05/09/2021 05/09/2021 Οι καμπάνες της εκκλησίας ακούγονται από την Ιερά Μονή του Τσέτινιε, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιου από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο. Ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από το Τσέτινιε πριν από λίγο, ενώ οι διαδηλωτές αφού το είδαν, άρχισαν να κατευθύνονται προς τη Μονή....
05 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:36
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2021 - 12:32

Επεισόδια πριν την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Διαδώστε:
Επεισόδια πριν την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Οι καμπάνες της εκκλησίας ακούγονται από την Ιερά Μονή του Τσέτινιε, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιου από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο. Ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από το Τσέτινιε πριν από λίγο, ενώ οι διαδηλωτές αφού το είδαν, άρχισαν να κατευθύνονται προς τη Μονή. Εξάλλου, πριν από περίπου μία ώρα, τα λεωφορεία που μετέφεραν τους ιερείς, επέστρεψαν στην Ποντγκόριτσα, μη μπορώντας να περάσουν…

Λίγο νωρίτερα, οι αρχές της πόλης του Τσέτινιε στο Μαυροβούνιο ανακοίνωσαν ότι «η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των πολιτών και των βουλευτών, που βρίσκονταν μπροστά από το κτίριο του Δήμου». Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν η διαμαρτυρία και η πορεία προς την Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου, τόπο ενθρόνισης του Μητροπολίτη.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Εδώ δεν είναι Σερβία!» και «Ζήτω το Μαυροβούνιο!».

 

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από χθες το απόγευμα, όταν και αφίχθη ο Πατριάρχης Σερβίας στο Μαυροβούνιο, και διήρκεσαν έως αργά τη νύχτα. Αφορμή τους η επικείμενη ενθρόνιση του νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιου, που θα γίνει σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, στην έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας και του Αγίου Πέτρου στο Τσέτινιε.

Οι εθνικιστικοί κύκλοι του Μαυροβουνίου -υποκινούμενοι και από τον Πρόεδρο της χώρας,  απέκλεισαν με οδοφράγματα το δρόμο που οδηγεί από την Ποντγκόριτσα προς το Τσέτινιε και την Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου, τόπο ενθρόνισης του Μητροπολίτη, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει η ενθρόνιση εκεί. 

Οι εκπρόσωποί τους, δε, έμειναν εκεί όλη νύχτα! Οι διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν τις εντάσεις που υποκινούνται κατά διαστήματα στη χώρα, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2006 μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Και ενώ είχε διαρρεύσει ψευδώς ότι ο Πατριάρχης Σερβίας συμφώνησε να αλλάξει την έδρα της ενθρόνισης, ο ίδιος, αργά χθες το βράδυ, διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, ανακοινώνοντας ότι όλοι οι κληρικοί επρόκειτο να αναχωρήσουν από την Ποντγκόριτσα για την παλιά πρωτεύουσα του πριγκηπάτου του Μαυροβουνίου νωρίς το πρωί.

«Όλοι οι αρχιεπίσκοποι που συγκεντρώθηκαν απόψε στην Ποντγκόριτσα θα αναχωρήσουν για το Τσέτινιε τις πρώτες πρωινές ώρες, έτσι ώστε ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος να ενθρονίσει τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Βουδίμλιε -Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο στο θρόνο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, όπως αποφάσισε ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Τζουκάνοβιτς χθες το βράδυ υποστήριζε «ότι δεν πιστεύει πως αυτό θα συμβεί».

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ακόμα και σήμερα ποσοστό 70% των πιστών στο Μαυροβούνιο, αλλά βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Εκκλησία προσπαθεί να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της χώρας και να θέσει ξανά το Μαυροβούνιο υπό τον έλεγχο της Σερβίας.

Οι αντίθετοι με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίκιου, κάτοικοι του Τσέτινιε και εθνικιστές από άλλες πόλεις του Μαυροβουνίου, έκλεισαν τους δρόμους από και προς την Ποντγκόριτσα και τη Μπούντβα (Βουδίμλιε) με ελαστικά, πέτρες, μπάζα και εμπορευματοκιβώτια και βρίσκονταν στα οδοφράγματα έως τα ξημερώματα, εμποδίζοντας πρακτικά την είσοδο και έξοδο από την πόλη.

Την ίδια ώρα, οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στον Ιερό Ναό Αναστάσεως Χριστού στην Ποντγκόριτσα, για να γιορτάσουν την επικείμενη ενθρόνιση.

 

 

Οδόφραγμα Cetinje – Podgorica, Φωτογραφία: Boris Pejović

Από τη συγκέντρωση μπροστά από τον Ναό στην Ποντγκόριτσα, φωτογραφία: Savo Prelević

Εξωτερική φωτο: Boris Pejović

Οδικός αποκλεισμός στη φωτογραφία Cetinje : Boris Pejović

Άλλες φωτογραφίες: AP

Πηγή: vijesti.me

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων