14/04/2022 14/04/2022 “Οι λέξεις Κοσσυφοπέδιο και Γιασένοβατς προκαλούν ιδιαίτερα συναισθήματα σε όλους μας, ειδικά αυτές τις άγιες μέρες. Αυτές οι γιορτές έχουν σημαδέψει τη ζωή μας και το θεμέλιο της ταυτότητάς μας με κάθε τρόπο”, είπε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, σε μήνυμά του που ηχογραφήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό “Word of Love”. Της...
14 Απριλίου, 2022 - 16:05
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2022 - 17:49

Επίσκοπος Ράσκας: Το Κόσοβο και το Γιασένοβατς είναι η Μ. Παρασκευή και το Πάσχα!

Διαδώστε:
Επίσκοπος Ράσκας: Το Κόσοβο και το Γιασένοβατς είναι η Μ. Παρασκευή και το Πάσχα!

“Οι λέξεις Κοσσυφοπέδιο και Γιασένοβατς προκαλούν ιδιαίτερα συναισθήματα σε όλους μας, ειδικά αυτές τις άγιες μέρες. Αυτές οι γιορτές έχουν σημαδέψει τη ζωή μας και το θεμέλιο της ταυτότητάς μας με κάθε τρόπο”, είπε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, σε μήνυμά του που ηχογραφήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό “Word of Love”.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Το Κόσοβο και το Γιασένοβατς είναι “η Μεγάλη μας Παρασκευή, αλλά είναι και το Πάσχα μας”», τόνισε ο Πανιερώτατος κατά την εναρκτήρια ομιλία του στα εγκαίνια της ηχητικής έκθεσης “Γιασένοβατς, στρατόπεδο θανάτου, χώρα των ζωντανών” στην Πινακοθήκη Prishtina – Gracanica και το Πολιτιστικό Κέντρο «Gracanica», την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 8 μ.μ. «Χωρίς βάσανα δεν υπάρχει Ανάσταση, δεν υπάρχει αιώνια ζωή», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πανιερώτατος.

Η έκθεση περιλαμβάνει οκτώ ηχογραφήσεις και ραδιοφωνικές ιστορίες για τα θύματα του στρατοπέδου Γιασένοβατς. Η έκθεση είναι διαδραστική και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γίνουν συμμετέχοντες και συνδημιουργοί ιστοριών μέσα από δραματικές δραστηριότητες.

Ακόμη η έκθεση αντιπροσωπεύει ένα είδος προσωπικού καλλιτεχνικού προβληματισμού που εκτελείται σε ηχητική μορφή που επιτρέπει στους επισκέπτες να δημιουργήσουν οι ίδιοι εικόνες, καθοδηγούμενοι από τον αφηγητή και τη φαντασία τους, και έτσι να «δουν» όσα συνέβησαν στο Γιασένοβατς.

«Το Κοσσυφοπέδιο και το Γιασένοβατς είναι τα θεμέλια για εμάς τους Ορθόδοξους Σέρβους και για την Εκκλησία μας», συνέχισε ο Πανιερώτατος, τονίζοντας ότι «χάρη στο Κοσσυφοπέδιο και στο Γιασένοβατς υπάρχουμε ως λαός – χάρη στο Κοσσυφοπέδιο – εμείς οι Σέρβοι είμαστε αυτό που είμαστε τώρα».

Ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι «αν παρεκκλίναμε από αυτό το μονοπάτι, δεν θα ήμασταν πια αυτό που είμαστε τώρα, και γι’ αυτό αυτή η ηχητική έκθεση έχει μεγάλη σημασία».

«Αυτή η έκθεση που είναι διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει, είναι «κατά μια έννοια πιο σύγχρονη, αντανακλά την εποχή μας, αυτό που ζούμε. Η έκθεση συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης του αθώου θύματος και όλων εκείνων που υπέφεραν», είπε ο Πανιερώτατος.

Όλα τα θύματα, όλες οι θρησκείες και οι λαοί, «πρέπει να σεβόμαστε και να θυμόμαστε όσους χάθηκαν στο στρατόπεδο Γιασένοβατς. Ας είναι για εμάς φάρος, για να ξέρουμε καλά τον δρόμο μας» και «χωρίς να κοιτάμε δεξιά ή αριστερά» να βαδίζουμε προς τον σωστό δρόμο», είπε ο Πανιερώτατος.

Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον συγγραφέα Darko Nikolić, ο οποίος με το έργο του όχι μόνο διατηρεί την κληρονομιά – αλλά και συνεισφέρει ώστε οι απόγονοι και τα παιδιά μας να γνωρίζουν όσα συνέβησαν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήνυμα της έκθεσης βασίζεται στο γεγονός ότι η περιοχή Γιασένοβατς διδάσκει να εστιάζουμε στη ζωή και όχι στον θάνατο, στο φως και όχι στο σκοτάδι. Το σύμβολο του θανάτου γίνεται σύμβολο της ζωής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων