16/09/2022 16/09/2022 Ο Επίσκοπος Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος παρευρέθηκε στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης «Ψυχή της Σερβίας» στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού  (Russian House) στο Βελιγράδι. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη δημιουργία του μοναδικού ψηφιδωτού του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι “Η εκκλησία του Αγίου Σάββα δεν είναι μόνο το καμάρι...
16 Σεπτεμβρίου, 2022 - 20:32
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2022 - 20:05

Επίσκοπος Ρεμεσιάνας: Αρχιτεκτονικό θαύμα ο Ιερός Ναός Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι

Διαδώστε:
Επίσκοπος Ρεμεσιάνας: Αρχιτεκτονικό θαύμα ο Ιερός Ναός Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι

Ο Επίσκοπος Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος παρευρέθηκε στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης «Ψυχή της Σερβίας» στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού  (Russian House) στο Βελιγράδι. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη δημιουργία του μοναδικού ψηφιδωτού του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα στην πρωτεύουσα της Σερβίας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Η εκκλησία του Αγίου Σάββα δεν είναι μόνο το καμάρι μας, το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του Βελιγραδίου, αλλά και ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό θαύμα. Χαιρόμαστε που η έκθεση «Ψυχή της Σερβίας» θα μας επιτρέψει να δείξουμε την ομορφιά και το μεγαλείο του έργου σε όλους. Είμαι βέβαιος ότι η έκθεση δεν θα αφήσει αδιάφορους κανέναν. Με αυτό το όμορφο ταξίδι στην «Ψυχή της Σερβίας» όλοι θα μπορέσουν να γνωρίσουν καλύτερα τον Ιερό Ναό και την ιστορία της δημιουργίας του”, είπε χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου και έχει δωρεάν είσοδο, παρευρέθηκαν ο Aleksandar Dibalj, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Επικοινωνιών της «Gazprom Nefta», ο Aleksandar Bochan-Kharchenko, Πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία και ο Nikolai Mukhin, Ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών.

Η εκκλησία του Αγίου Σάββα είναι ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός στα Βαλκάνια και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Ανεγέρθηκε προς τιμή του Αγίου Σάββα, του ιδρυτή και πρώτου αρχιεπισκόπου της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, στον τόπο όπου κάηκαν τα λείψανά του από τις οθωμανικές αρχές το 1594. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1935, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κατασκευή συνεχίστηκε το 1989, και πιο ενεργά το 2004.

Τα εξαιρετικά περίπλοκα ψηφιδωτά του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο: η συνολική τους έκταση είναι πάνω από 15 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Επί 6 χρόνια, 70 Ρώσοι και Σέρβοι δάσκαλοι εργάστηκαν σε αυτό το έργο τέχνης υπό την επιμέλεια του Νικολάι Μουχίν. Τα ψηφιδωτά, που δημιουργήθηκαν με βάση τη βυζαντινή και βαλκανική τεχνοτροπία ναών, κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών της Μόσχας. Μεγάλα θραύσματα ψηφιδωτών παραστάσεων μεταφέρθηκαν στο Βελιγράδι σε ξύλινα πάνελ. Το συνολικό βάρος ολόκληρου του έργου είναι πάνω από 300 τόνους. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πλήρως το 2021, γεγονός που ουσιαστικά ολοκλήρωσε την ανέγερση του Ναού του Αγίου Σάββα.

Υπάρχει και εικονική περιήγηση στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα, που έγινε με βάση τις ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Μπορείτε να περιηγηθείτε ΕΔΩ.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: politika, pecat.co.rs, tvhram

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων