29/05/2023 29/05/2023 Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Quinta και την KFOR να αποτρέψουν επειγόντως την αποκλιμάκωση της βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έκανε για ακόμη μία φορά η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε πριν τρεις ημέρες με τους Σέρβους της περιοχής να καταγγέλλουν αστυνομική βία ύστερα από την...
29 Μαΐου, 2023 - 9:48
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2023 - 9:54

Η Εκκλησία ζητά από τη Δύση αποκλιμάκωση της βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Η Εκκλησία ζητά από τη Δύση αποκλιμάκωση της βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Quinta και την KFOR να αποτρέψουν επειγόντως την αποκλιμάκωση της βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έκανε για ακόμη μία φορά η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε πριν τρεις ημέρες με τους Σέρβους της περιοχής να καταγγέλλουν αστυνομική βία ύστερα από την επιχείρηση της εγκαθίδρυσης των τεσσάρων δημάρχων από το καθεστώς της Πρίστινα, τους οποίους ωστόσο οι Σέρβοι δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των εκλογών της 23ης Απριλίου.

Σύμφωνα με την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης δέκα πολίτες με διάφορα τραύματα εισήχθησαν στο νοσοκομείο της Βόρειας Μιτρόβιτσα μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν από την αστυνομία. “Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου βοηθά ενεργά την κατάληψη του δήμου στο Λεπόσαβιτς όπου πλειοψηφία είναι οι Σέρβοι, όπου ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενδέχεται να υπάρξουν οδοφράγματα από ντόπιους Σέρβους και αποκλεισμοί σε διοικητικές διαβάσεις”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Ωθούν ολόκληρη την περιοχή στο χάος και τη βία”

“Η Επισκοπή μας, η οποία εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για την παράνομη συμπεριφορά των αρχών του Κοσσυφοπεδίου προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και την παραβίαση βασικών θρησκευτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κοιτάζει με έκπληξη την τελευταία ανεύθυνη και επιθετική συμπεριφορά των αρχών του Κοσσυφοπεδίου. Ωθούν ολόκληρη την περιοχή στο χάος και τη βία. Όπως πουθενά στον κόσμο τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εθνοτικές κοινότητες δεν μπορούν να λυθούν με την επιβολή κατοχικών μεθόδων και αστυνομικής βίας, έτσι και αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς που έχει φέρει τις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τα τελευταία 24 χρόνια δεν μπορεί να φέρει κάτι καλό μεταξύ Σέρβων και Αλβανών και απειλεί να σταματήσει τελείως κάθε διάλογο”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Τοπική Εκκλησία καταγγέλλει για ακόμη μία φορά το κύμα βίας εναντίων των Σέρβων και υπενθυμίζει ότι η ζημιά που έχει προκληθεί και οι συνέπειες της βίας που μπορεί να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες λόγω τέτοιων ανεύθυνων πολιτικών αποφάσεων βλάπτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε όλα τα προβλήματα.

Η αντίδραση της Δύσης

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιδρώντας στην αστυνομική επιχείρηση για την εγκαθίδρυση των νέων Δημάρχων στον βορρά του Κοσσυφοπεδίου, έθεσε σε κατάσταση «μάχιμης ετοιμότητας» τις ένοπλες δυνάμεις και διέταξε την μετακίνηση μονάδων προς τα διοικητικά σύνορα.

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πρίστινα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης ενώ οι ΗΠΑ καταδίκασαν την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Την αστυνομική επιχείρηση καταδίκασαν επίσης και οι χώρες του πενταμελούς σχήματος Quint (ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) και κάλεσαν την κυβέρνηση στην Πρίστινα να υποχωρήσει και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων