27/12/2020 27/12/2020 Πριν από ένα χρόνο, το βράδυ μεταξύ 26 και 27 Δεκεμβρίου 2019, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε έναν αντισυνταγματικό νόμο για την ελευθερία της θρησκείας και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, ο οποίος «σκότωσε τη δικαιοσύνη και το δίκαιο» όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει την ημέρα εκείνη ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρός Αμφιλόχιος....
27 Δεκεμβρίου, 2020 - 9:56
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2020 - 8:51

«Ένας χρόνος προκλήσεων για την Ορθοδοξία»

Διαδώστε:
«Ένας χρόνος προκλήσεων για την Ορθοδοξία»

Πριν από ένα χρόνο, το βράδυ μεταξύ 26 και 27 Δεκεμβρίου 2019, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε έναν αντισυνταγματικό νόμο για την ελευθερία της θρησκείας και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, ο οποίος «σκότωσε τη δικαιοσύνη και το δίκαιο» όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει την ημέρα εκείνη ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρός Αμφιλόχιος.
Ακολούθησαν πορείες και διαμαρτυρίες με τον λαό να διακηρύττει ότι δεν «εγκαταλείπει τα ιερά» του τόπου. Τόσο ο μακαριστός Μητροπολίτης όσο και ο σημερινός Τοποτηρητής Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος αλλά και πολλοί Ιερείς και πλήθος κόσμου συνελήφθησαν. Και πολλοί πλέον έκαναν λόγο για διακρίσεις απέναντι στην σερβική ορθόδοξη εκκλησία. Σύμφωνα με τον νόμο το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας (ιστορικές μονές και εκκλησίες) που υπάγονταν στη Μητρόπολη Μαυρουβουνίου και Παραθαλασσίας του Πατριαρχείου της Σερβίας περνούσαν στον έλεγχο τους κράτους.
Η απόφαση προκάλεσε και διεθνείς αντιδράσεις με διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και φορείς να μιλούν για παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στο Μαυροβούνιο.
Η εικόνα σήμερα είναι διαφορετική. Μετά από ένα ταραχώδες έτος, που σημαδεύτηκε από την κοίμηση του Μακαριστού Αμφιλόχιου, ο οποίος υπερασπίστηκε τα Ιερά στο πολύπαθο αυτό κομμάτι των Βαλκανίων, ο νόμος αλλάζει.
Τηρώντας την προεκλογική της δέσμευση η νέα κυβέρνηση κατέθεσε τροποποιήσεις στον σχετικό νόμο, οι οποίες μετά την έγκριση που έλαβαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ψηφίζονται αύριο 28 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων