13/02/2024 13/02/2024 Η κατάσταση για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια παραμένει καθημερινά ανησυχητική καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε από το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης το 1999, είναι εκτεθειμένοι στις δυνάμεις καταστολής των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνει σε έκκληση την οποία κάνει για ακόμη μια φορά μέσα από Εγκύκλιό του,...
13 Φεβρουαρίου, 2024 - 11:28
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2024 - 11:40

Επίσκοπος Ράσκας: “Πίστη στον Θεό. Δεν απαντάμε με βία στο κακό”

Διαδώστε:
Επίσκοπος Ράσκας: “Πίστη στον Θεό. Δεν απαντάμε με βία στο κακό”

Η κατάσταση για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια παραμένει καθημερινά ανησυχητική καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε από το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης το 1999, είναι εκτεθειμένοι στις δυνάμεις καταστολής των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνει σε έκκληση την οποία κάνει για ακόμη μια φορά μέσα από Εγκύκλιό του, ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος. 

Ο τρόμος από τις αρχές της Πρίστινα ασκείται ποικιλοτρόπως, με το πρόσχημα της τήρησης του νόμου, ενώ στην πραγματικότητα ασκείται για να αναγκαστεί ο λαός να μεταναστεύσει και να εγκαταλείψει την περιοχή όπου ζει εδώ και αιώνες.

Οι αρχές της Πρίστινα, εμπόδιο στη φυσιολογική ζωή των Σέρβων

“Αποτελεί καθημερινότητα η εκδήλωση ωμής βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι συλλήψεις, οι παράνομες κρατήσεις, οι απειλές, η παρεμπόδιση λήψης συντάξεων επιδομάτων, μαζί με την ανοχή των επιβεβλημένων αλβανικών δημοτικών αρχών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που δεν έχουν τη νομιμότητα στην περιοχή. Οι αρχές της Πρίστινα εμποδίζουν τους Σέρβους κατοίκους από το να έχουν μία φυσιολογική ζωή και τους στερούν βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Προφανώς, για τις αρχές της Πρίστινας, οι Σέρβοι καθώς και άλλοι πολίτες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ανεξάρτητα από το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τους οποίους όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, και οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να προστατεύονται. Μια τέτοια συμπεριφορά καλλιεργεί τη δυσπιστία, τη μισαλλοδοξία και καταστρέφει όλες εκείνες τις γέφυρες που έχουν χτιστεί μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ωφελήσει τις αρχές της Πρίστινα μόνο βραχυπρόθεσμα, διότι μακροπρόθεσμα μας κρατά όλους ομήρους της αστάθειας, της αβεβαιότητας και μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός νεαρών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου εγκαταλείπει το Κοσσυφοπέδιο και αναζητά μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό”, σημειώνει.

“Βιώνοντας τα βάσανα του λαού μας ο οποίος στρέφεται σε εμάς για βοήθεια σε καθημερινή βάση, απευθύνουμε έκκληση προς τον ίδιο τον λαό να δείξει αξιοπρέπεια, θάρρος, δύναμη, εθνική ενότητα και υπομονή αυτές τις στιγμές. Δεν απευθυνόμαστε στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου, γιατί σαφώς δεν είναι διατεθειμένες να δημιουργήσουν κανονικές συνθήκες ζωής για το λαό μας και να οικοδομήσουν μια κοινωνία στην οποία όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής και πίστης, θα ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια. Δεν απευθυνόμαστε στους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι, παρά την επίσημη θέση ότι όλοι έχουν δικαίωμα σε μια κανονική ζωή, ανέχονται σιωπηρά τη βία των αρχών της Πρίστινα, ιδιαίτερα της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου”, συνεχίζει.

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Όπως σημειώνεται στην Εγκύκλιο, η ίδια η Εκκλησία υπέστη βία, καθώς 150 ναοί καταστράφηκαν και δεκάδες νεκροταφεία βανδαλίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την εύθραυστη εκεχειρία που επικρατεί μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

“Ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι να ασχολείται με την πολιτική, αλλά όταν ο λαός της υποφέρει από την αδικία, έχει καθήκον να υψώσει τη φωνή της ενάντια στον τρόμο. Δεν είμαστε σε θέση να αποφασίζουμε για πολιτικές λύσεις, αλλά έχουμε καθήκον να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Δυστυχώς, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου απάντησαν σε όλα όσα έπραττε η Εκκλησία μας τα τελευταία 25 χρόνια ασκώντας πίεση στην ίδια την Εκκλησία, η οποία στερείται βασικές θρησκευτικές και περιουσιακές ελευθερίες. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να φέρει καλό σε κανέναν, γιατί ό,τι βασίζεται στην αδικία αναπόφευκτα καταρρέει αργά ή γρήγορα, και αυτό ισχύει για όλους εκείνους τους ισχυρούς ανθρώπους αυτού του κόσμου που κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Επί αιώνες στηριχθήκαμε στο Ευαγγέλιο, στην πίστη στον Θεό και στην παράδοση που μας κληροδότησε ο Άγιος Σάββας, και διατηρήσαμε την πίστη μας, τη γλώσσα μας, το όνομά μας και τη μνήμη μας. Η Εκκλησία του Χριστού παρέμεινε και επέζησε και έως σήμερα σε όλο τον κόσμο”, αναφέρει ο Πανιερώτατος.

Έκφραση δειλίας η αλαζονική συμπεριφορά

“Επομένως, σε αυτή την κατάσταση, δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό να υπόκειται εκφοβισμό, γιατί κάθε βία προέρχεται από τον φόβο και την ανασφάλεια, και ο φόβος από την έλλειψη πίστης στον Θεό.

Η αλαζονική συμπεριφορά των αρχών της Πρίστινας είναι πρωτίστως έκφραση δειλίας και τυφλού μίσους, γιατί είναι εύκολο να ασκηθεί τρόμος εναντίον εκείνων που δεν προστατεύονται και ζουν σε κατάσταση ομηρίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια”, επισημαίνει.

Δεν απαντάμε με βία

“Γι’ αυτό ακριβώς δεν πρέπει να υποκύψουμε στον εκβιασμό, αλλά να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας ήρεμα και με αξιοπρέπεια, παραμένοντας πάνω απ’ όλα πιστοί στον Θεό και αφοσιωμένοι σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, όπου ζήσαμε και επιβιώσαμε για αιώνες. Ας θυμηθούμε μόνο τον τρόμο που ασκήθηκε στο λαό μας τους προηγούμενους αιώνες επί Τουρκοκρατίας, αλλά και το θάρρος του λαού μας που παρ’ όλες τις δυσκολίες έμεινε στην πατρίδα του, τα ιερά του, τα νεκροταφεία του. Ο Κύριος μας διδάσκει να προσευχόμαστε για όσους μας καταδιώκουν και κάνουν το κακό, και να μην απαντάμε στο μίσος με μίσος και βία. 

Παρά τις κυβερνήσεις που άλλαξαν, η Εκκλησία ήταν και παραμένει με το λαό και τον κρατά ενωμένο. Γι’ αυτό, παρά τις δυσκολίες, καλούμε τον λαό μας να διατηρήσει την ψυχραιμία του, και να έχει εμπιστοσύνη στον Θεό. Με μία τέτοια πίστη, καμία δύναμη αυτού του κόσμου δεν θα μας νικήσει, και η τιμωρία για όσους διαπράττουν το κακό και την αδικία είναι πάντα στο χέρι του Θεού”, καταλήγει.

Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων