακτέα ύλη.

– Σε ποιο στάδιο είναι η κατασκευή του σχολείου και πότε εκτιμάτε ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό; Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το κτίριο και το περιβάλλον στους μαθητές;

Η κατασκευή του πρώτου κτιρίου έχει ολοκληρωθεί. Οι επενδύσεις του δαπέδου και ορισμένες μικρές λεπτομέρειες χρειάζεται να ολοκληρωθούν στο εσωτερικό. Το κτίριο στεγάζει ένα παρεκκλήσι, έξι αίθουσες διδασκαλίας, ένα Τμήμα Διοίκησης και βοηθητικούς χώρους. Έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή των δύο μεγάλων γηπέδων που περιμένουν ειδικό χώμα και χλοοτάπητα. Η κατασκευή εσωτερικών διαδρόμων και χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και ο εξωραϊσμός και η περίφραξη, πρόκειται να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Συνοικίες έχουν δημιουργηθεί μόλις 200 μέτρα από το Κολλέγιο, το οποίο βρίσκεται στο τέλος ενός αδιεξόδου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μικρή κυκλοφοριακή κίνηση και δεν αποσπούν την προσοχή τα fast-food, τα πρατήρια βενζίνης και άλλα παρόμοια καταστήματα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Το κελάηδημα των πουλιών στο κοντινό δάσος ακούγεται δυνατά και καθαρά και η ηρεμία του περιβάλλοντος είναι εξαιρετική. Η ευρυχωρία των εγκαταστάσεων του σχολείου επιτρέπει να διατίθεται άφθονος χώρος για αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Χρειάζεται να το δει κανείς για να το πιστέψει.

Στο μέλλον υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία πολλών κέντρων δραστηριοτήτων.

– Ποιοι συνέβαλαν στις προσπάθειές σας; Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκατε;

Η αγορά του ακινήτου και το κτίριο του πρώτου σταδίου έχουν χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από δωρεές και κεφάλαια της Επισκοπής. Οι δωρεές προέρχονται από υποστηρικτές, από την Αυστραλία και το εξωτερικό. Πολλοί Έλληνες, Ρώσοι και φυσικά μέλη της σερβικής κοινότητας έχουν προσφέρει δωρεές για το έργο. Σχεδόν όλες οι εργασίες έχουν προσφερθεί εθελοντικά από ντόπιους επαγγελματίες τεχνίτες, και αυτό συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του κόστους κατασκευής.

– Έχετε συναντήσει εμπόδια λόγω της πανδημίας; Ενόψει του ανοίγματος του σχολείου, αισθάνεστε επαρκώς προετοιμασμένοι να ανταποκριθείτε στις νέες απαιτήσεις;

Η τρέχουσα πανδημία έχει καταστήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων πιο δύσκολη φέτος, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο δεδομένης της αβεβαιότητας και της εργασιακής ανασφάλειας που επικρατούν σε ολόκληρη την κοινότητα. Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα για τη λειτουργία των σχολείων, θα συνεχίσουν να ισχύουν και στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους τουλάχιστον. Το προσωπικό μας θα είναι πλήρως εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση των απαιτούμενων προτύπων.

– Πόσο κοντά είναι τα μέλη της σερβικής κοινότητας στην Αυστραλία με τις αξίες και τις παραδόσεις των προγόνων τους; Πιστεύετε ότι το νέο σχολείο θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ενίσχυση των δεσμών με την Ορθόδοξη και Σερβική παράδοση;

Οι Σέρβοι, όπως οι Έλληνες ή οι Ρώσοι και οι Χριστιανοί Άραβες, μοιράζονται έναν βαθμό κοινής εμπειρίας των πολιτισμών τους, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Είναι λυπηρό, ωστόσο, ότι ο πολιτισμός συχνά περιορίζεται στα φαγητά και στο κέφι, και η ορθόδοξη πίστη μας στα κόκκινα αυγά το Πάσχα. Όλα αυτά τα στοιχεία εντάσσονται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο πολύτιμο, πολύ πιο ουσιαστικό. Εμβαθύνοντας σε όλες τις πτυχές των πολιτισμών μας, των γλωσσών, των παραδόσεών μας και ζώντας την ορθόδοξη πίστη στο Κολλέγιο του Αγίου Σάββα, στοχεύουμε να προσφέρουμε στους μαθητές μια πλούσια εμπειρία των πολιτισμών τους. Και σε αυτήν την επικοινωνία των πολιτισμών, Σέρβοι, Ρώσοι, Έλληνες και άλλοι θα βρουν πολλές ομοιότητες, αφού η πίστη μας έχει διαμορφώσει τόσο συχνά την απάντησή μας απέναντι σε αυτό που έχει συμβεί στους λαούς μας μέσα στο διάβα του χρόνου. Για παράδειγμα, οι Έλληνες και οι Σέρβοι βίωσαν επί αιώνες μια κοινή μοίρα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατάκτησης των Βαλκανίων. Οι συνέπειες αυτού και για τα δύο έθνη είναι κοινές μέχρι σήμερα. Η θλιβερή μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά στην Τουρκία είναι η πιο πρόσφατη κοινή τραγωδία των λαών μας.

Ανάλογα με τον αριθμό και τη σύνθεση των μαθητών, ελπίζουμε ότι εν ευθέτω χρόνω θα είμαστε σε θέση να προσθέσουμε την ελληνική και ρωσική γλώσσα στη διδακτέα ύλη του κολλεγίου μας.

– Πότε αναμένεται να ανοίξει το σχολείο; Είναι ενθαρρυντικός ο αριθμός των εγγραφών; Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς εάν επιθυμούν να εγγραφούν τα παιδιά τους στο σχολείο σας;

Το σχολείο θα ανοίξει την ημέρα εορτής του Αγίου Σάββα, στις 27 Ιανουαρίου 2021. Οι εγγραφές μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές και ανυπομονούμε να συμπληρώσουμε τις αρχικές μας τάξεις νηπιαγωγείου, 1ης και 2ης τάξης τους επόμενους μήνες. Έχουμε ήδη αρκετές εγγραφές για τα επόμενα χρόνια, ενώ μια οικογένεια μετακομίζει από τη Βικτώρια, έτσι ώστε τα παιδιά της να μπορέσουν να εγγραφούν στο Κολλέγιο του Αγίου Σάββα. Έχουμε επίσης έναν αριθμό Ελλήνων μαθητών που έχουν εγγραφεί και καλωσορίζουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση: stsavacollege.net και να συμπληρώσουν την Αίτηση Εγγραφής ή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Πηγή: vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων