30/05/2020 30/05/2020 Στην έδρα της Εκκλησίας της Σερβίας, στο Βελιγράδι, δύο μέρες μετά την απόδοση του Πάσχα εορτάστηκε η μνήμη της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Πεκίου. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης Ιλαρίων, ηγούμενος της Μονής Draganza, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του πολλοί ιερείς της ενορίας του Πεκίου, αλλά και από το Βελιγράδι. Στη λειτουργία παρευρέθηκε και...
30 Μαΐου, 2020 - 15:09
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2020 - 15:08

Εορτάστηκε η μνήμη της Παναγίας του Πεκίου

Διαδώστε:
Εορτάστηκε η μνήμη της Παναγίας του Πεκίου

Στην έδρα της Εκκλησίας της Σερβίας, στο Βελιγράδι, δύο μέρες μετά την απόδοση του Πάσχα εορτάστηκε η μνήμη της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Πεκίου.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης Ιλαρίων, ηγούμενος της Μονής Draganza, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του πολλοί ιερείς της ενορίας του Πεκίου, αλλά και από το Βελιγράδι. Στη λειτουργία παρευρέθηκε και μικρός αριθμός πιστών.

Ο εορτασμός της εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου του Πεκίου αποφασίστηκε να λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο αμέσως μετά τη γιορτή της Αναλήψεως, τον Μάιο του 2011, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας.

Η ιστορία αυτής της θαυματουργής εικόνας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργός της είναι ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, ο οποίος την έφτιαξε στη Γεθσημανή, κοντά στον τάφο της Παναγίας το 48 μ.Χ. Μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 460 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Σοφό, όπου παρέμεινε έως το 898, όταν και μεταφέρθηκε στο Χέρσον της Κριμαίας. Εκεί, την υποδέχθηκε ο ίδιος ο Ρώσος πρίγκηπας Βλαδίμηρος, ο οποίος βαφτίστηκε μπροστά της Χριστιανός, για να εκχριστιανίσει μετά και ολόκληρο τον λαό του!

Περί το 989, η εικόνα τοποθετήθηκε στο Βελίκι Νόβγκοραντ, απ’ όπου μεταφέρθηκε στη Νίκαια. Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, την παρέλαβε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος, ο οποίος την μετέφερε στη Σερβία. Μετά την μεταφορά της παρέμεινε εκεί.

Βρίσκεται σε έναν ειδικό θρόνο και επάνω της βρίσκονται αρκετά τάματα ευγνωμοσύνης κι ευχαριστίας για απαντήσεις που έδωσε η ίδια η Υπεραγία Θεοτόκος στις προσευχές των πιστών.

Η εικόνα αυτή έχει κάνει πολλά θαύματα στην περιοχή: έσωσε ανθρώπους από χολέρα, ενώ υπήρξε η χαρά πάντων των θλιβομμένων, η ανακούφιση των σκλαβωμένων, ασθενούντων ιατρός και πολλά άλλα. Οι Σέρβοι την αγαπούν απεριόριστα, ενώ παραδόξως και οι Τούρκοι της φέρθηκαν σωστά και με σεβασμό.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων