06/03/2024 06/03/2024 Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Σερβία ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος αφίχθη το απόγευμα της Δευτέρας 4ης Μαρτίου 2024 στη πόλη Νόβι Σαντ, όπου είχε αδελφική συνάντηση με τους Επισκόπους Μπάτσκας κ. Ειρηναίο, Βαλιέβου κ. Ησύχιο και Μόχακς κ. Δαμασκηνό. Την Τρίτη 5 Μαρτίου...
06 Μαρτίου, 2024 - 20:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2024 - 20:29

Επίσκεψη Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στην Ιερά Επισκοπή Σιρμίου

Διαδώστε:
Επίσκεψη Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στην Ιερά Επισκοπή Σιρμίου

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Σερβία ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος αφίχθη το απόγευμα της Δευτέρας 4ης Μαρτίου 2024 στη πόλη Νόβι Σαντ, όπου είχε αδελφική συνάντηση με τους Επισκόπους Μπάτσκας κ. Ειρηναίο, Βαλιέβου κ. Ησύχιο και Μόχακς κ. Δαμασκηνό.

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος επισκέφθηκε την πόλη Σρέμσκι Κάρλοβτσι. Tον Ιεράρχη του Πατριαρχείου Μόσχας καλωσόρισε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σιρμίου κ. Βασίλειος παρουσία του Σχολάρχη της Ιερατικής Σχολής πρωθιερέα Γιόβαν Μιλάνοβιτς και κληρικών της Επισκοπής Σιρμίου.

«Θα έχετε τη δυνατότητα να μεταβείτε σε μερικές Ιερές Μονές της οροσειράς Φρούσκα Γκόρα, καθώς και να προσκυνήσετε τα τίμια λείψανα, τα οποία φυλάσσονται σε αυτά τα μοναστήρια. Στην Επισκοπή μας θα είστε πάντοτε ένας αγαπητός φιλοξενούμενος», ανέφερε ο Επίσκοπος κ. Βασίλειος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ.

Επίσης διηγήθηκε την ιστορία του μοναχισμού στα Όρη Φρούσκα, επισημαίνοντας ότι για κάποιο διάστημα σε αυτή την οροσειρά υπήρχαν έως και σαράντα μοναστήρια. Επίσης ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε σε όσους άφησαν το στίγμα τους στην πνευματική ιστορία αυτής της περιοχής, στους Ρώσους ιεράρχες και μοναχούς, μεταξύ των οποίων και στον μακαριστό Μητροπολίτης πρώην Κιέβου Αντώνιο Χραποβίτσκι.

«Χαίρομαι πολύ για την άφιξή σας εδώ και την ευλογία που φέρνετε από τη Ρωσία, από τους Αγίους του Θεού της Αγίας Γης των Ρως, οι οποίοι δέονται στον Θεό για τη σωτηρία και του ρωσικού, και του ουκρανικού και των άλλων λαών, για όσους υποφέρουν σε αυτή τη χαλεπή εποχή, που είναι γεμάτη πειρασμούς, όπου και να ζουν οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων της Παλαιστίνης, του Ισραήλ, του Κοσόβου και των Μετοχίων και σε άλλα μέρη. Είναι πολύ καλό, που αφού συναντηθήκαμε μαζί σας σήμερα, μπορούμε να προσευχηθούμε στον Κύριο για να τερματισθούν όλοι οι πόλεμοι σε αυτό τον κόσμο, να παρακαλέσουμε να χαρίσει σε όλους τους ανθρώπους την ειρήνη του Θεού και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος», επισήμανε ο Επίσκοπος κ. Βασίλειος.

Αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως για την αδελφική αγάπη και τη φιλοξενία, ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος ανέφερε: «Εμείς, οι προσκυνητές από το Πατριαρχείο Μόσχας, φτάσαμε στη Σερβία με ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο, καθώς και να πραγματοποιήσουμε προσκύνημα στα ιερά προσκυνήματα της χώρας σας.»

Όπως επισήμανε ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος με μεγάλο δέος ψυχής αφίχθη στο Σρέμσκι Κάρλοβτσι, πόλη η οποία συνδέεται αρρήκτως με τις τραγικές σελίδες της ιστορίας της Εκκλησίας της Ρωσίας.

«Δεν θα λησμονήσουμε ποτέ ότι ακριβώς σε αυτή την πόλη, οι αρχιερείς, οι ιερείς, οι μοναχοί και οι λαϊκοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, οι οποίοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, βρήκαν καταφύγιο και αδελφική αγάπη από τους Σέρβους αδελφούς. Αυτή η σελίδα της ιστορίας είναι μια εκ των πολλών, που αναδεικνύουν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των Εκκλησιών Σερβίας και Ρωσίας, μεταξύ των λαών μας, που τους ενώνει η κοινή ιστορία, αλλά το σημαντικότερο, η κοινή Ορθόδοξη πίστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφού τόνισε ότι για τον ίδιο είναι μεγάλη τιμή, που γνώρισε τον Επίσκοπο Σιρμίου κ. Βασίλειο, έναν εκ των γνωστότερων Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος ζήτησε τις προσευχές του, καθώς και τις προσευχές όλων των παρισταμένων, για την ενότητα της Εκκλησίας. «Αυτή η ενότητα σήμερα δοκιμάζεται πολύ σκληρά και ιδιαίτερος είναι ο πόνος μας για εκείνες τις δυσκολίες και την οδύνη που αντιμετωπίζουν οι αδελφοί μας στην Ουκρανία, όπου η κανονική Εκκλησία υφίσταται μια σειρά από πραγματικές διώξεις και ενέργειες καταστολής», ανέφερε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση θα ενισχύσει τις αγαθές αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Σερβίας, καθώς επίσης και των δύο λαών.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ επίσης διαβίβασε στον Επίσκοπο κ. Βασίλειο τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου για υγεία και Θεία ενίσχυση στην αρχιερατεία του.

Την αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Μητροπολίτη κ. Αντώνιο στο ταξίδι συγκροτούν ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ και ο Γραμματέας του Προέδρου του ΤΕΕΣ Διάκονος Νικόλαος Βάσιν.

Επίσης τον επισκέπτη συνοδεύουν Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας και συγκεκριμένα ο Επίσκοποι Βαλιέβου κ. Ησύχιος και Μόχακς κ. Δαμασκηνός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων