13/03/2024 13/03/2024 Η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας με ανακοίνωσή της αντιτίθεται στο Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης σχετικά με την νομική αναγνώριση του προσδιορισμού της ταυτότητας φύλου με βάση την αυτοδιάθεση του προσώπου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ότι ένας πολίτης του Μαυροβουνίου έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον...
13 Μαρτίου, 2024 - 18:12
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2024 - 18:21

Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου για Σχέδιο Νόμου περί αλλαγής ταυτότητας φύλου: Απειλείται η ιερότητα της ζωής και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Διαδώστε:
Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου για Σχέδιο Νόμου περί αλλαγής ταυτότητας φύλου: Απειλείται η ιερότητα της ζωής και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας με ανακοίνωσή της αντιτίθεται στο Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης σχετικά με την νομική αναγνώριση του προσδιορισμού της ταυτότητας φύλου με βάση την αυτοδιάθεση του προσώπου.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ότι ένας πολίτης του Μαυροβουνίου έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον προσδιορισμό του φύλου του, το προσωπικό του όνομα και τον μοναδικό αριθμό ταυτότητας στα μητρώα γέννησης και σε άλλα προσωπικά έγγραφα. Το δικαίωμα αυτό θα έχουν και τα παιδιά άνω των 15 ετών με τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Το Υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων του Μαυροβουνίου αναφέρει ότι “η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με βάση την αυτοδιάθεση υπάρχει μόνο με τη μορφή της απαγόρευσης των διακρίσεων με βάση το φύλο. Για το λόγο αυτό, πρόθεση αυτού του Σχεδίου Νόμου είναι να ρυθμίσει και να ορίσει δικαιώματα που εγγυώνται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ασφάλεια, το απαραβίαστο της σωματικής και ψυχολογικής ακεραιότητας, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών δικαιωμάτων. Επίσης, ένας από τους βασικούς λόγους για την ψήφιση αυτού του Σχεδίου Νόμου είναι το νομικό κενό στη νομοθεσία του Μαυροβουνίου, δηλαδή η απουσία σχετικής νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο που να ρυθμίζει το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου”.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας

“Μια τέτοια θεώρηση του κόσμου, που σχετικοποιεί τον προσδιορισμό της ανθρώπινης φύσης και των κοινωνικών σχέσεων, απειλεί την ιερότητα της ζωής και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όταν αγωνιστήκαμε πριν από μερικά χρόνια για τη θρησκευτική ελευθερία, υπερασπιστήκαμε κυρίως το δικαίωμά μας να μπορούμε να λέμε δημόσια αυτό που η Εκκλησία θεωρεί κατάλληλο ανά πάσα στιγμή τι είναι καλό και τι κακό“, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Αυτό το Σχέδιο Νόμου έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες του παραδοσιακού και θεοσεβούμενου Μαυροβουνίου, αλλά και με την υπάρχουσα νομοθεσία, όπως αναφέρεται. Σύμφωνα με το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο, η οικογένεια είναι ο χώρος όπου ανατρέφονται και μεγαλώνουν τα παιδιά, και οι γονείς είναι αυτοί που πρωτίστως φροντίζουν για την ανατροφή και την εκπαίδευση των ανήλικων παιδιών τους. Έτσι το κράτος οφείλει να παρέχει στην οικογένεια βοήθεια και υποστήριξη, και όχι να μειώνει τον ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών, όπως υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παιδιά έως την ηλικία των 18 ετών δεν θεωρούνται ενήλικες, δηλαδή δεν είναι αρκετά ώριμα για να λάβουν αποφάσεις για τον εαυτό τους, τη ζωή τους και να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη των πράξεών τους.

Ο εισηγητής αυτού του Σχεδίου Νόμου προσπαθεί, κατά παράβαση του υπάρχοντος Οικογενειακού Διακίου και ακόμη και του Συντάγματος, να εισαγάγει στο νομικό σύστημα του Μαυροβουνίου διατάξεις που δεν αποτελούν ούτε νομική πρόοδο ούτε εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα – αλλά κάτι που σηματοδοτεί την αρχή της καταστροφής της νεολαίας, όπως επισημαίνεται.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι παράλογο ένα παιδί στα 15 του να μπορεί να καθορίζει το φύλο του, σε αντίθεση με αυτό που του όρισε ο Θεός, και ενάντια στους νόμους της φύσης, ακόμα και αν αυτή η απόφαση γίνεται με τη συγκατάθεση των γονέων του, κάτι που είναι πολύ απροσδιόριστο και ασαφές σε αυτό το Σχέδιο Νόμου.

“Υπό αυτή την έννοια, ρωτάμε ανοιχτά τους υπουργούς της Κυβέρνησης αν οι ίδιοι θα άλλαζαν φύλο, ως εισηγητές αυτού του επιζήμιου Σχεδίου Νόμου[…] Γιατί προσφέρουν και προτείνουν μια τέτοια επιλογή σε 15χρονα, ανήλικα παιδιά; […] Μπορεί μία επιθυμία ή ένα προσωπικό συναίσθημα ενός 15χρονου παιδιού για το οτιδήποτε να αποτελέσει τη βάση νομικών και κοινωνικών σχέσεων, παρά τους υπάρχοντες νόμους; Και γιατί να σταματήσουμε στα συναισθήματα των παιδιών για το φύλο τους; Γιατί να μην προχωρήσουμε παραπέρα δηλαδή στο να μπορούν τα παιδιά να δηλώνουν για το αν είναι άνθρωποι ή μυθικοί ήρωες;”, όπως υπογραμμίζεται.

“Θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αφαιρέσουμε αυτή τη ντροπή και το σκάνδαλο. Καλούμε όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές που είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και είμαστε βέβαιοι ότι και όσοι ανάμεσά τους είναι πιστοί άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών θα μας καταλάβουν και θα μας υποστηρίξουν, να εξετάσουν αυτό το Σχέδιο Νόμου υπό το πρίσμα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και των ηθικών αρχών, και όχι με βάση τα άμεσα υλικά και πολιτικά τους συμφέροντα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων