07/04/2022 07/04/2022 Στην Ιερά Μονή Celija Piperska βρέθηκε για την θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (με το παλαιό ημερολόγιο) ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, όπου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι τόσο σημαντικός, που ο Θεός, μέσα από διάφορες...
07 Απριλίου, 2022 - 17:52
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2022 - 17:55

Εορτάστηκε στο Μαυροβούνιο ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Εορτάστηκε στο Μαυροβούνιο ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Στην Ιερά Μονή Celija Piperska βρέθηκε για την θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (με το παλαιό ημερολόγιο) ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, όπου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι τόσο σημαντικός, που ο Θεός, μέσα από διάφορες εικόνες και προτυπώσεις, προετοίμασε τον κόσμο, ώστε να κατανοήσει το μυστήριο που συνέβη αυτήν την ημέρα. Μια από αυτές ήταν η Αποκάλυψη του Θεού στο Μωυσή στη φλεγόμενη βάτο (Έξ. 3,1 κ.ε.). Τότε, ο Μωυσής είδε πως ενώ η βάτος είχε πάρει φωτιά κι ήταν μέσα στις φλόγες, δεν καιγόταν να γίνει στάχτη (ήταν η Χάρη του Θεού, και όχι η ουσία του Θεού). Τότε, ο Θεός του είπε να βγάλει τα σανδάλια του από τα πόδια του, γιατί το μέρος όπου στέκεται είναι ιερό, κάτι που, όπως εξήγησε ο επίσκοπος, σήμαινε και την απόρριψη των ακάθαρτων σκέψεων, καθώς και το να αρχίσει να σκέφτεται με έναν νέο τρόπο. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίκιος υπενθύμισε ότι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κατέβηκε από τον ουρανό και ανακοίνωσε στην Υπεραγία Θεοτόκο ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου και ότι θα του δώσει το όνομα Ιησούς και ότι η βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος. Αποφασισμένη να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του Θεού και να μην παντρευτεί, ρώτησε τον Αρχάγγελο πώς θα γινόταν αυτό, εφόσον ήταν παρθένος, κι εκείνος της απάντησε: «Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις υψίστου επισκιάσει σοι διό και το γεννώμενον άγιον κληθήσεται υιός Θεού».

«Όπως η φωτιά του Θεού κατέβηκε στην φλεγόμενη βάτο στο όρος Σινά και δεν την έκαψε, έτσι και η φωτιά της Θεότητας κατέβηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο και δεν έβλαψε τη φύση της, αλλά,  με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, τότε Εκείνη συνέλαβε τον Υιό. Από αυτήν έλαβε την ανθρώπινη φύση ο Χριστός, ενώ ως Υιός του Θεού εγκαταστάθηκε στην καθαρή μήτρα της», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Αναφερόμενος στα λόγια του Αγίου Αρχαγγέλου Γαβριήλ για την μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Ελισάβετ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίκιος τόνισε ότι η σύλληψη του Ιωάννη ήταν υπό την επίδραση της δύναμης του Θεού, αλλά έγινε με φυσικό τρόπο από τον Ζαχαρία και την Ελισάβετ, ενώ η σύλληψη του Χριστού ήταν υπερφυσική με τη δράση του Αγίου Πνεύματος. Η Υπεραγία Θεοτόκος, έχοντας προηγουμένως επιλεγεί να είναι το σκεύος της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και να είναι η Μητέρα του Σωτήρος του κόσμου, άρχισε να δοξάζει τον Θεό με υψηλούς ύμνους: «ιδού η δούλη Κυρίου· γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου».

«Αυτό είναι ένα γεγονός που χαροποιεί τον ουρανό και τη γη ταυτόχρονα. Ο Άγιος Αρχάγγελος Γαβριήλ κατέβηκε από τον ουρανό και έφερε αυτά τα καλά νέα. Γι’ αυτό λέμε πως η πίστη μας δεν είναι μόνο γήινη και ανθρώπινη, αλλά και ουράνια. Είναι δώρο Θεού, δώρο ουρανού», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίκιος.

Όπως είπε, τότε συνέβη κάτι τόσο σημαντικό για αυτόν τον κόσμο, που η ιστορία του κόσμου από αυτό το γεγονός και μετά μετρά αντίστροφα – αποτελεί μια εντελώς νέα ιστορία – μια νέα εποχή – από αυτό το γεγονός και στην πραγματικότητα από τη γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού.

«Εμείς οι Χριστιανοί κοιτάμε αυτόν τον κόσμο και όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, ξεκινώντας από τη γέννηση του Χριστού και την παρουσία Του σε αυτόν τον κόσμο. Διότι δεν ήρθε σε αυτόν τον κόσμο, για να Τον επισκεφτεί μια φορά και μετά να Τον αφήσει, αλλά για να παραμείνει σε αυτόν τον κόσμο μέσω της Εκκλησίας Του μέχρι το τέλος του κόσμου και την αιωνιότητα, μέχρι να εκπληρωθεί ο αριθμός των σωζόμενων και μέχρι να έρθει η αιώνια βασιλεία Του, που όπως αναγγέλλει ο Άγιος Αρχάγγελος Γαβριήλ δεν θα έχει τέλος».

Όπως η φλεγόμενη βάτος στο Σινά λούστηκε στο φως και τη φωτιά του Θεού, αλλά δεν κάηκε, έτσι και ο άγιος λαός του Θεού εκπαιδεύτηκε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, στη φωτιά της Θεότητας, που τον ανανεώνει και τον ενισχύει εσωτερικά και ζει μια νέα ζωή. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από αυτό το γεγονός.

Καθώς προετοιμαζόμαστε για την Ανάσταση του Χριστού, η Αγία μας Εκκλησία χαίρεται με αυτή τη γιορτή, προκειμένου να δυναμώσουμε τον εαυτό μας και να ακολουθήσουμε τον Χριστό, τον Κύριο, που με τον ζωογόνο θάνατό του μας έδωσε νέα ζωή. Κατέστρεψε τον θάνατο.

«Με την ανάστασή του ο Χριστός μας έδωσε νέα ζωή, νέα χαρά και νέα κοινωνία. Ας Τον τιμήσουμε, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, προσκυνώντας τον σταυρό του Χριστού και τον ζωοποιό τάφο Του και να χαρούμε την τριήμερη Ανάστασή Του. Προς αυτή την κατεύθυνση αυτές τις μέρες σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε, αγωνιζόμαστε, νηστεύουμε και προετοιμάζουμε την ψυχή και την καρδιά μας, να βάλουμε τον Κύριο Ιησού Χριστό στην καρδιά μας, για να βρει ένα σπίτι εκεί και να φωλιάσει. Έτσι, ανάμεσά μας θα βασιλεύει η αγάπη, η καλοσύνη, η κατανόηση, η ενότητα και ό,τι χρειάζεται η κοινότητά μας, η κοινωνία», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος.

Φωτογραφία: Željko Drašković

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων