08/01/2022 08/01/2022 Ότι ο κάθε άνθρωπος που έχει προβλήματα και ο κάθε άπορος είναι ο πλησίον μας μάς το δείχνει ο Κύριος στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη από το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (10:29-10:37). Σε αυτό το σημείο, η χριστιανική αγάπη εμφανίζεται ως αγάπη που δεν είναι από αυτόν τον κόσμο και που αντλεί την ταυτότητά της από...
08 Ιανουαρίου, 2022 - 13:21

Η «αγάπη» στο Πατριαρχείο Σερβίας

Διαδώστε:
Η «αγάπη» στο Πατριαρχείο Σερβίας

Ότι ο κάθε άνθρωπος που έχει προβλήματα και ο κάθε άπορος είναι ο πλησίον μας μάς το δείχνει ο Κύριος στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη από το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (10:29-10:37). Σε αυτό το σημείο, η χριστιανική αγάπη εμφανίζεται ως αγάπη που δεν είναι από αυτόν τον κόσμο και που αντλεί την ταυτότητά της από την πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό, τον Θεό που γεννήθηκε σε φάτνη, τον Θεό που δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι, που αμφισβητήθηκε, ταπεινώθηκε και σταυρώθηκε. Η χριστιανική αγάπη φαίνεται ως τέτοια, γιατί δεν ρωτά ποιος είναι ο άπορος τον οποίον μπορεί να χορτάσει.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Με οδηγό αυτή την ιερή αλήθεια, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ευλόγησε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και γευμάτισε με απόρους σε  αίθουσα του φιλανθρωπικού ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου και Καρλοβικίου.

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζίτσης κ. Ιουστίνος παρευρέθηκε, επίσης, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της αγάπης, μαζί με τον Πρεσβύτερο Βλαντίμιρ Μάρκοβιτς, Γραμματέα του θρησκευτικού φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο, μέσω της πατρικής μέριμνας του Πατριάρχη Πορφυρίου, συνεχίζει το ευαγγελικό έργο της αγάπης για όλους ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα όσους καταφρονούνται και έχουν ανάγκη.

Στη Χριστουγεννιάτικη εορταστική συνάντηση, ο Μακαριώτατος συνομίλησε με τους απόρους για πολλά θέματα ζωής, καταθέτοντας ότι η χαρά των Χριστουγέννων απαιτεί κοινωνία, αγάπη αλλά και ετοιμότητα για πιο επιμελή τήρηση των ευαγγελικών αρχών. Ως πνευματικός πατέρας και προϊστάμενος, ο Πατριάρχης συμβούλευσε τους συγκεντρωμένους, επισημαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Λίγο πριν την έναρξη του γεύματος της αγάπης, μοιράστηκαν στους απόρους χριστουγεννιάτικα πακέτα εκ μέρους του Σέρβου Πατριάρχη σε όλους όσους έχουν ανάγκη, εξαπλώνοντας ταυτόχρονα τη χαρά και την αγάπη των εορτών.

Στο τέλος του γεύματος, ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας είπε ότι η αγάπη για τους εμπερίστατους είναι και η ουσία της αποστολής της Εκκλησίας στον κόσμο ή κατά τα λόγια του Αγίου Πατρός: «Είδες τον αδελφόν σου; Είδες Κύριον τον Θεόν σου!».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων