01/04/2021 01/04/2021  “Ο Κύριος τοποθέτησε τον Άγιο Συμεών στον κόσμο μας, σαν ένα αναμμένο κερί για να λάμψει και να μας δείξει το φως της Ορθόδοξης πίστης” τόνισε ο Επίσκοπος Βουδίμλιε κ. Ιωαννίκιος. Τον Άγιο Συμεών του Νταμπάμπε ο οποίος εκοιμήθη την 1η Απρίλη του 1941 εορτάζουν στην Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου. Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς...
01 Απριλίου, 2021 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2021 - 16:06

Εορτάστηκε ο Άγιος Συμεών του Νταμπάμπε στο Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Εορτάστηκε ο Άγιος Συμεών του Νταμπάμπε στο Μαυροβούνιο

 “Ο Κύριος τοποθέτησε τον Άγιο Συμεών στον κόσμο μας, σαν ένα αναμμένο κερί για να λάμψει και να μας δείξει το φως της Ορθόδοξης πίστης” τόνισε ο Επίσκοπος Βουδίμλιε κ. Ιωαννίκιος.

Τον Άγιο Συμεών του Νταμπάμπε ο οποίος εκοιμήθη την 1η Απρίλη του 1941 εορτάζουν στην Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου. Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυρουβουνίου κ. Ιωαννίκιος μετέβη στην Ιερά Μονή Νταμπάμπε στο λόφο Νταμπάμπε της Ποντγκόριτσας και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ιωαννίκιος ανέφερε: “Όλος ο βίος του έχει χαρακτηριστεί από το φως του Θεού. Από τα νεανικά του χρόνια είναι γεμάτος πίστη την οποία κληρονόμησε και από τους προγόνους του. Αν μπορεί το Τσέτνιε να καυχηθεί για κάποιον, τότε πρέπει να καυχηθεί πρώτα για τον Άγιο Συμεών” ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου απο το Τσέτνιε, το Κίεβο, το Όστρογκ και το Νταμπάμπε.

Ο Επίσκοπος υπογράμμισε ότι “Έφτιαξε τα πάντα σε αυτό το Ιερό. Ήταν πολύ μορφωμένος και αυτό αποδεικνύεται και από τη βιβλιοθήκη του, η οποία παρά το ότι ανατινάχτηκε, αρκετά βιβλία του παραμένουν. Δεν ήταν όμως μόνο η εκπαίδευση του, ήταν και η μίμησή του από τους ερημίτες των αρχαίων χρόνων όπως τον Άγιο Αντώνιο και τον Άγιο Μακάριο αλλά και τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ. Έμαθε τη σπουδαία “επιστήμη” της νηστείας, της προσευχής και της μετάνοιας. Την τελειοποίησε και έτσι ο Θεός φρόντισε ώστε να τιμούμε τη μνήμη του κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και οι Χριστιανοί να ενισχυόμαστε από τον βίο του, να εμπνεόμαστε από την διδασκαλία του, να φωτιζόμαστε από το παράδειγμά του που έγινε φως για ολόκληρο το έθνος”.

Ο Πανιερώτατος κατέληξε λέγοντας ότι “ο Άγιος Συμεών υπέμεινε πολλά για την πίστη του και νήστευσε στη διάρκεια του βίου του πολύ αυστηρά, μαρτυρώντας ότι ο άνθρωπος ζει με κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του Θεού, επειδή αυτή η λέξη δίνει ζωή αληθινή. Έχουμε αυτόν τον πλούτο ανάμεσά μας τα Ιερά Λείψανα και τον βίο του Αγίου Συμεών και χαιρόμαστε σήμερα το ζωντανό παράδειγμα. Ακόμα και σε αυτές τις ημέρες νηστείας  γευόμαστε τη χαρά της Αναστάσεως του Χριστού”. 

Ο Άγιος Συμεών του Νταμπάμπε

Ο Άγιος Συμεών γεννήθηκε το 1854 στο Τσέτνιε και εκπαιδεύτηκε στη Θεολογική Σχολή του Κιέβου ενώ στο Κίεβο εκάρη μοναχός και το 1888 επέστρεψε στο Τσέτνιε στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Το 1889 μετέβη στη Μονή του Όστρογκ και στα τέλη του 19ου αιώνα μετά από όραμα που είδε ξεκίνησε την κατασκευή της Ιεράς Μονής στο Νταμπάμπε όπου και παρέμεινε όλη του τη ζωή. Ο Άγιος Συμεών εκοιμήθη την 1η Απριλίου του 1941 (με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο). Η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του έγινε στην Μονή το 1996 μετά τις προσπάθειες του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου. Ο Γέροντας Συμεών αγιοκατατάχθηκε το 2010 από την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δείτε φωτογραφίες από την σημερινή εορτή: 

επιμέλεια: Ρωμανός Αλβέρτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων