04/11/2023 04/11/2023 Η σερβική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία και τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Αυτά είπε μεταξύ αλλων ο Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίος (του Πατριαρχείου Σερβίας), στο συνέδριο «Προσευχή για Ειρήνη, Σταθερότητα και Αλήθεια» που ήταν αφιερωμένο στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και που διοργανώθηκε από...
04 Νοεμβρίου, 2023 - 10:32
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2023 - 10:51

Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής: Η σερβική διασπορά να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Διαδώστε:
Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής: Η σερβική διασπορά να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Η σερβική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία και τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Αυτά είπε μεταξύ αλλων ο Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίος (του Πατριαρχείου Σερβίας), στο συνέδριο «Προσευχή για Ειρήνη, Σταθερότητα και Αλήθεια» που ήταν αφιερωμένο στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και που διοργανώθηκε από τη Σερβική Πρεσβεία στις ΗΠΑ.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Εμείς στις ΗΠΑ πρέπει να διαδώσουμε τη θέση της Εκκλησίας μας και του λαού μας… δεν μπορούμε να κρυβόμαστε», είπε ο Επίσκοπος κ. Ειρηναίος. Μοναστήρια, εκκλησίες, μοναχοί και ιερείς στο Κοσσυφοπέδιο «επιδεικνύουν την αιώνια παρουσία» της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στην περιοχή, και ως εκ τούτου οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θέλουν να απαλλαγούν από όλα αυτά, όπως ανέφερε ο Πανιερώτατος.

Υπενθύμισε ακόμη ότι «η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της γης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, γι’ αυτό δεν θέλουν την παρουσία της εκεί».
«Με τη βοήθεια του γερουσιαστή George Voinovich, μπορέσαμε να σταματήσουμε την καταστροφή της Ιεράς Μονής στη Γκρατσάνιτσα και της Ιεράς Μονής Βισόκι Ντέτσανι κατά τη διάρκεια του πογκρόμ».

«Καθένας από εμάς έχει πολιτικούς εκπροσώπους, τοπικούς βουλευτές – μιλήστε μαζί τους οπλισμένοι με αλήθεια και γνώση. Τους ψηφίζετε και έχετε το δικαίωμα να απαιτήσετε ό,τι θέλετε για τον λαό σας», κατέληξε ο Επίσκοπος κ. Ειρηναίος.

Μάρκο Τζούριτς: «Όχι μόνο θέλουν την εκδίωξη των Σέρβων, αλλά και την καταστροφή της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο Σέρβος Πρέσβης Μάρκο Τζούριτς αναφερόμενος στην απέλαση του Αρχιμανδρίτη π. Φώτιου τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα μήνυμα ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου «όχι μόνο θέλουν την εκδίωξη των Σέρβων, αλλά και την καταστροφή της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Διώχνοντας τον ηγούμενο του μοναστηριού Devina Voda, π. Φώτιος, χωρίς καμία νομική βάση, με βάναυσο τρόπο, στέλνει ένα μήνυμα ότι ο Άλμπιν Κούρτι (Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου) θέλει όχι μόνο την εκδίωξη όλων των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την εξάλειψη της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας», δήλωσε ο Πρέσβης της Σερβίας στις ΗΠΑ.

Όπως είπε, θα ενημερώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την απέλαση του Αρχιμανδρίτη π. Φώτιου, για τις παραβιάσεις των βασικών θρησκευτικών δικαιωμάτων των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και για την πίεση που ασκείται στην εν Σερβία Ορθόδοξη Εκλησία.

«Κάτι τέτοιο στον 21ο αιώνα, οπουδήποτε στον κόσμο, είναι κάτι που απαιτεί οξεία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε.

Άρνοντ Γκούγιον: «Σήμερα τα παιδιά στο Κοσσυφοπέδιο υποφέρουν και οι Σέρβοι συλλαμβάνονται απλά και μόνο επειδή είναι Σέρβοι »

«Η αλήθεια για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποκαλυφθεί, και αυτή η αλήθεια είναι ότι παιδιά, αθώα θύματα, υποφέρουν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, και ότι οι Σέρβοι συλλαμβάνονται απλώς και μόνο επειδή είναι Σέρβοι, και επειδή φορούσαν ένα μπλουζάκι με μια φωτογραφία που απιεκόνιζε ένα Σερβικό μοναστήρι», ανέφερε ο Άρνοντ Γκούγιον Διευθυντής του Γραφείου Συνεργασίας με τη Διασπορά και τους Σέρβους στην περιοχή.

«Οι άνθρωποι στη διασπορά είναι οι πρεσβευτές μας. Αυτό σημαίνει ότι η λαϊκή διπλωματία, που υπάρχει δίπλα στο κράτος, παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Γνωρίζετε τη νοοτροπία των ΗΠΑ και πώς αντιδρούν. Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε για αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά και για το παρελθόν. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι συνέπεια του παρελθόντος», είπε ο κ. Γκούγιον.

Με πληροφορίες από easterndiocese.org, blagovest, www.kosovo-online.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων