16/11/2023 16/11/2023 Με ανακοίνωσή της η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης καταδικάζει την μεταφορά αναμνηστικής πλακέτας προς τιμήν Σέρβων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά στον Βαλκανικό και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο βρισκόταν σε Ορθόδοξο νεκροταφείο στην Πρίστινα. Ούτε η σερβική κοινότητα ούτε η Επισκοπή η οποία φροντίζει πνευματικά τα ορθόδοξα νεκροταφεία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, δεν...
16 Νοεμβρίου, 2023 - 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2023 - 14:59

Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης: Βεβηλώνεται η σερβική πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Διαδώστε:
Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης: Βεβηλώνεται η σερβική πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Με ανακοίνωσή της η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης καταδικάζει την μεταφορά αναμνηστικής πλακέτας προς τιμήν Σέρβων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά στον Βαλκανικό και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο βρισκόταν σε Ορθόδοξο νεκροταφείο στην Πρίστινα.

Ούτε η σερβική κοινότητα ούτε η Επισκοπή η οποία φροντίζει πνευματικά τα ορθόδοξα νεκροταφεία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, δεν ρωτήθηκαν για τη μεταφορά της αναμνηστικής πλακέτας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο επιδείχθηκε για άλλη μια φορά ασέβεια σε μνημείο του Ορθόδοξου νεκροταφείου στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, από επίσημη εταιρεία της πόλης, αλλά γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία, να συσκοτιστούν αδιαμφισβήτητες αλήθειες για τη συμμετοχή και τον ιστορικό ρόλο του Σέρβων σε αυτές τις περιοχές. Αυτό δείχνει επίσης ποια θα ήταν η μοίρα της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς εάν η προστασία αυτής της κληρονομιάς αφηνόταν αποκλειστικά στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου“, υπογραμμίζεται.

Η νομική υπηρεσία της Επισκοπής θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να επιστρέψει η αναμνηστική πλάκα στην αρχική της θέση και να διατηρηθεί αξιοπρεπώς στο μέλλον το σερβικό νεκροταφείο στην Πρίστινα. Ωστόσο, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η συχνή βεβήλωση και καταστροφή της σερβικής πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μάς δείχνει την ανάγκη για υψηλότερο βαθμό προστασίας της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς, εάν θέλουμε αυτή η κληρονομιά να επιβιώσει σε αυτές τις περιοχές“, τονίζεται.

Πηγή: Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης

Κεντρική φωτογραφία: rts.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων