29/03/2021 29/03/2021 Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ο οποίος πριν την εκλογή του ήταν Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, την Κυριακή Β’ Νηστειών, ημέρα που τιμάει η Εκκλησία τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά.  Ο Πατριάρχης Σερβίας μιλώντας στους πιστούς σημείωσε: “Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς,...
29 Μαρτίου, 2021 - 15:59
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2021 - 17:39

“Η διάδοση του καλού στον κόσμο αντικατοπτρίζει την πίστη μας”

Διαδώστε:
“Η διάδοση του καλού στον κόσμο αντικατοπτρίζει την πίστη μας”

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ο οποίος πριν την εκλογή του ήταν Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, την Κυριακή Β’ Νηστειών, ημέρα που τιμάει η Εκκλησία τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά. 

Ο Πατριάρχης Σερβίας μιλώντας στους πιστούς σημείωσε: “Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, γνωρίζοντας ότι η αληθινή προσευχή πηγάζει από την αληθινή πίστη, ήξερε ότι οι μοναχοί είδαν πραγματικά την εμφάνιση του Θεού. Ο Άγιος Γρηγόριος εξήγησε τον αγώνα για την προστασία των μοναχών στο Άγιο Όρος εξηγώντας τις θεϊκές διδασκαλίες της Εκκλησίας”.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε: «Είμαστε συχνά διατεθειμένοι να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε εκείνους που μας ανήκουν, που είναι δικοί μας, που πιστεύουν και εκείνους που βρίσκονται εκτός αυτού του χώρου, στους άπιστους. Τότε καταδικάζουμε και κατηγορούμε εκείνους που δεν πιστεύουν, τους θεωρούμε ακόμη και τις αιτίες πολλών προβλημάτων που μας έρχονται. Όμως όλα συμβαίνουν σύμφωνα με την πρόνοια του Θεού και είναι ανάγκη οι Χριστιανοί να συνειδητοποιήσουμε ότι για όλα υπάρχει ένας λόγος που συμβαίνουν και είναι πέρα από την κατανόησή μας επειδή υπάρχει πάντα ένας λόγος για τον οποίο μόνο ο Θεός γνωρίζει“.

“Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, δεν πρέπει να κατηγορούμε τους άλλους, ειδικά όσους θεωρούμε εχθρούς μας” τόνισε ο Πατριάρχης.  “Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και ήρεμοι και όταν έρχεται ένα πρόβλημα να το κοιτάξουμε στην καρδιά και την ψυχή μας για να δούμε πώς έχουμε συμβάλει στα προβλήματα και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα μειώσουμε. Δεν διαιρούμε τους ανθρώπους σε δικούς μας και σε άλλους, δεν τους χωρίζουμε εγωιστικά και περήφανα, δεν αποκαλούμε τον εαυτό μας αγαπητό του Θεού επειδή πιστεύουμε και εκείνους που δεν πιστεύουν ή πιστεύουν διαφορετικά από εμάς ότι δεν είναι αγαπητοί του Θεού”.

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας ανέλυσε και την ευαγγελική περικοπή και τόνισε ότι ο άρρωστος δεν είχε πίστη αλλά ο Κύριος τον θεράπευσε επειδή εκείνοι που τον μετέφεραν είχαν βαθιά, αληθινή πίστη. “Η διάδοση του καλού στον κόσμο μας και στο χώρο που ζούμε αντικατοπτρίζει την πίστη μας. Αν υπάρχει περισσότερο κακό και πρόβλημα, αυτό σημαίνει ότι η πίστη μας δεν είναι ούτε σωστή, ούτε ισχυρή, ούτε καθαρή», κατέληξε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο με την ομιλία του Πατριάρχη:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων