13/08/2022 13/08/2022 Τη θλίψη και την οδύνη τους για το πρωτοφανές τραγικό περιστατικό που συνέβη χθες στο Τσέντνιε του Μαυροβουνίου όταν άνδρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας έντεκα συνανθρώπους του, μεταξύ αυτών και παιδιά, εξέφρασαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος.  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Μαυροβουνίου σημειώθηκε...
13 Αυγούστου, 2022 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2022 - 11:01

Η Εκκλησία της Σερβίας για την τραγωδία στο Τσέτνιε

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Σερβίας για την τραγωδία στο Τσέτνιε

Τη θλίψη και την οδύνη τους για το πρωτοφανές τραγικό περιστατικό που συνέβη χθες στο Τσέντνιε του Μαυροβουνίου όταν άνδρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας έντεκα συνανθρώπους του, μεταξύ αυτών και παιδιά, εξέφρασαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Μαυροβουνίου σημειώθηκε χθες το απόγευμα (γύρω στις 4 τοπική ώρα) στην περιοχή Τσέτινιε, πίσω από την επίσημη κατοικία του προέδρου της βαλκανικής χώρας. Με αφορμή την τραγωδία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος. Η εξέλιξη αυτή έφερε την αναβολή της επίσκεψης του Πατριάρχη Πορφυρίου στη χώρα καθώς αύριο ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στο Χέτσεκ Νόβι για να συμμετάσχει στις εορτατικές και λατρευτικές εκδηλώσεις για την 640η επέτειο από την ίδρυση της πόλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας η επίσκεψη ορίστηκε για το διήμερο 29 με 30 Αυγούστου.

Η δήλωση του Πατριάρχη Σερβίας

Στη δήλωση του ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίουκαι τον λαό του Τσέτνιε ενώ εύχεται στον όπως ο Θεός δώσει δύναμη και παρηγοριά στους οικείους των θυμάτων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

“Με αφορμή τη μεγάλη τραγωδία που συνέβη στις 12 Αυγούστου 2022 στο Τσέτνιε, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, προς τις οικογένειες των θυμάτων, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, αλλά και όλους τους κατοίκους της πόλης και τους πολίτες του Μαυροβουνίου, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Προσευχόμαστε ο Αναστάς Ιησούς Χριστός να αναπαύσει στη Βασιλεία Του τις ψυχές όλων των αθώων θυμάτων. Προσευχόμαστε επίσης για τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, να τους ενισχύσει ο Κύριος με παρηγοριά και δύναμη να υπομείνουν αυτές τις δύσκολες στιγμές ταλαιπωρίας με πίστη και ελπίδα στην παγκόσμια ανάσταση, που ο Χριστός χάρισε σε κάθε άνθρωπο με την Ανάστασή του. Είθε ο Κύριος, με τις προσευχές του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού του Τσέτνιε, να δώσει δύναμη και ταχεία ανάρρωση σε όλους όσους τραυματίστηκαν σοβαρά”, αναφέρει ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Μαυροβουνίου: “Τραγωδία που συγκλονίζει ουρανό και γη”

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία του Μαυροβουνίου μετά το πρωτοφανές περιστατικό για τη χώρα με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιο να χαρακτηρίζει το συμβάν ως “τραγωδία που συγκλονίζει ουρανό και γη”.

Με δήλωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και την στήριξη του.

“Το τραγικό γεγονός συγκλονίζει τον ουρανό και τη γη. Η σκέψη ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα χάθηκαν δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες, τους συγγενείς και όλους τους συμπολίτες μας στο Τσέτνιε, με την ευκαιρία της πρωτοφανούς τραγωδίας που συνέβη στα σπίτια των αγαπημένων μας συναθρώπων. Είθε ο Κύριος να αναπαύσει τις ψυχές όλων των θυμάτων και να διαφυλάξει τις ζωές των τραυματιών και να δώσει δύναμη στους πενθούντες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Γονατίζουμε μπροστά στον Άγιο Πέτρο τον Θαυματουργό του Τσέτνιε με την ευχή να μην ξανασυμβεί ποτέ πουθενά αυτή η τραγωδία και να επιστρέψει μεταξύ μας η αδελφική αρμονία και η ειρήνη!!”, ανέφερε.

Η μεγαλύτερη τραγωδία στα χρονικά της χώρας

Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Μαυροβουνίου σημειώθηκε χθες το απόγευμα (γύρω στις 4 τοπική ώρα) στην περιοχή Τσέτινιε, πίσω από την επίσημη κατοικία του προέδρου της βαλκανικής χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ένας 34χρονος ονόματι Βούτσκο Μπορίλοβιτς πυροβόλησε και σκότωσε την οικογένεια άνδρα, που διέμενε σε κατοικία, της οποίας ο δράστης ήταν ιδιοκτήτης και φέρονται να είχαν οικονομικές διαφορές. Τα δύο παιδιά, ηλικίας 11 και 8 ετών, πέθαναν επιτόπου, ενώ η μητέρα τους υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Μαυροβουνίου, ο δράστης είχε μεταφέρει, πριν από λίγες ημέρες, την οικογένειά του σε άλλη περιοχή. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες για τρεις βαριά τραυματίες που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, όπως και ότι ο δράστης για αρκετή ώρα δεν άφηνε τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν τους τραυματίες.

Εξαιτίας της συγκεριμένης τραγωδίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντρίταν Αμπάζοβιτς έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Με πληροφορίες από protothema.gr και ΑΠΕ -ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων