25/05/2023 25/05/2023 «Δεν είναι εύκολο να επιβιώσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά η γη του Θεού πρέπει να προστατευθεί». Αυτά δήλωσε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος με αφορμή την ταινία – ντοκιμαντέρ “Ako te se sejetim samo” (If I Only Remember You) της συγγραφέας και δημοσιογράφου Μίρα Λόλιτς-Μότσεβιτς, η οποία έκανε την Τρίτη...
25 Μαΐου, 2023 - 9:06
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2023 - 9:39

Επίσκοπος Ράσκας: Προστατέψτε τη γη του Θεού – το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Διαδώστε:
Επίσκοπος Ράσκας: Προστατέψτε τη γη του Θεού – το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

«Δεν είναι εύκολο να επιβιώσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά η γη του Θεού πρέπει να προστατευθεί». Αυτά δήλωσε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος με αφορμή την ταινίαντοκιμαντέρ “Ako te se sejetim samo” (If I Only Remember You) της συγγραφέας και δημοσιογράφου Μίρα Λόλιτς-Μότσεβιτς, η οποία έκανε την Τρίτη έκανε πρεμιέρα στο πολιτιστικό κέντρο της Γκρατσάνιτσα, κωμόπολης του Κοσσυφοπεδίου.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, και συγκεκριμένα την καθημερινότητα πολυμελών οικογενειών στην περιοχή Κοσσυφοπεδίου-Πομοράβλιε, αλλά και στη Γκρατσάνιτσα Για τις ανάγκες της ταινίας η συγγραφέας μίλησε και με την ηγουμένη του μοναστηριού Αγίου Δημητρίου στη Sušica. Επίσης κατέγραψε λαϊκά έθιμα κατά τη διάρκεια ενός γάμου στην Κόσοβσκα Καμένιτσα. Η ταινία μιλά κυρίως για την αδελφική αγάπη μεταξύ των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τη Δημοκρατία της Σέρπσκα, και προωθεί το έργο του Συλλόγου «Serbian Congregation Baštionik» για την κοινωνική κουζίνα η οποία ξυπηρετεί πάνω από 2.000 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που ζουν στην περιοχή.

Η ταινία έγινε με τη βοήθεια του συλλόγου «Serbian Congregation Baštionik» και με την υποστήριξη της Επισκοπής.

Ο Πανιερώτατος κ. Θεοδόσιος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και την συγγραφέα, είπε ότι σε αυτήν την ταινία απωτυπώθηκε ο μεγαλύτερος θησαυρός στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια που είναι οι ιεροί τόποι, καθώς η ζωή των Σέρβων οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μείνουν σε αυτούς τους χώρους.

Τόνισε ότι είναι ευθύνη της σημερινής γενιάς να διαφυλάξει και να παραδώσει ό,τι κληρονόμησε από τους αγίους προγόνους της στις επόμενες γενεές, και επεσήμανε ότι χωρίς τον λαό είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι ιεροί τόποι που προστατεύουν τον σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια.

«Θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί αυτό εάν ο σερβικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια δεν είχε ειλικρινείς φίλους σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε ο Πανιερώτατος και πρόσθεσε ότι όλοι κουβαλούν το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια στις καρδιές τους, γιατί είναι το θεμέλιο, η πηγή σταθερότητας από κάθε άποψη, είτε κρατική είτε εκκλησιαστική, με μια λέξη – χωρίς το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, δεν υπάρχουν Σέρβοι. Επεσήμανε ότι ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε και να προστατεύουμε το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Ανέφερε ότι υπάρχουν 23 μοναστήρια με εκατό μοναχούς και μοναχές που ζουν στο κεντρικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων και ότι 66 ιερείς βρίσκονται σε όλες τις πόλεις με τις οικογένειές τους.

Μίρα Λόλιτς-Μότσεβιτς

Η συγγραφέας της ταινίας, Mira Lolić Močević, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Σέρβους, όπου κι αν μένουν, να έρθουν στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια. «Είμαστε δεμένοι με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια με έναν ομφάλιο λώρο», τόνισε.

«Προστατεύετε τα ιερά και για εμάς και για τις μελλοντικές γενεές – τη Γκρατσάνιτσα, το Ντέτσανι και όλους αυτούς τους ιερούς τόπους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», υπογράμμισε η δημοσιογράφος και συγγραφέας της ταινίας. «Εσείς οι Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, με επικεφαλής την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία προστατεύετε ό,τι είναι πιο ιερό για εμάς. Αν χάσουμε το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θα εξαφανιστούμε ως έθνος, γιατί δεν θα έχουμε δικαίωμα να υπάρχουμε», είπε η Μίρα Λόλιτς Μότσεβιτς.

Στιγμιότυπο από το τρέιλερ της ταινίας

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατόπιν εισήγησης του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, που διεξήχθη στην κρύπτη του Αγίου Πρίγκιπα Λαζάρου στον Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, έγινε έκκληση να επικρατήσει ένα πνεύμα ειρήνης και ανεκτικότητας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

«Επαναλαμβάνοντας τη θέση της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι είναι ενάντια σε κάθε διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια από τη Σερβία, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων απευθύνει έκκληση τόσο στους Αλβανούς όσο και στους Σέρβους να λύσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με πνεύμα ανεκτικότητας και αμοιβαίου σεβασμού, επειδή ήταν θέλημα Θεού οι δύο λαοί να μοιράζονται τον ίδιο ζωτικό χώρο του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε σχετικά:

Βελιγράδι: Ενάντια σε κάθε διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων από τη Σερβία η Ιερά Σύνοδος

Κραυγή αγωνίας του Πατριαρχείου Σερβίας για τη λεηλασία ναών και περιουσιών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

 

Με πληροφορίες από mitropolija

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων