12/06/2020 12/06/2020 “Οι τελευταίες εξελίξεις μας λένε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις”, τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου αναφορικά με τις εξελίξεις που έχει επιφέρει ο νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα. Έχει παρέλθει περίπου ένα εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου...
12 Ιουνίου, 2020 - 8:53
Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2020 - 21:49

“Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει παραιτηθεί από τον διάλογο”

Διαδώστε:
“Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει παραιτηθεί από τον διάλογο”

“Οι τελευταίες εξελίξεις μας λένε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις”, τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου αναφορικά με τις εξελίξεις που έχει επιφέρει ο νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα.

Έχει παρέλθει περίπου ένα εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου και η κυβέρνηση δεν έχει κάτσει στο τραπέζι να συζητήσει σχετικά τον αντισυνταγματικό αυτό νόμο που ως στόχο έχει την πίστη των Ορθοδόξων.

“Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του Ντούσκο Μάρκοβιτς στην επιστολή του Μητροπολίτη μας. Παρότι έχει γίνει άρση των περιορισμών που επέβαλε η υγειονομική κρίση, απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει”, τονίζει η ανακοίνωση.

 

Αναφορικά με τις διώξεις εις βάρος κληρικών το τελευταίο διάστημα, σημειώνει:

“Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια μεθοδευμένη δίωξη εναντίον κληρικών της Εκκλησίας της Σερβίας εδώ στο Μαυροβούνιο. Ως κύριο στόχο έχουν να μας πλήξουν και μάλιστα χρησιμοποιώντας ως πρόφαση το γεγονός πως δεν τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα για τον covid-19. Εμείς όμως και οι πιστοί κανένα μέτρο δεν παραβιάσαμε και αυτό το γνωρίζουν καλά ο αρχές”.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με ειρηνικές διαμαρτυρίες από τις 14 Ιουνίου και όσες λατρευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο ως σκοπό θα έχουν την επίτευξη της ειρήνης, της αγάπης, της δικαιοσύνης και της αδελφικής συμφιλίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

“Η Κυβέρνηση εξ ονόματος της δημοκρατίας εφαρμόζει τους νόμους κομμουνιστικών αρχών του Μαυροβουνίου, οι οποίες σκότωσαν τον μητροπολίτη Ιωαννήκιο με πάνω από 100 ιερείς σε μία ημέρα, χωρίς δίκη (η Σλοβενία ως ευρωπαική χώρα σημείωσε το μέρος και έκτισε τον ορθόδοξο ναό στο τόπο εκτέλεσης). Καταδίκασε τον μητροπολίτη Αρσένιο σε 11 χρόνια τις σκληρής φυλακής, από τα βάσανα απεβίωσε. Κατεδάφισαν την εκκλησία του μητροπολίτη Πέτρου Β΄ Νιέγος στο βουνό Λόβτσεν, και έδιωξαν τον λαό από την εκκλησία. Μας εξαπατάει και παραπλανά η κυβέρνηση εδώ και 6 μήνες με συνεχείς δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης περί της συνέχειας του διαλόγου. Εμείς βλέπουμε το αντίθετο.

Η κυβέρνηση με τις βίαιες ενέργειες το τελευταίο καιρό μας απέδειξε ότι δεν θέλει το διάλογο, αλλά καθημερινά εφαρμόζει διακρίσεις, τρόμο και βία, παραβιάζοντας όχι μόνο εκκλησιατικούς κανόνες αλλά και νόμους του ιδίου του κράτους και το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, καθώς και τις Διεθνές Συνθήκες περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Κυβέρνηση κάνει άνευ προηγουμένου διακριτική διαφορά μεταξύ εκκλησιαστικών και άλλων δημόσιων συγκεντρώσεων στο Μαυροβούνιο. Παρατηρείται μια διακριτική μεταχείριση των κρατικών φορέων σε θρησκευτικές τελετές σε ναούς και στο προαύλιο χώρο τους σε σχέση με διάφορες συγκεντρώσεις στους δρόμους των πόλεων του Μαυροβουνίου όπως είναι οι πολιτικές συγκεντρώσεις (τόσο σε ταραχώδεις κρατικούς εορτασμούς όσο και σε ειρηνικές πολιτικές διαδηλώσεις), σε εμπορικά κέντρα, ντισκοτέκ, εργοτάξια, σε κρατικούς φορείς (αρκεί να δούμε τα πλήθη σε κτίρια που εκδίδουν προσωπικά έγγραφα αυτές τις μέρες.) Ωστόσο, επιβάλλονται κυρώσεις και αφαιρούνται τα δικαιώματα μόνο στους ορθοδόξους επισκόπους, ιερείς και πιστούς!

Κατά την επίσημη διάρκεια της επιδημίας COVID-19 στο Μαυροβούνιο, τα μέτρα υγείας εφαρμόστηκαν επιλεκτικά, και με ένα αρνητικό και καταπιεστικό τρόπο σαν να αφορούσαν μόνο τις δικές μας λατρευτικές τελετές. Και για αυτό είχαμε 3 φορές προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου , ενώ και τις 3 φορές αυτές δεν υπήρχε πάνω από 10 άτομα τα οποία κρατούσαν την καθορισμένη απόσταση. Μετά το θλιβερό γεγονός με την κράτηση του Επισκόπου Ιωαννικίου και των 8 κληρικών, και τώρα έχουμε και απειλή για την απέλαση των ιερέων – για πρώτη φορά στην ιστορία του Μαυροβουνίου – οι οποίοι, προηγουμένως, από τις υψηλότερες κρατικές θέσεις είχαν κηρυχθεί “παράνομοι”, “κατακτητές” και “εχθροί του κράτους”!

Στη ρίζα όλων αυτών είναι η ανόητη και αναχρονιστική φιλοδοξία των κυβερνητικών δομών ότι ένα κοσμικό, πολυ-ομολογιακό και πολύ-πολιτιστικό κράτος, στις αρχές του 21ου αιώνα, χτίζει τη δική του «κρατική» εκκλησία! Έχουν ξεχάσει ακόμη και τη διακήρυξη των ευρωπαίων επαναστατών του 19ου αιώνα, που ζήτησαν το διαχωρισμό της Εκκλησίας και του Κράτους, και η οποία σαφώς και δυνατά εκφώνησαν «Ελεύθερη Εκκλησία σε ένα Ελεύθερο Κράτος», καθώς και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία είναι κάλεσμα στις πρώην κομμουνιστικές χώρες να απελευθερώσουν τις χώρες από την ολοκληρωτική κληρονομιά των Μπολσεβίκων και των καταπατήσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει στο μήνυμά το Επισκοπικό Συμβουλίου στο Μαυροβούνιο. Δηλώνουν ότι στο Μαυροβούνιο ο νόμος δεν είναι ο ίδιος για όλους. “Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε χρονολογικά την διεθνή κοινότητα για τις διακρίσεις και την εφαρμογή δυο μέτρων και δυο σταθμών στο Μαυροβούνιο και τα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο νόμος δεν είναι ο ίδιος για όλους σε αυτήν τη χώρα.

Είναι περιττό να πούμε ότι με τέτοια ασυνεπής και επιλεκτική εφαρμογή υγειονομικών μέτρων, έχασαν το νόημα της ύπαρξης και τον σκοπό για την περεταίρω εφαρμογή. Εκτός από τη μεγάλη θυσία και τη φιλανθρωπία που έδειξαν οι γιατροί του Μαυροβουνίου σε νοσοκομεία και γιατρικά κέντρα – στις οποίες εμείς, ως Εκκλησία, τους βοηθήσαμε με προσευχή και με υλική βοήθεια. Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι έχουμε βιώσει ορισμένα μέτρα των λεγόμενων υγειονομικών αρχών. “ως μέτρα κατά της Εκκλησίας, και όχι ενάντια σε έναν ιό. Προφανώς, η κρατική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον ιό για να επιβεβαιώσει τον ακόμη πιο επικίνδυνο ιό του – την άρρωστη αγάπη για την εξουσία, καθώς και την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο κρατικής- του λαού, αλλά και εκκλησιαστικής περιουσίας”, πρόσθεσε στο μήνυμα. « Η δύναμη του κράτους» , όπως επισημαίνουν, « δεν είναι στα όπλα και στη βία εναντίον των πολιτών του, αλλά στους οργανωμένους, στους ελεύθερους και μη διαφθαρμένους θεσμούς του κράτους και το κράτος δικαίου εξίσου για όλους.

Οι λιτανείες θα είναι ειρηνικές με σεβασμό όλων των νομικών διατάξεων περί των δημοσίων συγκεντρώσεων. «Οι λιτανείες μας έχουν τέσσερις στόχους: ειρήνη, αγάπη, δικαιοσύνη και αδελφική συμφιλίωση! Και θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, με τη βοήθεια του Θεού. Προσκαλούμε εκπροσώπους της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας – αυτούς που πρότειναν και ψήφισαν αυτό το αντισυνταγματικό και διακριτικό αντι-νόμο, καθώς και εκείνοι που προφανώς σκοπεύουν να το κάνουν με βία για ντροπή, να εγκαταλείψουν τη μονομερότητα και βλαβερό πείσμα, και να οικοδομήσουμε μαζί την χώρα μας με τη νομική τάξη, με συμφωνία, σεβασμό του Συντάγματος και της δικαιοσύνης του Θεού. Τους καλούμε σε αδελφική ομόνοια και συμφιλίωση, στην επούλωση από το αδελφικό μίσος, αλλά ταυτόχρονα, ως κληρικοί και μοναχοί της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο στέλνουμε μήνυμα επιβεβαιώνοντας τον πανλαϊκό όρκο: Δεν δίνουμε τα ιερά», καταλήγει το μήνυμα του Επισκοπικού Συμβουλίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων