22/05/2021 25/05/2021 Αιχμηρή ανακοίνωση απευθυνόμενη προς τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε η Ιερά Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης για την συνεχιζόμενη άρνηση τους να συμμορφωθούν με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σχετικά με την κυριότητα της γης γύρω από την ιστορική Μονή Βίσοκι Ντέτσανι. Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από την...
22 Μαΐου, 2021 - 16:50
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2021 - 12:26

Η Εκκλησία καταγγέλει τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου

Διαδώστε:
Η Εκκλησία καταγγέλει τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου

Αιχμηρή ανακοίνωση απευθυνόμενη προς τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε η Ιερά Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης για την συνεχιζόμενη άρνηση τους να συμμορφωθούν με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σχετικά με την κυριότητα της γης γύρω από την ιστορική Μονή Βίσοκι Ντέτσανι.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από την 20η Μαΐου 2016, ημέρα έκδοσης της απόφασης, η οποία κατοχυρώνει στην Μονή πάνω από 24 εκτάρια γης, η Επισκοπή καταγγέλει την συνεχιζόμενη άρνηση της δημοτικής αρχής και του Κεντρικού Κτηματολογίου να εφαρμόσουν την απόφαση παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες από την πλευρά της Μονής.

“Στις εκθέσεις του για το 2019 και 2020 αναφορικά με τα θρησκευτικά δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε εκτενή αναφορά σε αυτό το πρόβλημα τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει θεωρηθεί υπεύθυνος ενώπιον του νόμου για την μη εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου”, τονίζεται στην ανακοίνωση και, μεταξύ άλλων, η Επισκοπή προσθέτει:

“Έχοντας όλα αυτά υπόψη, είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε σκόπιμα νομικά εμπόδια από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, και υπό την ισχυρή επιρροή επισήμων και ανεπισήμων Αλβανο-Κοσοβαρικών κέντρων εξουσίας, τα οποία προφανώς παραμένουν αποφασισμένα να μην εφαρμόσουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Λυπούμαστε που οι τοπικές δικαστικές αρχές στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι σε θέση να κάνουν τίποτα για αυτό και για τα θεσμικά όργανα που είναι σταθερά στα χέρια εκείνων που ασκούν δικαιοσύνη από μόνοι τους, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Συνταγματικού και του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς και από τους νόμους. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των διεθνών φορέων δεν έχουν βρει μέχρι τώρα τρόπο να υποχρεώσουν τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσουν την απόφαση του δικού τους Συνταγματικού Δικαστηρίου, να σεβαστούν τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστικών οργάνων τους και τους κανόνες δικαίου”.

Παράλληλα, η Επισκοπή καυτηριάζει την θέση του Υπουργού Χωροταξίας του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος τοποθετήθηκε πρόσφατα κατά της ρητής απαγόρευσης κατασκευής αυτοκινητοδρόμων και οδών διέλευσης μέσα στις ειδικές προστατευόμενες ζώνες της Μονής.

Αναφερόμενη και στις δύο αυτές περιπτώσεις αγνόησης των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων, η Ιερά Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, μεταξύ άλλων, προσθέτει: “Και οι δύο αυτές περιπτώσεις προέκυψαν την ίδια στιγμή που οι Υπουργοί Πολιτισμού και Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου στην επιστολή τους προς την Europa Nostra χθες (σ.σ. 18 Μαΐου 2021), η οποία δημοσιεύτηκε σκανδαλωδώς στα μέσα ενημέρωσης πριν αποσταλεί στον παραλήπτη, αναφέρουν ότι η Μονή Ντέτσανι πρέπει να αφαιρεθεί από τα επτά πιο απειλούμενα πολιτιστικά μνημεία της Ευρώπης για το 2021, λίστα που συνέταξε ο οργανισμός στις 8 Απριλίου φέτος”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο επίκεντρο η κληρονομιά της Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων