09/03/2024 09/03/2024 Με ανακοίνωσή της η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως προς τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το κτηματικό ζήτημα της Ιεράς Μονής Βισόκι Ντέτσανι, τονίζει ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναβάλλοντας την αφαρμογή της επί 8 χρόνια. “Τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου δεν επικοινώνησαν ούτε...
09 Μαρτίου, 2024 - 11:20
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2024 - 11:53

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης για την μη επίλυση του κτηματικού ζητήματος της Μονής Βισόκι Ντέτσανι

Διαδώστε:
Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης για την μη επίλυση του κτηματικού ζητήματος της Μονής Βισόκι Ντέτσανι

Με ανακοίνωσή της η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως προς τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το κτηματικό ζήτημα της Ιεράς Μονής Βισόκι Ντέτσανι, τονίζει ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναβάλλοντας την αφαρμογή της επί 8 χρόνια.

“Τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου δεν επικοινώνησαν ούτε με την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης ούτε με την Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι, σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου από το 2016 σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής”, αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται οτι ανώτατοι αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου προέβησαν στη δήλωση ότι “η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη γη της Μονής φέρεται να μην λήφθηκε με νομικό τρόπο και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, και για αυτό θα πρέπει να γίνει διάλογος με την Εκκλησία“.

“Μετά από διαβουλεύσεις με τους νομικούς μας συμβούλους και αρκετές επαφές με διεθνείς εκπροσώπους στην Πρίστινα, εκφράσαμε τη θέση μας ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος ή να ληφθεί κάποια συμφωνία για το κτηματικό ζήτημα από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία είναι δεσμευτική και οριστική (δεδικασμένο)“, επισημαίνεται.

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, στην ίδια ανακοίνωση, αποκάλυψε ότι “επειδή ο δήμος Ντέτσανι αρνούνταν να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επί χρόνια, προσφύγαμε στο Κεντρικό Κτηματολόγιο, το οποίο έχει το πλήρες δικαίωμα να καταχωρίσει τη γη, και στην συνέχεια να ενημερωθεί αυτόματα η κτηματολογική κατάσταση της περιουσίας του μοναστηριού σε επίπεδο Δήμου”.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε, σύμφωνα με την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, ότι η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί. “Δυστυχώς δεν βρήκαμε κατανόηση ή διάθεση για εφαρμογή της απόφασης ούτε από το τοπικό ούτε από το Κεντρικό Κτηματολόγιο χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση. Έτσι η απόφαση του Δικαστηρίου αναβαλλόταν επί οκτώ χρόνια”, τονίζεται.

“Γι’ αυτό αναμένουμε από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου να κάνουν επιτέλους το καθήκον τους σύμφωνα με το νόμο και να καταγράψουν τη γη μας στο κτηματολόγιο και να εκδώσουν κατάλληλο τίτλο ιδιοκτησίας στο μοναστήρι σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου“, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων