21/08/2023 21/08/2023 Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδιμίου κ. Λουκιανός υποδέχθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στην Καθέδρα της Επισκοπής στο Σεντέντρε της Ουγγαρίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr   Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε τον Σέρβο Πρόεδρο για την επιθυμία...
21 Αυγούστου, 2023 - 8:48
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2023 - 9:09

Επίσκεψη Βούτσιτς στην Ιερά Επισκοπή Βουδιμίου

Διαδώστε:
Επίσκεψη Βούτσιτς στην Ιερά Επισκοπή Βουδιμίου

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδιμίου κ. Λουκιανός υποδέχθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στην Καθέδρα της Επισκοπής στο Σεντέντρε της Ουγγαρίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε τον Σέρβο Πρόεδρο για την επιθυμία του να επισκεφθεί τη χώρα με την ευκαιρία της εορτής της μνήμης του Αγίου Στεφάνου Α’, βασιλιά και ιδρυτή του κράτους της Ουγγαρίας, στις 20 Αυγούστου, η οποία είναι επίσης εθνική εορτή.

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την πρόσκληση και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με επίκεντρο τις Σερβο-ουγγρικές σχέσεις οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικό καλό επίπεδο. Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο Επίσκοπος Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Βούτσιτς επισκέφθηκε την Σερβική κοινότητα της πόλης και τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Εκεί πραγματοποιήθηκε η απονoμή του παρασήμου του Τάγματος της Επισκοπής Βουδιμίου στον Σέρβο Πρόεδρο από τον Επίσκοπο κ. Λουκιανό, για την προσφορά και την στήριξη του στην Επισκοπή, στο Πατριαρχείο Σερβίας και την Σερβική κοινότητα της Ουγγαρίας στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη διατήρηση της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας.

 «Με τιμά το παράσημο που έλαβα από τον Επίσκοπο Λουκιανό. Όσο μπορούμε, βοηθάμε την Εκκλησία μας. Όχι μόνο την Επισκοπή Βουδιμίου, αλλά σε όλη τη Σερβία, τη Σερβική Δημοκρατία της Σερβίας, το Μαυροβούνιο και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι περήφανος για ότι κάνουμε για την Εκκλησία του Αγίου Σάββα», είπε ο Βούτσιτς μετά την απονομή και επεσήμανε ότι είναι περήφανος για το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός Πρόεδρος που του έχει απονεμηθεί το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.

Από την πλευρά του ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδιμίου κ. Λουκιανός ευχαρίστησε τον κ. Βούτσιτς και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημαίνουν πολλά για τους Σέρβους στην Ουγγαρία και τους Ούγγρους στη Σερβία».

Υπενθύμισε δε ότι η τελετή απονομής πραγματοποιείται ανήμερα της λαμπρής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία εορτάζεται στο Σεντέντρε, «την πόλη που έχτισαν οι πρόγονοί μας και στην οποία υπάρχουν επτά εκκλησίες».

Στην  τελετή απονομής παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, το μέλος και Πρόεδρος του τριμελούς Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, ο Υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας Ζόραν Γκάϊτς, καθώς και πλήθος Σέρβων.

Με αφορμή την επίσκεψη του στο Σεντέντρε, ο Σέρβος Πρόεδρος έκανε λόγο με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για «ένα μέρος που αποπνέει μια ιδιαίτερη πνευματικότητα καθώς μαρτυρεί την ιστορία του λαού μας και την εγκατάστασή του σε αυτές τις περιοχές της Ουγγαρίας και την επιβίωσή τους από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα» και συμπλήρωσε:

«Πολλές σελίδες ιστορίας έχουν γραφτεί από τότε, αλλά αυτές που δημιουργούμε σήμερα με τους Ούγγρους φίλους μας αντιπροσωπεύουν έναν οδικό χάρτη για το μέλλον των σχέσεών μας, τη σταθερή συνεργασία και την εμπιστοσύνη που έχουμε οικοδομήσει μαζί προς όφελος όλων των πολιτών μας.»

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων