28/12/2020 28/12/2020 Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος μίλησε για τον επίμαχο νόμο για την θρησκευτική ελευθερία και τί σημαίνει ο αγώνας που έγινε στο Μαυροβούνιο για την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στις διακρίσεις κατά του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο και τόνισε ότι ήταν σημαντικό ότι...
28 Δεκεμβρίου, 2020 - 17:44
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2020 - 17:31

«Η αίσθηση της δικαιοσύνης έχει ωριμάσει στον κόσμο»

Διαδώστε:
«Η αίσθηση της δικαιοσύνης έχει ωριμάσει στον κόσμο»

Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος μίλησε για τον επίμαχο νόμο για την θρησκευτική ελευθερία και τί σημαίνει ο αγώνας που έγινε στο Μαυροβούνιο για την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στις διακρίσεις κατά του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο και τόνισε ότι ήταν σημαντικό ότι μετά από έναν χρόνο ο νόμος υπέστη αλλαγές για να καταργηθούν αυτές οι διακρίσεις. 

«Η αίσθηση που επικρατούσε μεταξύ των ανθρώπων του Μαυροβουνίου είναι ότι ο προηγούμενος νόμος προκαλούσε αναταραχές και διχασμούς. Πλέον η αίσθηση της δικαιοσύνης έχει ωριμάσει στον κόσμο» σημείωσε ο Πανιερώτατος και εξήγησε ότι η τροποποίηση του νόμου δεν είναι η ιδανική αλλά έχουν αφαιρεθεί όλες οι διατάξεις που προκαλούν διακρίσεις και υπάρχει ένα όριο αξιοπρέπειας. «Το πιο σημαντικό είναι ότι καθιερώνει την ισότητα και διασφαλίζει την ελευθερία και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας για όλες τις θρησκείες στη χώρα του Μαυροβουνίου» τονίζει ο Επίσκοπος κ. Ιωαννίκιος.

«Στην ουσία, βασίζουμε τον βασικό νόμο για την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στον νόμο για τις σχέσεις ιδιοκτησίας, γιατί αλλιώς θα είχαμε διακρίσεις σε σχέση με άλλους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό έχει λάβει την υποστήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πρέπει να περάσει και από την Ολομέλεια. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί εκεί, αλλά ο νόμος ελέγχθηκε από τα χέρια σοβαρών δικηγόρων και ελήφθησαν υπόψη όλες οι αντιρρήσεις για τον προηγούμενο νόμο, ο οποίος ήταν νομικά μη βιώσιμος και απαράδεκτος. Αυτός είναι ένας ελάχιστος συμβιβασμός για πολλά κόμματα, και για τα πολιτικά κόμματα τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία στην Ολομέλεια, και ελπίζω, για όλες τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες» τόνισε ο Πανιερώτατος.

Επιπλέον ο Επίσκοπος είπε ότι υπάρχει η διάθεση της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να εγκρίνει τις τροποποιήσεις στον νόμο και να ολοκληρωθεί ο αγώνας μια για πάντα ενώ εξέφρασε και την ελπίδα ότι οι αντίπαλοι αυτής της τροποποίησης δεν θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν το νομικό πλαίσιο ενώ τέλος κατέληξε στον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κυρό Αμφιλόχιο και σημείωσε ότι το ποτέ δεν δημιούργησε σχίσμα αλλά έκανε τα πάντα για να καθησυχάσει τους πιστούς και υποστήριξε ότι είναι καθήκον κάθε κράτους να διασφαλίζει την Ειρήνη για κάθε θρησκευτική κοινόητητα. «Είναι επιτέλους ώρα να καθιερώσουμε τη νομική τάξη στο Μαυροβούνιο και να εργαστούμε όλοι μαζί για το καλό της χώρας και του λαού» κατέληξε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων