27/08/2022 29/08/2022 Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση της διεξαγωγής τον Σεπτέμβριο του EuroPride, όμως οι διοργανωτές του αμφισβήτησαν αμέσως την απόφασή αυτή, η οποία λήφθηκε υπό το πρίσμα της δύσκολης κρίσης στο Κόσοβο. Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας ευχαριστεί τον κ. Βούτσιτς για αυτήν...
27 Αυγούστου, 2022 - 18:47
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2022 - 8:52

Η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία ευχαριστεί τον Βούτσιτς για την αναβολή της πορείας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Διαδώστε:
Η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία ευχαριστεί τον Βούτσιτς για την αναβολή της πορείας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση της διεξαγωγής τον Σεπτέμβριο του EuroPride, όμως οι διοργανωτές του αμφισβήτησαν αμέσως την απόφασή αυτή, η οποία λήφθηκε υπό το πρίσμα της δύσκολης κρίσης στο Κόσοβο. Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας ευχαριστεί τον κ. Βούτσιτς για αυτήν του την απόφαση. “Η διεξαγωγή αυτής της «παρέλασης», η οποία προωθεί την ιδεολογία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δεν θα είναι ωφέλιμη για κανέναν, αλλά, αντίθετα, θα προκαλούσε πρόσθετες εντάσεις και νέες διαιρέσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Σύμφωνα με την πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης και με την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς, η πορεία υπερηφάνειας ή όποιο κι αν είναι το όνομα αυτού του πράγματος, θα μετατεθεί ή ακυρωθεί, όπως θέλετε”, δήλωσε ο κ. Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

“Απλώς, σε μια δεδομένη στιγμή, δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε όλα. Μια άλλη φορά, σε πιο ευτυχείς καιρούς”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, εξηγώντας πως η Σερβία είναι “υπό πίεση”, και αντιμέτωπη με “κάθε είδους προβλήματα”.

Αναφέρθηκε κυρίως σε μια νέα αύξηση των εντάσεων στο Κόσοβο, όπου οι κάτοικοι είναι στην πλειονότητά τους Αλβανοί, η οποία ανακήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία της, αλλά και σε προβλήματα που έχουν σχέση με την ενέργεια και τον τομέα των τροφίμων.

Το EuroPride προβλέπεται να διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με μία εβδομάδα εκδηλώσεων και μια πορεία υπερηφάνειας την παραμονή της λήξης του.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων είναι πεπεισμένη ότι η διεξαγωγή αυτής της «παρέλασης», η οποία προωθεί την ιδεολογία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, και η οποία προσπαθεί να επιβληθεί στην Ευρώπη και στον λεγόμενο Δυτικό κόσμο γενικότερα και, δυστυχώς, στον λαό μας, δεν θα είναι ωφέλιμη για κανέναν, αλλά, αντίθετα, θα προκαλούσε πρόσθετες εντάσεις και νέες διαιρέσεις, και μεταξύ των πιστών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και όλων των άλλων παραδοσιακών εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Σερβία, καθώς και αγανάκτηση και εξέγερση.

Και το ίδιο το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ, πιστεύουμε ότι είναι άτοπο, ειδικά στις μέρες μας, που για εμάς τους Σέρβους, στη Σερβία και παντού στον κόσμο, υπάρχει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Η κρατική μας ηγεσία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Σερβίας, αγωνίζεται για τη διατήρηση της αρχικής νότιας επαρχίας μας στη Σερβία, για τη σωτηρία των μεγαλύτερων ιερών μας και για την επιβίωση του σερβικού λαού στις εστίες του.

Σε αυτόν τον έντιμο και ιερό αγώνα, το κράτος της Σερβίας απολαμβάνει την αμέριστη προσευχή, την ηθική και πατριωτική υποστήριξη της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όλοι μαζί, ομόφωνα, καλούμαστε να είμαστε ενεργοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Σέρβοι πατριώτες, ως λαός του Αγίου Σάββα.

Αντίδραση από τους διοργανωτές της πορείας “υπερηφάνειας”

Ωστόσο, οι διοργανωτές του EuroPride δήλωσαν πως η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, υπογραμμίζοντας πως πολλές αποφάσεις της δικαιοσύνης έχουν αποφανθεί πως άλλες ακυρώσεις στο παρελθόν ήταν αντισυνταγματικές.

“Το κράτος δεν μπορεί να ακυρώσει το EuroPride — μπορεί μόνο να προσπαθήσει να το απαγορεύσει, κάτι που θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος”, έγραψε σε ένα τουίτ ο συντονιστής της εκδήλωσης Μάρκο Μιχαΐλοβιτς.

“Η πορεία θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί στις 17 Σεπτεμβρίου”, είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ και spc.rs

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων