10/10/2023 10/10/2023 Με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου», του «Λαϊκού Κινήματος της Πατρίδος» και του «Σερβικού Εθνικού Μετώπου» στις 9 Οκτωβρίου 2023, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης κάνει λόγο για μία σειρά από αβάσιμους ισχυρισμούς και επαναλαμβάνει τη θέση της ότι η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι πολιτικός οργανισμός και ότι καμία πολιτική...
10 Οκτωβρίου, 2023 - 15:02
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2023 - 15:07

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης απαντά στις συκοφαντίες διαφόρων πολιτικών κινημάτων

Διαδώστε:
Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης απαντά στις συκοφαντίες διαφόρων πολιτικών κινημάτων

Με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου», του «Λαϊκού Κινήματος της Πατρίδος» και του «Σερβικού Εθνικού Μετώπου» στις 9 Οκτωβρίου 2023, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης κάνει λόγο για μία σειρά από αβάσιμους ισχυρισμούς και επαναλαμβάνει τη θέση της ότι η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι πολιτικός οργανισμός και ότι καμία πολιτική συγκέντρωση στους χώρους των ιερών δεν είναι αποδεκτή.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία εργάζεται αδιάκοπα επί αιώνες, διαδίδοντας το Ευαγγέλιο, ενώνοντας τους ανθρώπους γύρω από την πίστη στον Χριστό. Το ιερατείο και οι μοναχοί μας με τον πιστό λαό επιβιώνει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες χάρη στη σταθερή πίστη. Μόνο με την εμπιστοσύνη στον Θεό μπορούμε να παραμείνουμε αυτό που είμαστε. Μαζί ζήσαμε όλα τα δεινά, εργαστήκαμε για την αποκατάσταση των ιερών μας και καθημερινά υποδεχόμαστε πιστούς από όλο τον κόσμο. Σε όλα τα Μυστήρια και τις Ακολουθίες καλούμε τον κόσμο να μείνει στις εστίες του παρ’ όλες τις δυσκολίες”, όπως αναφέρεται στην αρχή της ανακοίνωση της Επισκοπής.

Στη συνέχεια η Επισκοπή διαψεύδει το ότι η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετέχει σε πολιτικές οργανώσεις: “Είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εργάζεται για τη διατήρηση της ενότητας του λαού, θα πρέπει να συμμετέχει στο πλευρό ορισμένων πολιτικών οργανώσεων”.

Η Εκκλησία δεν έμεινε σιωπηλή στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου

Έπειτα, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης υπογραμμίζει ότι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίο η ενΣρβία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έμεινε σιωπηλή:

“Αν κάποιος δεν έμεινε σιωπηλός αυτά τα χρόνια μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, είναι η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία, και πρέπει να θυμηθούμε και τον Μακαριστό Πατριάρχη κυρό Παύλο, ο οποίος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μαρτύρησε για την αλήθεια. για τα δεινά του λαού μας ενισχύοντας την πίστη και την ελπίδα στον Θεό, δίνοντας ένα παράδειγμα για το πώς να επιβιώσει κανείς και να ζήσει σε έναν δύσκολο τόπο. Η ζωή του αποτελεί παράδειγμα για την Επισκοπή η οποία καλεί σε ειρήνη, και σε πολυάριθμες συναντήσεις με διεθνείς εκπροσώπους, μαρτυρεί ενεργά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας”.

Ακόμη, η Επισκοπή τονίζει για άλλη μία φορά ότι η Εκκλησία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα πολιτικών κομμάτων:

“Οι ισχυρισμοί ότι η Εκκλησία μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ότι παρακολουθεί σιωπηλά την έξοδο και την τραγωδία του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ή ότι φέρεται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, αποτελούν συκοφαντίες οι οποίες προέρχονται από εκείνους σπάνια συμμετέχουν στην Εκκλησία ή από εκείνους που πήραν τις οικογένειές τους από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και μόνο περιστασιακά εμφανίζονται εδώ ως υποτιθέμενοι μόνοι προστάτες του λαού”.

Η Εκκλησία σταθερό στήριγμα και παρηγοριά για τον λαό

“Είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία μας υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι σταθερό στήριγμα και παρηγοριά για τον λαό μας και ότι θα συνεχίσει να κηρύττει το Ευαγγέλιο. Γι’ αυτό δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε διαπολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε να διχάσουμε τον λαό μας, ούτε θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί η φήμη της Εκκλησίας και των ιερών μας για πολιτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, η διοργάνωση τυχόν πολιτικών συγκεντρώσεων οποιασδήποτε οργάνωσης ή κόμματος στα ιερά μας δεν είναι αποδεκτή“, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων