21/06/2020 22/06/2020 Τις παράνομες ενέργειες ορισμένων κρατικών φορέων του Μαυροβουνίου εις βάρος της Εκκλησίας, οι οποίες βασίζονται σε ανακρίβειες, επικρίνει, μεταξύ άλλων, με νεότερη ανακοίνωση η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι: “Η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας και οι Επισκοπές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο παρουσιάζονται εδώ και χρόνια ως...
21 Ιουνίου, 2020 - 15:48
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2020 - 4:02

Παράνομες ενέργειες του Κράτους εναντίον της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Παράνομες ενέργειες του Κράτους εναντίον της Εκκλησίας

Τις παράνομες ενέργειες ορισμένων κρατικών φορέων του Μαυροβουνίου εις βάρος της Εκκλησίας, οι οποίες βασίζονται σε ανακρίβειες, επικρίνει, μεταξύ άλλων, με νεότερη ανακοίνωση η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι: “Η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας και οι Επισκοπές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο παρουσιάζονται εδώ και χρόνια ως «αντικυβερνητικά στοιχεία» και οι κληρικοί και μοναχοί τους ως «παράγοντας αποσταθεροποίησης που απειλεί την εθνική ασφάλεια και ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου». Με βάση αυτές τις ανακρίβειες, πολλές παράνομες ενέργειες ορισμένων κρατικών φορέων εφαρμόζονται εναντίον της Εκκλησίας και γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν, το οποίο παρατηρούμε ειδικά μετά την ψήφιση του αντισυνταγματικού και μεροληπτικού Νόμου για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και το Νομικό Καθεστώς των Θρησκευτικών Κοινοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει τις πρόσφατες και άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Μαυροβουνίου, διώξεις Ορθοδόξων κληρικών και μοναχών”.

Επίσης, η Μητρόπολη εφιστά: “την ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι οι ειρηνικές και αξιοπρεπείς πορείες διαμαρτυρίας δεν αντιπροσωπεύουν “μια μη-θεσμική μορφή αγώνα που η Εκκλησία ηγείται ενάντια στο κράτος του Μαυροβουνίου”, μολονότι το κοινό εξαπατάται διαρκώς από τους εκπροσώπους του καθεστώτος” και καλεί για ακόμη μια φορά “δημοσίως τα μέλη πολιτικών κομμάτων να αποφεύγουν οποιαδήποτε πολιτικοποίηση και εκμετάλλευση των πορειών διαμαρτυρίας προκειμένου να επιτευχθούν πολιτικά οφέλη, διότι μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν κατάχρηση και αμαρτία”.

Παράλληλα, απευθύνεται πρόσκληση προς: “όλους τους συμμετέχοντες στις πορείες διαμαρτυρίας να φορούν τον Σταυρό του Χριστού και να κρατούν εικόνες των Αγίων”.

 

Διαβάστε αναλυτικά αποσπάσματα από την ανακοίνωση:

“Η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας και οι Επισκοπές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο παρουσιάζονται εδώ και χρόνια ως «αντικυβερνητικά στοιχεία» και οι κληρικοί και μοναχοί τους ως «παράγοντας αποσταθεροποίησης που απειλεί την εθνική ασφάλεια και ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου». Με βάση αυτές τις ανακρίβειες, πολλές παράνομες ενέργειες ορισμένων κρατικών φορέων εφαρμόζονται εναντίον της Εκκλησίας και γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν, το οποίο παρατηρούμε ειδικά μετά την ψήφιση του αντισυνταγματικού και μεροληπτικού Νόμου για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και το Νομικό Καθεστώς των Θρησκευτικών Κοινοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει τις πρόσφατες και άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Μαυροβουνίου, διώξεις Ορθοδόξων κληρικών και μοναχών.”


“Σήμερα, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, επισημαίνουμε ότι η έννομη τάξη του Κράτους του Μαυροβουνίου πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους εξίσου, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας, των κληρικών, των μοναχών και των πιστών, αλλά όχι επιλεκτικά και όχι μόνο εναντίον τους. Δυστυχώς, η αδικία και η επιλεκτική μεταχείριση των κρατικών φορέων αποκλειστικά απέναντι στην Εκκλησία μας, είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στις σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία. Η Εκκλησία, μέσω του Νομικού Συμβουλίου, έχει αναζητήσει περισσότερες από μία φορές νομική προστασία και υπερασπίστηκε τα απειλούμενα συνταγματικά δικαιώματα της στο πλαίσιο της έννομης τάξης του Μαυροβουνίου. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε εκφράσει, μεταξύ άλλων, όχι μόνο τον σεβασμό και την αναγνώριση στο Κράτος και στο νομικό σύστημα, αλλά και στις καθολικές αξίες της ηθικής, της δικαιοσύνης και της νομιμότητας. Αντ’ αυτού, κάθε φορά ως Εκκλησία δεχθήκαμε νέες βίαιες επιθέσεις.

Εφιστούμε την ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι οι ειρηνικές και αξιοπρεπείς πορείες διαμαρτυρίας δεν αντιπροσωπεύουν “μια μη-θεσμική μορφή αγώνα που η Εκκλησία ηγείται ενάντια στο κράτος του Μαυροβουνίου”, μολονότι το κοινό εξαπατάται διαρκώς από τους εκπροσώπους του καθεστώτος. Οι πορείες διαμαρτυρίας οργανώνονται σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις και την επίσημη επικοινωνία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς με σκοπό την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, αποκλειστικά για την απόσυρση και την τροποποίηση πολλών αντισυνταγματικών διατάξεων του μεροληπτικού Νόμου για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες. Θέτει σε κίνδυνο μόνο την ύπαρξη και την περιουσία της Εκκλησίας. Οι πορείες διαμαρτυρίας διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη, τις Ιερές Επισκοπές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, τους δήμους και τις ενορίες στο Μαυροβούνιο χωρίς καμία παρέμβαση ή επιρροή οποιουδήποτε ξένου κράτους, κυβέρνησης ή κόμματος.

Κανένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός δεν διοργανώνει, ούτε επιβλέπει τις πορείες διαμαρτυρίας και την ζωή της Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. Όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και μελών κομμάτων, που πιστεύουν με την δική τους ελεύθερη βούληση, έχουν το δικαίωμα να παρευρίσκονται και να συμμετέχουν σε όλες τις Ακολουθίες της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων των πορειών διαμαρτυρίας, αλλά δεν έχουν, δεν είχαν και δεν θα έχουν επιρροή στην διοργάνωση τους και στα αιτήματα κληρικών και πιστών. Με την ευκαιρία αυτή, όπως κάναμε και στο παρελθόν, καλούμε δημοσίως τα μέλη πολιτικών κομμάτων να αποφεύγουν οποιαδήποτε πολιτικοποίηση και εκμετάλλευση των πορειών διαμαρτυρίας προκειμένου να επιτευχθούν πολιτικά οφέλη, διότι μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν κατάχρηση και αμαρτία. Προσκαλούμε όλους τους συμμετέχοντες στις πορείες διαμαρτυρίας να φορούν τον Σταυρό του Χριστού και να κρατούν εικόνες των Αγίων.”

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων