08/04/2024 08/04/2024 Ημέρα τιμής για τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς ήταν η χθεσινή στην Ιερά Μονή Τσέλιε με αφορμή τη συμπλήρωση το έτος που διανύουμε, 130 ετών από τη γέννησή του, 45 από την κοίμηση και 1ο ετών από την μεταφορά των ιερών λειψάνων του στη Μονή.  Η Γ’ Κυριακή των Νηστειών, 7 Απριλίου, την οποία η Εκκλησίας...
08 Απριλίου, 2024 - 9:44
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2024 - 9:30

Επετειακές εκδηλώσεις για τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς σε Μονή Τσέλιε και Βαλιέβο

Διαδώστε:
Επετειακές εκδηλώσεις για τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς σε Μονή Τσέλιε και Βαλιέβο

Ημέρα τιμής για τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς ήταν η χθεσινή στην Ιερά Μονή Τσέλιε με αφορμή τη συμπλήρωση το έτος που διανύουμε, 130 ετών από τη γέννησή του, 45 από την κοίμηση και 1ο ετών από την μεταφορά των ιερών λειψάνων του στη Μονή. 

Η Γ’ Κυριακή των Νηστειών, 7 Απριλίου, την οποία η Εκκλησίας μας αφιερώνει στην προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, η Εκκλησία της Σερβίας συνεόρτασε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (με το Ιουλιανό ημερολόγιο). Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη και σε έναν από τους σύγχρονους Αγίους της, τον Όσιο Ιουστίνο του Τσέλιε (Πόποβιτς) με επίκεντρο την Μονή Τσέλιε στη Σερβία, τόπο όπου ο Όσιος μόνασε τα τελευταία 31 χρόνια της ζωής του ο Όσιος Ιουστίνος.

Στον Ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, τον Όσιο Ιουστίνο και την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου. Συλλειτούργησαν Ιεράρχες, πρεσβύτεροι και διάκονοι της Σερβικής Εκκλησίας. Χιλιάδες πιστοί από τη Σερβία και το εξωτερικό προσήλθαν για να προσκυνήσουν το τίμιο λείψανο του Οσίου.

“Σταύρωσε το θέλημά του για να ζήσει μέσα του ο Χριστός”

Ο Μακαριώτατος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη σημασία του Σταυρού για τη ζωή των πιστών, καθώς και στην παγκόσμια ακτινοβολία που εκπέμπει στην Ορθόδοξη πνευματικότητα ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς. “Αυτό μαρτυρεί η μεγάλη τιμή που του αποδίδεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό μαρτυρεί και η παρουσία χιλιάδων πιστών σήμερα εδώ. Αυτό μαρτυρεί και η παρουσία μοναχών και μοναζουσών από την αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος”, είπε.

Ο Πατριάρχης Σερβίας υπογράμμισε επίσης ότι ο Όσιος Ιουστίνος κήρυξε το ευαγγέλιο και έδωσε τη μαρτυρία της Εκκλησίας σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους του Σερβικού έθνους. “Διώχτηκε από τις δυνάμεις αυτού του κόσμου, αλλά από μέσα του σταύρωσε πρόθυμα το νου του, την καρδιά του, τη θέλησή του στον σταυρό του Χριστού για να ζήσει μέσα του ο Χριστός”.  

Σε ένδειξη τιμής και σεβασμού προς τον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας του απονεμήθηκε από τον Επίσκοπο Βαλιέβου κ. Ησύχιο, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, το παράσημο του Οσίου Ιουστίνου.

Οι επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου Ιουστίνου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με πανηγυρική εκδήλωση στο Βαλιέβο όπου μίλησαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Προεφύριος, ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος και ο Ποιμενάρχης, Επίσκοπος Βαλιέβου κ. Ησύχιος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων