09/02/2023 09/02/2023 Για την ιστορία αλλά και τις προκλήσεις που δέχεται κατά καιρούς η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βοσνία ενημερώθηκε ο Επικεφαλής του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στο Σαράγεβο, Μπράιαν Ίγγλερ. Του Νικολάου Ζαΐμη Ο ευρωπαίος διπλωμάτης επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Δαμπροβοσνίας και συνομίλησε με τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο για...
09 Φεβρουαρίου, 2023 - 14:29
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2023 - 14:44

Για την Ορθοδοξία στη Βοσνία ενημερώθηκε ο Επικεφαλής του ΟΑΣΕ στο Σαράγεβο

Διαδώστε:
Για την Ορθοδοξία στη Βοσνία ενημερώθηκε ο Επικεφαλής του ΟΑΣΕ στο Σαράγεβο

Για την ιστορία αλλά και τις προκλήσεις που δέχεται κατά καιρούς η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βοσνία ενημερώθηκε ο Επικεφαλής του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στο Σαράγεβο, Μπράιαν Ίγγλερ.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο ευρωπαίος διπλωμάτης επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Δαμπροβοσνίας και συνομίλησε με τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο για θέματα που αφορούν την τοπική Εκκλησία.

Καλωσορίζοντας τον υψηλόβαθμο προσκεκλημένο, ο Σεβασμιώτατος τον ξενάγησε στο Μέγαρο της Μητρόπολης και ευχόμενος να έχει μια επιτυχημένη αποστολή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς πρόσφατα ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος τον ενημέρωσε εν συντομία για τη μακραίωνη ιστορία της Μητροπόλεως, αλλά και για τη μακρά ιστορία των παθών της. Στη συνέχεια, συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το παρόν και το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων που κατοικούν στη Βοσνίας-Ερζεγοβίνη, των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ηχηρή απόχρωση

Λίγες ημέρες πριν και μετά τις προκλητικές δηλώσεις ιμάμη σε επαρχία της Βοσνίας με τις οποίες έθιγε την ιστορία και προσφορά της Σερβικής Εκκλησίας χαρακτηρίζοντας ως εθνικιστή τον Άγιο Σάββα, Αρχιεπίσκοπο Σερβίας, ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας υπέβαλε την παραίτηση του από το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Ο Σεβασμιώτατος εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του σε μακροσκελή επιστολή την οποία απέστειλε σημειώνει ότι η σιωπή που επέδειξε το Συμβούλιο στην πρόσφατη ενέργεια σε συνδυασμό με κατ’ εξακολούθηση απειλές και ύβρεις που έχει δεχτεί η Εκκλησία κατά καιρούς τις οποίες δεν έχουν καταδικάσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρεί μέχρι “το Συμβούλιο να επιστρέψει στις βασικές αρχές του που είναι ο σεβασμός και η προάσπιση των δικαίων κάθε θρησκευτικής κοινότητας”.

Διαβάστε εδώ τι οδήγησε στην παραίτηση: Βοσνία: Προκλητικές δηλώσεις ιμάμη για τον Άγιο Σάββα και την Ορθόδοξη Εκκλησία διαταράσσουν τις ισορροπίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων