13/10/2022 27/10/2022 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος έφθασε σήμερα στην αρχαία έδρα της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, τη Σταυροπηγιακή/Πατριαρχική Μονή Πεκίου (ή Πετς) στο Κοσσυφοπέδιο. Χθες ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, συνοδευόμενος από τον εκλεγέντα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Marca (Μάρτσα) κ. Σάββα. Πλήθος πιστών υποδέχθηκε πανηγυρικά τον Μακαριώτατο. Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος καλωσόρισε...
13 Οκτωβρίου, 2022 - 16:34
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2022 - 17:30

Επίσκεψη Πατριάρχη Πορφύριου στην Επισκοπή Ράσκας και στην αρχαία έδρα της εν Σερβία Ορθόδοξης Εκκλησίας

Διαδώστε:
Επίσκεψη Πατριάρχη Πορφύριου στην Επισκοπή Ράσκας και στην αρχαία έδρα της εν Σερβία Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος έφθασε σήμερα στην αρχαία έδρα της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, τη Σταυροπηγιακή/Πατριαρχική Μονή Πεκίου (ή Πετς) στο Κοσσυφοπέδιο. Χθες ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, συνοδευόμενος από τον εκλεγέντα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Marca (Μάρτσα) κ. Σάββα. Πλήθος πιστών υποδέχθηκε πανηγυρικά τον Μακαριώτατο.

Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο λέγοντας ότι η επίσκεψή του αποτελεί μεγάλη ενθάρρυνση για όλους όσοι ζουν σε αυτή την πόλη, για όλους τους ιερείς, καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος τόνισε: “Η ίδια ύπαρξή σας σε αυτό το μέρος, τα όσα έχετε καταφέρει και οι προσευχές σας στον Κύριο, από αυτήν την αγία γη, αποτελούν ενθάρρυνση για μας”.

Είστε στήριγμα, όχι μόνο για εμάς προσωπικά, αλλά και για ολόκληρη την τοπική μας Εκκλησία και πέρα ​​από αυτό, είστε στήριγμα σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια και τον αγώνα για αληθινή και πραγματική ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή η ειρήνη, βέβαια, δεν είναι παροδική, αλλά ουσιαστική. Είναι η ειρήνη του Χριστού που έχει τις ρίζες και την αφετηρία της στην αιωνιότητα. Όποτε ερχόμαστε εδώ, έχουμε μια βαθιά αίσθηση ότι έχουμε επιστρέψει στον εαυτό μας. Αλλά, πάλι, όχι με την παροδική έννοια αυτής της λέξης, ούτε βιολογικά, ούτε καν γεωγραφικά, αλλά με την έννοια ότι επιστρέψαμε στον εαυτό μας ως εικόνα του Θεού“, επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Σε ένα άλλο σημείο ο Πατριάρχης Σερβίας υπογράμμισε: “Σας ευχαριστώ που προσεύχεστε στον Θεό εδώ για ολόκληρο τον κόσμο, για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Ευχαριστώ όλους όσοι κατοικείται εδώ ανεξάρτητα από το έθνος που ανήκετε”.

Απευθυνόμενος στους Θεολόγους, είπε: “Ευχαριστώ, αγαπητοί θεολόγοι, που μάθατε αληθινή θεολογία. Εάν είναι καθόλου δυνατό σήμερα οπουδήποτε, τότε είναι δυνατό εδώ σε αυτήν την περιοχή, γιατί εδώ τα πράγματα συχνά απογυμνώνονται. Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις, καμία εξαπάτηση από την αδυναμία και την απατηλή παροδικότητα αυτού του κόσμου. Εδώ, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε το μυστικό της θεολογίας ως το μυστικό της προσευχής, να κατανοήσετε το γεγονός ότι η θεολογία δεν είναι απλώς η συλλογή ορισμένων πληροφοριών από τη ζωή της Εκκλησίας και της θεολογίας, αλλά ότι δεν υπάρχει θεολογία αν δεν υπάρχει αληθινή προσευχή. Εδώ, περισσότερο από ό,τι σε άλλα μέρη, έχετε την ευκαιρία να μάθετε αληθινή και πραγματική θεολογία, που δεν είναι παρά να υπηρετείτε τον Θεό και να υπηρετείτε τους πλησίον σας, και η γνώση που αποκτάτε είναι στην πραγματικότητα απλώς ένα εργαλείο που σας βοηθά σε αυτόν τον στόχο”.

Αφότου ο  Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο κ. Θεοδόσιο, κατέληξε λέγοντας: “Είθε ο Κύριος να ευλογήσει όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε σε αυτόν τον ναό, σε αυτήν την πόλη, αλλά και να ευλογήσει όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν την περιοχή και είθε η ευλογία αυτή να εξαπλωθεί από εδώ σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Μακαριωτάτου στην αρχαία έδρα της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας:

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από mitropolija.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων